kamil1188 03.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Witam, mam poniemiecki dom z drewnianymi podłogami - ze względu na ich dobry stan zostały wycyklinowane, bejcowane, polakierowane. Zrobione zostało to 2-3 lata temu, wizualnie jest wszystko ok - jednak pozostaje problem chłodu z tych podłóg - wieje nieco:) - jest duża różnica temperatury przy samej podłodze i np. na 2 metrach. Podłoga jest z desek, na legarach i pod nimi po 3 cegły na piasku (albo ziemi), do tego na zewnątrz budynku są kratki wentylacyjne- czyli dużo pwietrza hula pod spodem. Czytałem gdzieś, że można w sciany z pustką powietrzną wsypywać granulat styropianu - ale czy takie rozwiązanie w podłodze sprawdziałoby się? Ktoś może miał z tym do czynienia, czy dałoby się jakoś "wepchać" te granulki i czy rozwiązałoby to nieco problem z zimnymi podłogami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.01.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 wepchać jakoś się nie da. Należy podłogę rozebrać i wykonać porządną izolację termiczną. Na razie spróbuj uszczelnić kratki wentylacyjne, lub zmniejszyć otwory w kratkach wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1188 04.01.2012 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Zdaję sobie sprawę, że nie jest to jakiś profesjonalny pomysł, jednak na razie mam resztę domu do zrobienia a to są tylko 2 pokoje i zmiana podłog póki co nie wchodzi w grę ponieważ są ważniejsze rzeczy do zrobienia... A załóżmy że udało by mi się "wdmuchać" ten styropian ( był na forum pomysł z odkurzaczem, rurkami peszel i workiem, nawet mógłbymm oderwać po 1 skrajnej desce i jakoś spróbować) i zatkałbym te kratki czy troche by to ociepliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts