smedley 03.01.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Witam, planuję generalny remont w kuchni i w związku z tym muszę w szafce pod zlewem zmieścić: - zasilanie zmywarki (w szafce obok zlewu), - zasilanie bojlera (w szafce pod zlewem, a jak się nie zmieści to w sąsiedniej), - podłączenie wody do bojlera, do zlewu i do zmywarki (3 zawory) - odpływ (odpływ ze zmywarki podłączony do syfonu zlewu). Założenia są takie: - szafka szerokości 45 cm, - wejście w istniejący pion kanalizacyjny usytuowane na sąsiedniej ścianie na wysokości ~30cm nad podłogą i odsunięte od nowego odpływu o 165 cm w poziomie, - odpływ ze zlewu wychodzi nie w osi zlewu, tylko jest przesunięty w stronę zmywarki (dlatego muszę zmieścić gniazdka i zawory wody w jednym kącie), - głębokość zlewu od góry blatu do spodu zlewu ~22 cm (ale model się może zmienić). Załączam obrazek z projektem rozmieszczenia tego wszystkiego w szafce i mam kilka pytań. Czy rozplanowanie takie jak widać na załączonym obrazku jest poprawne z punktu widzenia norm, bezpieczeństwa, czy ergonomii? Czy jest to w ogóle możliwe do realizacji, czy też jest tak ciasno, że to jest niewykonalne? Czy mogę się jeszcze obniżyć z odpływem, żeby zmniejszyć spadek do ~2% (będzie można wtedy bardziej odsunąć wodę od prądu), czy też wysokość odpływu nad podłogą jest istotna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 04.01.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Hmmm....Spadek rury kanalizacyjnej 2-3% powinien wystarczyć, gniazdka powinny być nad źródłem wody i odpływem, osobiście zastanowił bym się nad gniazdkami w tym miejscu lub zainstalował gniazda z normą (44) przeciek w szafce może zostać dostrzeżony zbyt późno, a rozbryzgująca się woda lać może i na gniazdka (...) efekt może być oszałamiający, bojler i zmywarka to dwa oddzielne obwody, które warto podpiąć pod jedną wspólną różnicówkę (20A/20mA). Na wąż zmywarki do syfonu zlewu obowiązkowo obejma zaciskowa.Jeśli gniazdka zasłoni bojler i będą trudno dostępne wówczas warto zastanowić się nad ich instalacją na ścianie za szafką z prawej strony, gdzie będzie je można swobodnie wypiąć lub zainstalować tuż nad podłogą, po lewej stronie zmywarki i po prawej stronie od bojlera - powinny być dostępne po zdjęciu cokołu mebli kuchennych.Im niżej Ci się uda umieścić odpływ tym korzystniej, z tego szkicu wynika, że blat szafki kuchennej będziesz miał na wysokości 92cm.Ja osobiście umieściłem gniazdo tuż za zmywarką, którą można odłączyć albo z bezpiecznika albo po wysunięciu zmywarki i wyciągnięciu wtyczki z gniazda sieciowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smedley 04.01.2012 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Temat co do tego szczególnego rozwiązania jest już nieaktualny, bo zmieniliśmy koncepcję i zlew umieścimy w szafce narożnej 90x90 ze ścięciem (odpada problem ciasnoty) i znajdzie się w niej istniejący pion wody (mniej do przeróbki) i odpływ kanalizacyjny (odpada problem z przerabianiem odpływu). Ale kilka wątków we wcześniejszej wypowiedzi jest nadal kluczowych. gniazdka powinny być nad źródłem wody i odpływem, osobiście zastanowił bym się nad gniazdkami w tym miejscu lub zainstalował gniazda z normą (44) Co do gniazdek z normą 44 - gdy jest do takiego gniazdka wpięta non stop wtyczka (i przez to jest ciągle podniesiona klapka) to jak wygląda wtedy wodoszczelność takiego gniazdka? Nadal spełnia ono normę 44, czy już nie? Czy można wtedy rozmontować tę klapkę, czy też sama klapka powoduje wzrost wodoszczelności? bojler i zmywarka to dwa oddzielne obwody, które warto podpiąć pod jedną wspólną różnicówkę (20A/20mA). OK. Na wąż zmywarki do syfonu zlewu obowiązkowo obejma zaciskowa. Zwykła stalowa taśma wystarczy , czy kombinować coś więcej? A propos, nie mogę nigdzie znaleźć informacji jakie są średnice rur przy zmywarkach (dopływ wody i odpływ). Czy średnice rur odpływowych i wejść w syfony są jakoś znormalizowane, czy muszę wiedzieć jakie są średnice przed zakupem syfonu? Jeśli gniazdka zasłoni bojler i będą trudno dostępne wówczas warto zastanowić się nad ich instalacją na ścianie za szafką z prawej strony, gdzie będzie je można swobodnie wypiąć lub zainstalować tuż nad podłogą, po lewej stronie zmywarki i po prawej stronie od bojlera - powinny być dostępne po zdjęciu cokołu mebli kuchennych. No właśnie, zastanawiając się nad rozmieszczeniem wszystkich gniazdek, nie potrafię rozstrzygnąć, czy lepiej (wygodniej, ergonomiczniej, bezpieczniej) jest mieć dostęp bez wysuwania sprzętu, ale rozpruwając szafki, czy też lepiej jest robić gniazdka bezpośrednio za sprzętem. Macie jakieś doświadczenia? Co do gniazdek bezpośrednio nad podłogą, to one wciąż są poniżej potencjalnych źródeł wody (choć oczywiście prawdopodobieństwo ich zachlapania w oddaleniu od zlewu jest dużo niższe), więc to nie jest kompletne rozwiązanie problemu - mnie ten pomysł nie przekonuje. z tego szkicu wynika, że blat szafki kuchennej będziesz miał na wysokości 92cm. Takie jest założenie. Czy to źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts