Bobrowczyk 06.11.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Z cenami w necie jest bardzo różnie. Jakiś czas temu kopowaliśmy wyposażenie do łazienek w http://www.galerialazienek.pl i było super. W związku z tym, że wyposażaliśmy 3 łazienki dostaliśmy ceny sporo niższe niż były na stronie sklepu. Teraz jesteśmy na etapie wybierania agd, wysłaliśmy zapytania do kilku sklepów z okolic Warszawy i okazało się że większość sklepów nie oferuje rabatów przy kompleksowych zamówieniach. Chcemy zamówić wszystkie sprzęty w media lub saturnie i negocjować z nimi ceny (znajoma mi mówiła że tak zrobiła i jest bardzo zadowolona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a____om 06.11.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Z cenami w necie jest bardzo różnie. Jakiś czas temu kopowaliśmy wyposażenie do łazienek w http://www.galerialazienek.pl i było super. W związku z tym, że wyposażaliśmy 3 łazienki dostaliśmy ceny sporo niższe niż były na stronie sklepu. Teraz jesteśmy na etapie wybierania agd, wysłaliśmy zapytania do kilku sklepów z okolic Warszawy i okazało się że większość sklepów nie oferuje rabatów przy kompleksowych zamówieniach. Chcemy zamówić wszystkie sprzęty w media lub saturnie i negocjować z nimi ceny (znajoma mi mówiła że tak zrobiła i jest bardzo zadowolona). Jako,że pracuję w sklepie AGD RTV,i często przychodzą do nas klienci,którzy oglądają np.pralkę,po czym mówią,że widzieli w internecie o 200zł taniej.W takim razie po co przychodzą do stacjonarnego sklepu,skoro taka okazja w internecie.W 80% przypadków jest później tak,że Ci klienci wracają i kupują tą pralkę o 200zł droższą,bo się okazuje,że albo nie ma stanie,albo cena już nie jest aktualna,bo było tylko kilka sztuk w dobrej cenie itp. Sam sprzedaję także w internecie,ale cudów nie ma,i nie da się kupić sprzętu taniej niż wynosi jego produkcja:) po za tym ostatnio mieliśmy klienta,który kupił jakiś rok temu pralkę w internecie,i niestety zespóła mu się pompa,no to niech dzwoni do serwisu,przecież to oczywiste,później się okazało,że sprzęt był sprowadzany z niemiec,że karta nie taka jaką uznają polscy serwisanci...więc na zakupy w necie trzeba uważać,a najlepiej kupować w okolicznych e-sklepach, z możliwością odbioru osobistego:) co nie zmienia faktu,że jest duuużo tanich e-sklepów,które można polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 06.11.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Jako,że pracuję w sklepie AGD RTV........ może jakiś rabacik ? .... dla kolegi z forum ? ....w sumie niedaleko chyba mam do Twojego sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ineso 06.11.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Ja własnie zakupiłam okap w neo24.pl. Sklep polecony przez znajomego i plus taki, że odbiór własny w KRK. Kupię tam jeszcze piekarnik i płytę, bo ceny super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 07.11.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Z cenami w necie jest bardzo różnie. Jakiś czas temu kopowaliśmy wyposażenie do łazienek w http://www.galerialazienek.pl i było super. W związku z tym, że wyposażaliśmy 3 łazienki dostaliśmy ceny sporo niższe niż były na stronie sklepu. Teraz jesteśmy na etapie wybierania agd, wysłaliśmy zapytania do kilku sklepów z okolic Warszawy i okazało się że większość sklepów nie oferuje rabatów przy kompleksowych zamówieniach. Chcemy zamówić wszystkie sprzęty w media lub saturnie i negocjować z nimi ceny (znajoma mi mówiła że tak zrobiła i jest bardzo zadowolona). Jako,że pracuję w sklepie AGD RTV,i często przychodzą do nas klienci,którzy oglądają np.pralkę,po czym mówią,że widzieli w internecie o 200zł taniej.W takim razie po co przychodzą do stacjonarnego sklepu,skoro taka okazja w internecie.W 80% przypadków jest później tak,że Ci klienci wracają i kupują tą pralkę o 200zł droższą,bo się okazuje,że albo nie ma stanie,albo cena już nie jest aktualna,bo było tylko kilka sztuk w dobrej cenie itp. Sam sprzedaję także w internecie,ale cudów nie ma,i nie da się kupić sprzętu taniej niż wynosi jego produkcja:) po za tym ostatnio mieliśmy klienta,który kupił jakiś rok temu pralkę w internecie,i niestety zespóła mu się pompa,no to niech dzwoni do serwisu,przecież to oczywiste,później się okazało,że sprzęt był sprowadzany z niemiec,że karta nie taka jaką uznają polscy serwisanci...więc na zakupy w necie trzeba uważać,a najlepiej kupować w okolicznych e-sklepach, z możliwością odbioru osobistego:) co nie zmienia faktu,że jest duuużo tanich e-sklepów,które można polecić. Ale chyba zgodzisz się z tym że prowadząc sklep wyłącznie internetowy właściciel potrafi bardziej zjechać z ceną niż przy sklepie stacjonarnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a____om 07.11.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Jako,że pracuję w sklepie AGD RTV........ może jakiś rabacik ? .... dla kolegi z forum ? ....w sumie niedaleko chyba mam do Twojego sklepu. Zależy jaki sprzęt:) oraz ile tego sprzętu.Wiadomo zawsze można coś tam urwać w miare możliwości. "Ale chyba zgodzisz się z tym że prowadząc sklep wyłącznie internetowy właściciel potrafi bardziej zjechać z ceną niż przy sklepie stacjonarnym ?" No w większości wypadków te ceny i tak są już mega wyżyłowane,ale przy większych zamówieniach zawsze można coś uciąć. Wiadomo sklep stacjonarny wiąże się z większym kosztami np.lokal,pracownicy,opłaty za media itp. a prowadząc sklep internetowy,tak naprawdę potrzebny nam jest mały pokoik z komputerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 07.11.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Zależy jaki sprzęt:) oraz ile tego sprzętu.Wiadomo zawsze można coś tam urwać w miare możliwości. Ok ...w odpowiednim czasie zgłoszę się do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadimusic 07.11.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Kupiłem w neo24 gofrownicę firmy MPM - cena bardzo dobra.Ale okazało się, że gofrownica nie dopieka gofrów, więc oddałem do serwisu. Serwis stwierdził nie da rady tego naprawić - wysłał do serwisu centralnego MPM który stwierdził, że nie da się tego naprawić. (wszystko oczywiście trwało tygodniami) ale do rzeczy w remacie sklepów internetowych - sklep neo24 stwierdził, że może przyjąć produkt gdy przyślę oryginał dokumentu z serwisu centralnego o niemożności naprawy - a dostałem tylko kopię faksu z serwisu lokalnego bez możliwości otrzymania oryginału - walczyłem więc dzielnie (mnóstwo telefonów) - w końcu zgodzili się - wysłałem wszystko faksem i po kolejnym telefonie otrzymałem informację, że reklamacja została uwzględniona i przysługuje mi zwrot pieniędzy (w międzyczasie odesłałem towar do sklepu).Czekałem na pieniądze ponad miesiąc dzwoniąc co drugi dzień prosząc i grożąc rzecznikiem praw konsumentów i wszystkim innym.Otrzymałem te pieniądze w końcu, ale wniosek z tego taki:Dopóty dzban wodę nosi dopóki się ucho nie urwie - czyli wszystko dobrze ze sklepem internetowym gdy jest wszystko sprawne - w innych przypadkach są problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtartur 07.11.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 I jakaś dziwna maniera się pojawiła w netshopach: jesli zamawiasz klika rzeczy to niektóre chcą liczyć za każdą osobny koszt dostawy, normalnie paranoja! Tym razem jestem zdegustowany zakupami w sieci... Wydaje mi się, że tu chodzi o to, że sklepy internetowe nie mają własnego transportu i muszą u przewoźnika płacić za wynajęcie powierzchni w samochodzie i to dlatego im więcej rzeczy się zamawia, tym transport jest droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 07.11.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 I jakaś dziwna maniera się pojawiła w netshopach: jesli zamawiasz klika rzeczy to niektóre chcą liczyć za każdą osobny koszt dostawy, normalnie paranoja! Tym razem jestem zdegustowany zakupami w sieci... Wydaje mi się, że tu chodzi o to, że sklepy internetowe nie mają własnego transportu i muszą u przewoźnika płacić za wynajęcie powierzchni w samochodzie i to dlatego im więcej rzeczy się zamawia, tym transport jest droższy. No właśnie doszło do takiej paranoji!!! Zamiast koszt przesyłki się rozkładac to się powiększa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 07.11.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 kupujcie w dobrych sklepach http://www.money.pl/ranking_sklepow http://sklepyinternetowe.wprost.pl/ tu jeszcze zeszły rok i kupa fajnych adresów z tego parę już do wyrzucenia http://www.wprost.pl/ar/115698/Hipermarket-e-Polska/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobrowczyk 13.11.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Przejrzałem listę sklepów z rankingu wprost oraz money i muszę przyznać, że nie ma tam chyba żadnego sklepu w którym robiłem zakupy. Moim zdaniem do takich rankingów trafiają sklepy albo bardzo znane albo te, które zapłacą za znalezienie się na takiej liście. Do tego została pominięta cała branża budowlana, która nas, obecnych na tym forum pewnie najbardziej interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 13.11.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Świeżo zakupione sprzetu Agd wczoraj dostarczone lodówka side by side oraz płyta indukcyjna kupywane w sklepach http://www.sklepagdrtv.pl oraz http://www.topmarket.pl . Swietny kontakt ze sklepem expresowa dostwa jestem zadowolona i mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIA 14.11.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 A powiedzcie mi,czy jak dostarczono wam sprzet to odsyłaliscie pozniej gwarancje do podbicia,czy cus,bo gwarancje sa pusciutkie...? Bo ja juz mam u siebie wszystko,noi zeby sie pozniej nie okazało,ze jak cos nawali to mi nie uwzglednia reklamacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butterfly 14.11.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Też mam już wszystko a montaż kuchni dopiero w grudniu i powiedzieli mi, że jak włacze do kontaktu i będzie działać to mam im wysłać i wszystko podbija.Gwarancje można wysyłac do 2 lat. Kupowałam w http://www.agdhurt.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kasiek 14.11.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 z tymi cenami to naprawdę dziwna sprawa- bo jak to jest,że odkurzacz zelmera syrius (najwyzszy model z elektroszcotką) u nas w Przemyślu w sklepie Euro AGD kosztuje 569 zł a ja przez internet w sklepie SZRON JARosław zapłaciłam 400 zl?? to jakas paranoja!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinnab 15.11.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 A powiedzcie mi,czy jak dostarczono wam sprzet to odsyłaliscie pozniej gwarancje do podbicia,czy cus,bo gwarancje sa pusciutkie...? Bo ja juz mam u siebie wszystko,noi zeby sie pozniej nie okazało,ze jak cos nawali to mi nie uwzglednia reklamacji... no wlasnie Pusta gwarancja trafila mi sie przy zmywarce, a przy pralce wogole nie bylo karty gwarancyjnej. Ci od pralki najpierw upierali sie ze na pewno wyslali, a pozniej obiecali ze dosla, ale na obiecankach sie skonczylo Kurcze, a sprzet wcale nietani, Siemensa. A jak to jest w przepisach - czy w ciagu roku od zakupu sklep nie ma obowiazku przyjac popsutego sprzetu i samemu zalatwic naprawy? niezaleznie od gwarancji producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIA 16.11.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Niewiem jak to jest w przepisac,ale na stronach sklepow internetowych jest napisane,ze wszelkie naprawy nalezy zgłaszac do producenta a nie do nich. Wiec gwarancja jest wazna,ale niestety nie zawsze zwroci sie uwage czy faktycznie jest razem ze sprzetem a pozniej moze byc problem... Ja narazie nie miałam przy lodowce side by side i napisałm do sklepu czy mi dosla? Narazie cisza,ale zobacze moze w poniedziałek cos odpisza... Jak powiedza,ze maja to gdzies i tzrebabyło sprawdzic przy odbiorze to bede sie modlic,zeby sie nie popsuła! Ale znajac moje szczescie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinnab 16.11.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Niewiem jak to jest w przepisac,ale na stronach sklepow internetowych jest napisane,ze wszelkie naprawy nalezy zgłaszac do producenta a nie do nich. Wydaje mi sie ze to jest zapis wbrew przepisom konsumenckim. Co prawda pojecie rekojmi sprzedawcy juz przestalo funkcjonowac, ale wprowadzono nowe przepisy chroniace konsumentow duzo lepiej. To do sprzedawcyw pierwszej kolejnosci powinnismy sie zwracac z reklamacja. I zaden zapis w regulaminie sklepu internetowego nie moze tego wykluczyc. Gwarancja producenta to tylko jego dobra wola. Poszukalam troche w sieci. Ponizej przeklejam ze strony UOKIKu http://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/faq/#pytanie4 Czym jest reklamacja towaru niezgodnego z umową? Kupujący może żądać doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową – przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy. W sytuacji, gdy: * sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub * naprawa (wymiana) narażałaby kupującego na znaczne niedogodności lub * naprawa (wymiana) są niemożliwe albo wymagają nadmiernych kosztów – konsument ma prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy. Jeśli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie doprowadzenia towaru wadliwego do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę lub wymianę na nowy, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione. Reklamację towaru niezgodnego z umową można złożyć w ciągu 2 lat od jego nabycia (jeśli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą powyższy termin skrócić, jednak nie poniżej jednego roku). W razie wymiany towaru termin ten biegnie na nowo. Warto wiedzieć, że przed upływem 6 miesięcy to sprzedawca musi udowodnić konsumentowi, że sprzedał mu towar zgodny z umową. Po tym terminie ciężar dowodu spoczywa na konsumencie. Co ważne, niezgodność towaru z umową należy zgłosić nie później niż 2 miesiące po jej wykryciu. Powyższych uprawnień nie można wyłączyć ani ograniczyć w drodze umowy. W szczególności nie można tego dokonać przez oświadczenie kupującego, że wie o niezgodnościach towaru z umową lub przez wybór prawa innego niż polskie. Co to jest gwarancja? Gwarancja – podobnie jak niezgodność towaru z umową – umożliwia konsumentowi dochodzenie roszczeń w przypadku, gdy nabyta rzecz okazała się wadliwa. Jest ona jednak dobrowolna – przedsiębiorca może udzielić gwarancji, ale nie musi. Podstawę stanowi oświadczenie sprzedawcy bądź producenta zamieszczone we wręczanym w chwili sprzedaży towaru dokumencie gwarancyjnym lub w reklamie. Określa ono obowiązki gwaranta i uprawnienia kupującego w przypadku, gdy właściwość sprzedanego towaru nie odpowiada cechom w nim wskazanym. Ponadto dokument gwarancyjny powinien zawierać między innymi zakres terytorialny i czasowy gwarancji, oraz adres gwaranta. Warto wiedzieć, że udzielenie gwarancji nie może pociągać za sobą konieczności uiszczenia opłaty. Ponadto nie ogranicza ona ani nie zawiesza uprawnień do reklamacji towaru niezgodnego z umową na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Tylko przepisy sobie a zycie sobie. Pewnie gdyby chciec dochodzic naprawy zepsutego sprzetu u sprzedawcy to bez rzecznika praw konsumentow sie nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIA 17.11.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ahmmmm...,czyli jestesmy chronieni lepiej W razie czego dobrze jest wiedziec,ze taki zapis jest w regulaminie i gdyby cos sie zepsuło,a nie mielibysmy gwarancji na towar to mozemy "zadac" naprawy od sklepu. Ja narazie chwale sobie sklep,w ktorym kupowałam sprzet,bo napisałm do nich,ze nie mam na wszystko gwarancji,bo przy opakowaniu nie było i kazali przysłac fakture i dosla karte gwarancyjna. Wiec jakby cos to pewnie do producenta bede zgłaszac,ale Ci ktorzy nie maja gwarancji moga postraszyc sklep przepisami,ktore zamiesciłas Zawsze to moze cos ich zastanowi...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts