Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mAgnes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 620
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie kupuje się wszystkiego u jednego dostawcy dlatego że ceny ma też różne.Ja kupiłem całe AGD do kuchni - lodówka ,okap,zmywarka,płyta,mikrofala,piekarnik - każdy u innego - tam gdzie było najtaniej i pewnie-przykładowo mikrofala Whirpool w sklepie DOMAR 2599 zł a w necie 1699 zł - łącznie zaoszczędziłem ok.3000 zł.Ponadto na Allegro kupiłem całą sanitarkę,wannę,kabinę itp.AKtualnie będę zakupował suszarkę i oczywiście też w necie.

właśnie zastanawiałam się nad zakupem w różnych sklepach, ale po doliczeniu transportu nie wiem czy nadal będzie to korzystniejsze rozwiązanie :roll: no i mniejsza siła przetargowa w negocjacji. wyszłam od takiego rozumowania, że jeżeli wydam więcej pieniędzy w jednym sklepie, otrzymam większy rabat. dla mnie to logiczne. jedna duża transakcja to chyba świetna sytuacja dla sprzedającego.

Nie kupuje się wszystkiego u jednego dostawcy dlatego że ceny ma też różne.Ja kupiłem całe AGD do kuchni - lodówka ,okap,zmywarka,płyta,mikrofala,piekarnik - każdy u innego - tam gdzie było najtaniej i pewnie-przykładowo mikrofala Whirpool w sklepie DOMAR 2599 zł a w necie 1699 zł - łącznie zaoszczędziłem ok.3000 zł.Ponadto na Allegro kupiłem całą sanitarkę,wannę,kabinę itp.AKtualnie będę zakupował suszarkę i oczywiście też w necie.

właśnie zastanawiałam się nad zakupem w różnych sklepach, ale po doliczeniu transportu nie wiem czy nadal będzie to korzystniejsze rozwiązanie :roll: no i mniejsza siła przetargowa w negocjacji. wyszłam od takiego rozumowania, że jeżeli wydam więcej pieniędzy w jednym sklepie, otrzymam większy rabat. dla mnie to logiczne. jedna duża transakcja to chyba świetna sytuacja dla sprzedającego.

Nie demonizujmy kosztów przesyłek.I tak wychodzi taniej.Gdyby uśrednić ceny towarów we wszystkich sklepach to by wyszło że są takie same.Przeanalizuj ten sam wyrób - co sklep to różna cena.Nawet większa niż w sklepie nie dla idiotów..Chodzi o wyłapywanie dobrych cen - najlepsze chyba jest ceneo

Ja akurat kupowałem kilkukrotnie w jednym ze sklepów netowych i nie było problemu z negocjowaniem zniżki.

A co do transportu: cóż, jeśli ma się własny to wychodzi może i taniej. W innym wypadku jest drożej.

My kupowaliśmy całe AGD (i ceramikę/baterie/kafelki) w necie i mogę teraz potwierdzić, że praktycznie zawsze uda się w necie znaleźć sklep, gdzie dostaniesz cenę = najniższej cenie w sklepach "zwykłych" - 22%.

W sumie kupowaliśmy z 15, może nawet 20 pozycji - i zawsze byliśmy minimum o te 22% do przodu w porównaniu z marketami. A z marketu też przecież trzeba przywieźć, prawda?

Ponadto niektóre sklepy w necie (podobnie jak "zwykłe") dają transport darmo po przekroczeniu jakiejś kwoty zamówienia.

Już kilka razy o tym pisałem, ale u nas sprawdziło się najlepiej wyszukiwanie urządzeń w "zwykłych" sklepach, notowanie marki/modelu itp., i zakup w necie.

Tak robiliśmy z prawie wszystkim.

Nie liczyłem dokładnie, ale sądzę, że jesteśmy dzięki temu jakieś 2000...2500PLN do przodu, czyli kilka niezłych sprzętów mamy za free ;)

Witam

Też zamierzałem kupić płytę gazową przez net, ale jak poszedłem do lokalnego sklepiku z agd to facet powiedział żebym sobie wybrał jaką chcę płytę z katalogu, sprawdził cenę i przyszedł do niego a on da cenę konkurencyjną. Po wybraniu płyty okazało się że jego cena jest o 50zł wyższa od tej z netu ale zawierała w sobie już dowiezienie na miejsce i podłączenie przez gazownika, więc w sumie wychodzi taniej i mam blisko w razie reklamacji. Ogólnie ostatnio mam wrażenie że ceny np. na allegro wcale nie są rewelacyjnie niskie, często takie same artykuły można znaleźć w zwykłym sklepie, przecież wiekszość sprzedawców to są sklepy które może i dają niższą marżę ale do tego dochodzi koszt przesyłki i ewentualne kłopoty z uzyskaniem gwarancji.

Zamierzam za jakies 2-3 miesiace zakupic agd.Mam dylemat,czy lepiej brac wszystko z jednego sklepu czy szukac w wyszukiwarkach pojedynczo i dojechac do tych sklepow po sprzety ,czy tez znalezc dobry,polecany sklep w moim poblizu i utargowac cene np. za 3 drozsze sprzety jednego producenta?Myslalem o Siemensie...nie wiem,czy wszystko za jednym razem kupic czy pojedynczo?Mam zle doswiadczenia ze sklepem Hoopla.Szlag mnie trafil jak komus zamawialem zmywarke.Sobie kupilem w MM i sam przywiozlem,stracilem 140 pln bo kupilem na raty w Lukas kredycie i...tyle stracilem bo nie mialem gotowki...Teraz zamierzam wziac za gotowke....ale nie wiem jaka taktyke obrac.Raczej sklaniam sie ku zakupowi Siemensa-lodowka,zmywarka,piekarnik,moze pl.indukcyjna ,wsz do zabudowy....Poza tym jest promocja...jak sie kupi kilka sprzetow Siem to przedstawiajac fakturki za zakup mozna dostac garnki na indukcje....Aha...najblizej mam do Wawy...prosze podajcie namiar na jakas hurtownie....Dziekuje.

Kupiłam piec gazowy w merkurym. Czekałam 2 tyg (ale uprzedzono mnie, że muszę poczekać, bo muszą go zamówić). Z firmą żadnych problemów, jedynie brak instrukcji po polsku. Cena ok 800 zł taniej, niż w sklepie firmowym.

Ale z drugiej strony - chciałam kupić płytę gazową Smeg. Zadzwoniłam do mixmedia - mieli oddzwonić i głucho. Inni też nie byli zorientowani, mają czy nie i za ile. Niestety, te płyty są dość mało popularne. I dopiero się widzi wartość sklepu, jak się chce kupić coś, czego nie sprzedają rutynowo. Jak na razie żaden się nie sprawdził. A dodam, że płyta jest jak najbardziej w ofercie wielu sklepów... :cry:

Ja robiłem tak:

wchodziłem na jedną ze stron porównująch ceny w sklepach internetowych.

sprawdzałem cenę plus koszty wysyłki najtańszego sklepu. Szedłem do jednego z wyselekcjonowanych przeze mnie sklepow w moim mieście, oczywiście byly to małe sklepy agd-rtv a nie żadne media markty. Mówiłem sprzedawcy że najniższa cena w sieci to tyle a tyle, dokładałem mu koszty przesyłki które i tak musiałbym ponieść. Facet myślał przez chwilę po czym przybijał mi "pionę".

Na drugi dzień towar był w sklepie, obejrzałem, pogłaskałem, nie bylo wad ukrytych to za tą cenę jechał do mnie do domku. Tak kupiłem całe agd i rtv do domu i tylko taki sposób polecam. To właśnie te małe sklepy w Waszych miastach mają naj większe możliwości zejścia z ceną.

Właśnie byłam w 2 sklepch na osiedlu. Zadnego zainteresowania. Albo kupię to, co mają za ich cenę albo won. A jak chcę, żeby coś sprowadzili, co mają w ofercie a nie w sklepie, ta mam najpierw zapłacić, bo co zrobią z płytą za 1000 zł jak się rozmyślę!!!???

Albo w Łodzi jest tak dziwnie, albo obyczaje się zmieniły :-?

Właśnie byłam w 2 sklepch na osiedlu. Zadnego zainteresowania. Albo kupię to, co mają za ich cenę albo won. A jak chcę, żeby coś sprowadzili, co mają w ofercie a nie w sklepie, ta mam najpierw zapłacić, bo co zrobią z płytą za 1000 zł jak się rozmyślę!!!???

Poszukaj takiego lokalnego sklepu który sprzedaje też w internecie w swoim sklepie lub na aukcjach. Po takim działaniu widać ze im zależy. Wyszukuj cenę na ceneo/skąpcu i dzwoń do nich wypytać czy za tyle sprzedadzą. U mnie się sprawdziło.

Wszędzie jest tak samo ;)

Szukałem w Poznaniu, obsługa ma w nosie czy sprzeda czy nie. Oczywiście najlepiej to co mają akurat na stanie. Bardzo często bluzgi na konkurencję. Szkoda gadać. Kupiłem w Internecie.

Kolega z pracy jakis czas temu kupowal plyte indukcyjna i dotarla uszkodzona. Poza opoznieniem nie pociaglo to za soba zadnych konsekwencji bo po kilku telefonach otrzymal nowa. Sadzilem, ze to jednostkowe zdarzenie, wiadomo podczas transportu wiele sie moze zdarzyc, ale dzisiaj natknalem sie na artykul :

http://wiadomosci.onet.pl/1635180,11,item.html

• 5 months później...
A ja ostatnio jestem w trakcie załatwiania sprzętu i po kilku rozmowach ze sprzedawcami z różnych sklepów generalnie mam następujące przemyślenia. W sklepach internetowych, które mają już dość niskie ceny nie widzę możliwości negocjacji. Po przeczytaniu wielu opinii o tym jak to można negocjować, jak to walczą sprzedawcy o klienta oferując mu upusty, bonusy przygotowałem się do rozmów i ruszyłem w długą. Pierwszy sklep RTV EURO AGD, która w sklepie internetowym ku mojemu zdziwieniu ma dość niskie ceny na niektóre produkty np okap FALMEC MECURIO 90 najtańszy w necie. Plus możliwy odbiór osobisty w sklepie bez opłaty za dostawę to brzmi naprawdę zachęcająco. Poszedłem, mówię sprzedawcy, że byłbym interesowany zamówieniem sprzętu za ok 7500 tysiąca, że za gotówkę itd i czy dają jakieś rabaty, bonusy. Dodam, że w tym samym sklepie teściowie kupowali jedynie lodówkę 2 lata temu i dostali jeszcze robota gratis. Na dzień dzisiejszy zamiast gratisów usłyszałem, że jak to rabaty, że mają i tak bardzo niskie ceny i 13 procentowy udział w rynku, a przecież to o czymś świadczy !!! Powiem szczerze dla mnie nie ma to kompletnie znaczenia, no ale konkluzja taka, że o jakimkolwiek rabacie mogę tam zapomnieć. Trudno zamówiłem okap a resztę stwierdziłem, że gdzieś indziej zamówię skoro nie chcą mi sprzedać. Potem rozmawiałem jeszcze z kilkoma osobami ze sklepów internetowych. Wręcz przedstawiałem im kalkulację, że gdzie indziej mi się bardziej opłaca i gdyby trochę spuścili to może tam bym wziął. Za każdym razem odpowiedź: mamy i tak małe marże i nie wchodzi w grę żaden rabat ani gratis. Jedyny punkt w którym chcieli mi dać rabat to sklep w którym ceny wyjściowe były o 200-300 plb wyższe i po rabacie wychodziło i tak drożej niż z internetu raze z dostawą. Wobec powyzszego zastanawiam się czy po prostu czasy rabatów minęły i marże są faktycznie tak niskie, że nie mogą dawać mniejszych cen, czy ja nie potrafię z nimi rozmawiać. Dodam, żę podchodziłem nie jaok zdecydowany klienta z prośbą o rabat, ale jako potencjalny kleint który być może zakupie jeśli coś opuszczą. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia dnia dzisiejszego, a jeśli dostał rabaty to gdzie i na jakich warunkach? Mnie skończyły się pomysły i pewnie będę musiał zamawiać po cenach "półkowych", w sumie i tak niskich no ale jednak ...

Zgadzam się w 100% ja w poprzednik tygodniu przeżyłam to samo. Wyliczyłam wartośc swojego towaru na prawie 11 tys. zł i nie dostanę ani grosza rabatu ani upustu na transport. Szkoda.

• 4 weeks później...
Ja kupowałem zestaw do kuchni w http://www.anix.pl i dostałem rabat symboliczny. Sprzętu było za około 12tys zł, a rabat to okolo 100zł. Dobrze chociaż, że ceny przesyłki mają przyzwoite. W każdym razie było taniej niż u konkurencji. Może rzeczywiście marże na tyle spadły, że nie mają z czego obniżyć cen....

ja robiąc zakupy w mixmedia.pl za kwotę trochę przekraczającą 5 tysięcy, otrzymałem rabat na transport - zostało yliczone 300zł, a dowieźli za 100zł. zawsze to coś.

Co do rabatów, czy bonusów, jest chyba tak, że ceny w sklpeach internetowcyh sa na tyle niskie, że faktycznie ciężko coś utargować, ale słyszałem że w Euro RTV jak się ma zakup powyżej 10tyś. to otrzymuje się rabat- nie interesowałem się tym głębiej, bo aż tyle nie chciałem przeznaczyć na zakupy.

Ogólnie to dobrze jest wysuszkac sobie tańszego sklepu int. i zamawiać...

Ja zrobiłem tak, wpisywałem wszystko w ceneo, albo skąpiec, zobaczyłem jakie sklepy się najczęściej powtarzają na początku listy (najtańsze) i potem sprawdzałem sobie w tych sklepach osobno ile może wyjść różnica. Między mixmedia.pl a MediaMarkt wyszło mi 700zł różnicy na zakupach za 5tyś. - Fakt nie wnieśli sprzętu do góry, ale to co za problem, wołam znajomych i daje rade! :)

Troszkę się bałem robić taki wielkie zakupy przez internet.. ale sa telefony, są e-maile i jak jest dobvry kontakt, to wiesz na bierząco gdzie jest Twój sprzęt itd.