Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mAgnes

Recommended Posts

A ja ostatnio jestem w trakcie załatwiania sprzętu i po kilku rozmowach ze sprzedawcami z różnych sklepów generalnie mam następujące przemyślenia. W sklepach internetowych, które mają już dość niskie ceny nie widzę możliwości negocjacji. Po przeczytaniu wielu opinii o tym jak to można negocjować, jak to walczą sprzedawcy o klienta oferując mu upusty, bonusy przygotowałem się do rozmów i ruszyłem w długą. Pierwszy sklep RTV EURO AGD, która w sklepie internetowym ku mojemu zdziwieniu ma dość niskie ceny na niektóre produkty np okap FALMEC MECURIO 90 najtańszy w necie. Plus możliwy odbiór osobisty w sklepie bez opłaty za dostawę to brzmi naprawdę zachęcająco. Poszedłem, mówię sprzedawcy, że byłbym interesowany zamówieniem sprzętu za ok 7500 tysiąca, że za gotówkę itd i czy dają jakieś rabaty, bonusy. Dodam, że w tym samym sklepie teściowie kupowali jedynie lodówkę 2 lata temu i dostali jeszcze robota gratis. Na dzień dzisiejszy zamiast gratisów usłyszałem, że jak to rabaty, że mają i tak bardzo niskie ceny i 13 procentowy udział w rynku, a przecież to o czymś świadczy !!! Powiem szczerze dla mnie nie ma to kompletnie znaczenia, no ale konkluzja taka, że o jakimkolwiek rabacie mogę tam zapomnieć. Trudno zamówiłem okap a resztę stwierdziłem, że gdzieś indziej zamówię skoro nie chcą mi sprzedać. Potem rozmawiałem jeszcze z kilkoma osobami ze sklepów internetowych. Wręcz przedstawiałem im kalkulację, że gdzie indziej mi się bardziej opłaca i gdyby trochę spuścili to może tam bym wziął. Za każdym razem odpowiedź: mamy i tak małe marże i nie wchodzi w grę żaden rabat ani gratis. Jedyny punkt w którym chcieli mi dać rabat to sklep w którym ceny wyjściowe były o 200-300 plb wyższe i po rabacie wychodziło i tak drożej niż z internetu raze z dostawą. Wobec powyzszego zastanawiam się czy po prostu czasy rabatów minęły i marże są faktycznie tak niskie, że nie mogą dawać mniejszych cen, czy ja nie potrafię z nimi rozmawiać. Dodam, żę podchodziłem nie jaok zdecydowany klienta z prośbą o rabat, ale jako potencjalny kleint który być może zakupie jeśli coś opuszczą. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia dnia dzisiejszego, a jeśli dostał rabaty to gdzie i na jakich warunkach? Mnie skończyły się pomysły i pewnie będę musiał zamawiać po cenach "półkowych", w sumie i tak niskich no ale jednak ...

• Odpowiedzi 620
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę że są osoby kupujące sprzęt AGD ze sklepów internetowych.

A czy sprzęt do łazienek też kupujecie w sklepach internetowych np. baterie, drzwi prysznicowe, umywalki, kibelki itp., itd. ???

Aga,

ja kupowałam wszystko do łazienek przez internet. Brałam baterie KFA, prysznice Hansgrohe, Aquaform (brodziki płaskie i wanna - akrylowe), kibelki, umywalki i bidety Hybnera, kibelki i umywalki Koło - mam 4 łazienki więc liczyłam na niższą cenę i ją dostałam.

A było to tak, że znalazłam pewnego gościa na allegro, który wystawiał w fajnej cenie umywalki i kibelki Hybner, które ciężko u nas dostać, bo są retro i napisałam do niego maila czy ma cos jeszcze. On poprosił mnie o listę i odesłał mi ceny. trochę ponegocjowaliśmy i transport ruszył . dodam, że z Żyrardowa do ... Dąbroszyna w województwie lubuskim, ok. 80 km od Berlina! Wszystko doszło, czasem jak kurier potłukł to Pan wymieniał na inny, pod warunkiem, że był spisany protokół. Świetny kontakt: nalezy szukać na allegro pod nickiem Tomsan. Polecam!

Aga bardzo dobre ceny na naszym rynku ma FEMAX w Osielsku, od cen katalogowych dostalismy 20% upustu na wszystko, na kazde zakupy jak długo bede ich klientką...nawet na zaworek :wink: ....szczerze polecam :)

• 4 weeks później...
Mnie także interesuje ten temat.

Jeszcze nic nie kupiłem, ale "macam" temat.

Serwis "Ewa by mail" deklarujący, że sprzeda każdy sprzęt, nawet taki którego nie ma w ofercie, nawet nie raczył odpowiedzieć na moje trzy kolejne zapytania o możliwość zakupu konkretnego sprzętu.

No cóż, może to przypadkowa skucha, a może... :roll:

Szukałam sprzętu Miele właśnie w serwisie "Ewa by mail"...odpowiedź tego samego dnia...sprzęt duuużo taniej niż tzw. ceny sugerowane...

To zależy, co rozuemiesz poprzez reklamację.

Jeżeli przychodzi do ciebie sprzet uszkodzony i widzisz to od razu, to spisujesz protokół szkody i odsyłasz z powrotem. Masz do wyboru prosić o zwrot kasy lub wymienić na nie uszkodzony.

Jeżeli sprzęt jest ok, ale ci się nie podoba, a nie użyleś go, to masz prawo go zwrócić. Masz na to 10 dni lub 3 miesiace, jeżeli sprzedawca nigdzie o tym nie pisze (choćby w regulaminie, e-maliu itp). Dotyczy to wszytkich umów zawartych na odległość. Jeden warunek - sprzęt nie może nosić znamion użytkowania! Nie dotyczy to aukcji, no chyba, że sprzedawca pisze inaczej.

Jezli po zainstalowaniu zauważyłeś, że sprzęt jest uszkodzony, kontaktujesz się z sprzedawca, odsyłasz sprzęt i znów możesz go wymienić lub prosić o zwrto kasy. Sprzedawca zajmuje sie reklamacja

Gdy sprzęt działał jakiś czas i się zepsuł, to kontaktujesz się z serwisem producenta, pomijając sprzedawcę. Mozesz to zrobić tez we wcześniejszym przypadku, jeżeli wiesz, że nie działa tylko jakaś część, nie świeci sie lampka lub coś podobnego. Czasem dłużej trzeba czekać na nowy sprzęt niż wezwanie serwisu.

Jak widzisz, zakupy i reklamacja przez internet wiele się nie rózni od tych zawieranych drogą "normalną". Tyle, że przez internet jest taniej, no i jak coś ci się nie spodoba, masz prawo zwrócić produkt.

• 4 weeks później...

Witam, Po tygodniu włóczenia się po marketach ze sprzętem AGD wybór padł na zmywarkę do zabudowy AEG - Electrolux - FAVORIT CONTROL i-M w Media markcie za 2599,- zł. Dzisiaj po pracy zdecydowaliśmy się po nią jechać , jednak przedtem szukając w necie szczegółowego opisu tego modelu trafiłem na http://www.ceneo.pl/ i o dziwo znalazłem identyczną w cenie 1759,- zł.

Różnica jak łatwo policzyć to 840.-zł ! Dzisiaj złożyłem zamówienie.

Właściwie nie mam pytań .... tak tylko z tego szczęścia , że zaoszczędziłem tyle kasy :wink: chciałem się podzielić informacją . Pozdrawiam

Też to zauważyłam. Od kilku tygodni pilnie śledzę wszytskie interesujące mnie sprzęty AGD. I jak to zwykle bywa chodze po sklepach (DOMAR; RTVEURO AGD; MEDIA) i porównuję ceny w sklepach i w internecie. Faktycznie są o wiele tańsze na stronach internetowych i teraz tylko wybierać i ... zamawiać.

Przykład. Piekarnik GORENJE B50EP w Domarze kosztuje 2599 a na stronie feni (Bydgoszcz) 2122, a na ceneo jeszcze taniej.

D'arek jak dostaniesz już tę zmywarke to napisz jak obsługa tego sklepu internetowego i wrażenia z zakupu.

Witam, Po tygodniu włóczenia się po marketach ze sprzętem AGD wybór padł na zmywarkę do zabudowy AEG - Electrolux - FAVORIT CONTROL i-M w Media markcie za 2599,- zł.

Potwierdza to tylko fakt, że w MM jest drogo, jest to dobre miejsce do oglądania i dokonywania wyboru i zazwyczaj tylko tyle.

darek

A ja trafiłam w Saturnie na weekend bez vat-u , wyszło taniej niz w necie, im droższy sprzet tym większe obnizki,

lodówka Gorenje RK 6286 Saturn 1470zł , sklep intern.najtańszy 1550 +transport,

podobnie z piekarnikiem i płytą gazową do zabudowy. W ten weekend ceny w Saturnie sprzętu AGD pobiły ceny ze sklepów internetowych. Transport całego sprzętu który zakupiłam wyniósł 30 zł , w internecie płacimy za kazdy zamówiony towar osobno choć jedzie jednym kursem.

tuuska1 u nas nie ma Saturna :D ale 2 tygodnie temu w Media była sprzedaż AGD bez VATu. Faktycznie ceny atrakcyjne. Tylko co z tego, jak ten piekarnik Gorenje B50EP był porysowany i to był jedyny egzemplarz. Gdyby kosztował 50 zł. to bym wzięła taki jednak za tyle pieniędzy nie mam ochoty brać ostatniego egzemparza na zasadzie że klient weźmie po obniżce wszystko. Ja mam wrażenie, że Media robią to po to ażeby pozbyc się tych jedynych egzemplarzy ażeby zamówić nowsze.

my takze kilka dni temu odebralismy zamowiony przez net sprzet :)

wybralismy opcje z odbiorem wlasnym ze sklepu,dlatego ze na budowie bylismy krotko..

wprawdzie kuchnia pozostala w kartonach czekajac na pana,ktory mi to wszystko skreci w miare ladna calosc ;) ale mam nadzieje,ze nie bedziemy rozczarowani..

kupowalismy w EUROAGD - firma sprezyla sie aby sciagnac nasz sprzet w terminie naszego pobytu (chociaz istanialy obawy,ze nie zdaza) - polecam :)

my wybraliśmy pewien model okapu wyspowego siemensa. po zwiedzeniu sklepów okazało się, że najtaniej jest w internecie - cena powyżej 3,5k. w dniu, kiedy mieliśmy go zamawiać wpadłem do media markt po jakiś drobiazg i z przyzwyczajenia :roll: poszedłem do działu agd. a tam wisi nasz okap za cenę jeszcze niższą niż w necie. myślę pewnie wybrakowany, porysowany itp. :wink: okazał się w 100 % sprawny i nie porysowany tylko w takiej cenie (ponad 3k) nie było chętnych aby go kupić :lol: tak więc z tej radości zaordynowałem jeszcze pralkę w media markt co spowodowało udzielenie mi dodatkowego rabatu na okap :wink: przy kasie, po konsultacji telefonicznej z żoną, która odmówiła prania w wybranej przeze mnie pralce, ostatecznie kupiłem tylko okap. mimo tego w kasie rabat został odliczony od ceny 8)