Damaszki 03.01.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Mamy jakieś 100m2 do wyremontowania. Trzy pokoje, kuchnia (ze spiżarką), łazienka, WC, korytarz. jak na dwójkę dwudziestoparolatków myślę ze to nie źle. Marzy nam się wygodny, ciepły dom do kórego chętnie będziemy wracać. Dodatkowo jako że ja jestem fanką stylowych, klasycznych wnętrz a D. jest zwolennikiem nowowczesności czeka nas nie lada wyzwanie by połączyć te dwa style. Zaczynamy od kuchni. Odwiedzilismy ok 10 salonów z meblami kuchennymi i ostatecznie dziś wybralismy projekt. Będą białe frezowane fronty (wysoki połysk) i prawdopodobnie szare sciany. Cała krótka sciana została zostanie zagospodarowana szafami kuchennymij, będą one "obramowane" regipsem- bardz podoba mi się ta wizja. Niestety mam watpliwości co do szafek wiszacych. Nie wiem czy obecne rozwiązanie nie przytłoczy wizualnie kuchni, która jest dosc długa ale wąska (5,5m x 2,6m). Rozglądam się po Internecie, szukam inspiracji ale tak kwestia pozostaje dla mnie dalej orzechem trudnym do rozgryzienia. Może pomozecie i podsuniecie mi jakieś propozycje? http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png Edytowane 3 Stycznia 2012 przez Damaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damaszki 03.01.2012 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Moje inspiracje: Jak widać nowoczesność rządzi ale zamierzam dodac kilka elemantów które ją przełamią: ciekawe lampy i żyrandol, listwy ozdobne przy suficie, może jakiś obraz a parkiet w jodełkę też zrobi swoje Edytowane 3 Stycznia 2012 przez Damaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 05.01.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witam się u Ciebie Mi pasują te wiszące szafeczki, bez nich byłoby łyso. Takie moje skromne zdanie Czekam na pozostałe inspiracje i pomysły na wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z4R4Z 05.01.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witam, Stoje dokładnie przed takim samym wyzwaniem czyli ok 110m2 do adaptacji, 3 pokoje, duzy korytarz, kuchnia, lazienka czyli innymi slowy mowiac jedziemy na prawie takim samym wozku (rowniez dwudziestoparolatkek). Co do samej kuchni to w mam ciutke mniejsza 4,3 x 2,5 niestety ze skosami Szafki wiszace dla mnie jak najbardziej ok (bez nich chyba byloby za pusto). Kilka pytan do Ciebie: 1. Co dajecie miedzy szafkami dolnymi a wiszacymi (szyba, kafelki?) 2. Czy aby zlew nie byl za blisko plyty indukcyjnej? 3. Gdzie umiescicie zmywarke? 4. Gdzie bedzie mikrofala? 5. Jaka podali Wam wstepna wycene? Pozdrawiam, Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damaszki 05.01.2012 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Zosik witam u mnie! Z4R4Z, cieszę się, ze jesteśmy w podobnej sytuacji, będzimy mogli zatem wymieniać się uwagami, dylematami itd Wielkim problemem dla mnie są te szafki,ponieważ boje się, ze kuchnia będzie przytłoczona. Pani w salonie zaproponowąła nam dwa rozwiązania: 1) jak w załączniku, tj. szereg szafek wiszących, 2) kolejno od lewej: szafka, okap nie w zabudowie ( wolnowiszący (?)) i po prawej półki. Myślę ze mogło by dodac to kuchni hmmm.....lekkości. Jeżeli chodzi o powierzchnie nad bltem to też nie jest łatwy wybór gdyż blat będzie z kamienia tylko nie zdecydowaliśmy z jakiego ( czarny Star Galaxy, bądz miodowy Kashmir Gold ewentualnie jasny Kashmir White/Imperial White). D. chce szybe nad blatem ale nie wiem czy to dobry pomysł łączyć granit z szybą, ja z kolei myślałam o mozaice ale w jednolitym kolorze. Jak widac same niewiadome. 2 i 3. Owszem zlew jest dośc blisko płyty indukcyjnej ale nie wyobrażam go sobie nigdzie indziej. Całkiem z lewej strony, na samym początku, jest zmywarka 60, zlew musi być tam gdzie jest gdyż nie chcemy by był na tej częsci przy której sa stołki ( wogole żadnego sprzętu tam nie chcemy, ani płyty ani zlewu, wydaje nam się że będzie to przeszkadzać osobom siędzącym z drugiej strony i np spozywającym posiłek) 4) Mikrofali nie ma Z tą indukcją i piekarnikiem mam nadzieje ze potwierdzą się moje przypuszczenia i mikrofala okaże się zbędna Zresztą my mało używamu tego sprzetu. 5) Wstępna wycena to 12 tysiecy w studio, wzrosła do 17 po szczegółowym ustaleniu jakie wysposazenie wewnętrzne szaf i szafek. Jutro jedzmiemy do osoby prywatnej która zajmuje się kuchniami i ma nam podać swoją wycenę. Kashmir Gold: Kashmir White: Edytowane 5 Stycznia 2012 przez Damaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damaszki 05.01.2012 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Kashmir White CD: Imperial: Star Galaxy: Który najlepiej będzie pasował do białych frontów na wysoki połysk? I co na sciane nad blat? Będę wdzięczna za sugestie! Edytowane 5 Stycznia 2012 przez Damaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 05.01.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 1 głos na galaxy star - jestem w nim zakochana, widziałam na żywo, zmacałam i myłam Złoty wg mnie wprowadza chaos, a biały zleje się z meblami. A na ścianę może lacobel? Jak w Twojej inspiracji z szarą ścianą? Bo skoro chcesz szare ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z4R4Z 06.01.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Drugi głos na Star Galaxy (naprawdę piękny kamień). Będzie pięknie kontrastował z białymi szafkami. Jedyny moim zdaniem problem w kuchni czarno-białej to brak możliwości dodania trzeciego koloru (poza szarościami) i dosyć zimny aczkolwiek bardzo elegancki look. Do tego jeszcze czarne sprzęty (okap, piekarnik) + dodatki np. czarny żyrandol (jak u Ciebie w projekcie) = cudo. Z granitu Kashmir White mam w domu parapety Kashmir Gold do niczego chyba nie bedzie pasował a Kashmir White będzie wyglądał dosyć blado i bez wyrazu. Na ścianę nad blatem proponuję dać np. płytki również z kamienia Star Galaxy (np. gr 1cm) - inny kolor będzie się zbyt mocno wyróżniał chyba że ściany będziesz miała szare to zawsze możesz dać również szary lacobel. Jedyny problem kamienia w kuchni to jego cena i nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z kosztów (zapewne ok. 5-7tys zł zależnie od grubości (standard to 3cm), czy z montażem i wykończenia krawędzi - na okrągło, bądź klasycznie z fazkami na krawędziach). Aha zwróć jeszcze uwagę aby blat od strony krzeseł był nadwieszony nad szafki bo inaczej nie będzie gdzie podziać nóg i będzie się strasznie niewygodnie przy nim siedziało. Edytowane 6 Stycznia 2012 przez Z4R4Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damaszki 09.01.2012 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Rzecz w tym, że mamy bukowy parkiet w kuchni, Kashmir Gold (ten o złotym czy też miodowym kolorze) wziełam pod uwagę kierując się własnie tym ze pasowałby odcieniem do parkietu. D. jest baardzo za czarnym Star galaxy, ja natomiast obawiam się ze moze kłócić sie z parkietem. A i tak, zdaje sobie sprawę ile granit kosztuje mamy za soba już wycieszkę po hurtowniach U nas na szczescie blat nie jest duzy poza tym szczęśliwie się skałda ze mamy pewne dojścia dzięki którym kamień kupimy w promocjnej cenie i nie płacimy za obróbkę. Czyli nie jest tak źle. Mamy za soba wycieczkę do krakowskiej Ikei. Cięzko było D. wyciagnąć bo to anty-fan Ikei. Wszędzie dostrzega wady i co rusz udowadnia mi jak kiepskie jakościowo sa ich meble. :pJa tam zazwyczaj roczulam się nad skandynawskim designem i chętnie oglądam ekzpozycje. Uparłam się i wyposazenie typu talerze, szklanki, kubki, donniczki, żyrandole, lampy będziemy mieć z tego właśnie sklepu. Wiemy też ze szafki i szuflady muszą być wyposazone w te wszystkie separatory czy tez podziałki (jakkolwiek to się zwię). Ja uwielbiam pożądek i ten nabytek wydaje mi się niezbędny. http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damaszki 09.01.2012 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Z4R4Z a może i Ty założysz swój watek? Chętnie bym poczytała i blizej zapoznała się z Twoim remontem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z4R4Z 10.01.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Z4R4Z a może i Ty założysz swój watek? Chętnie bym poczytała i blizej zapoznała się z Twoim remontem A w sumie nie jest to zły pomysł Postaram się skrobnąć coś wieczorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 10.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 No i "moja" IKEowska lampa Też strasznie się na nią napalałam, ale słyszałam, że strasznie kurzy się w środku. Widziałam fotki i faktycznie niezbyt dobrze to wygląda. Ale niewątpliwie jest boska!! Ikea ma to do siebie, że bardziej stawia na cenę niż na jakość - dla każdego coś miłego. Jeśli kogoś stać na droższe meble - śmiało może szukać czy zamawiać coś na wzór Ikei, ale np. w drewnie. Mnie nie stać, więc też tam kupię większość mebli i dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 10.01.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 http://www.decoratorium.pl/wp-content/uploads/2011/05/Kuchnia_biala-3-300x300.jpg ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damaszki 12.01.2012 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Mówisz ze się kurzy? Hmmm no cóż będę mieć białą kuchnię więc sprzątanie mnie nie ominie, jedna lampa wiecej czy mniej do sprzątania... Ważne ze jest nie dorga bo kosztuje niewiele ponad 100zł a takeiżyrandole jak mi się marza ok 1000zł. także na razie zadowole się Ikeą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damaszki 12.01.2012 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Przyszedł nasz pierwszy nabytek do kuchni.......kran . Mała rzecz a cieszy. Producent Franke, model Lula Lada dzień ma przyjść okap teleskopowy, tez Franke. Pozostałę AGD mają by do odbioru w następnym tygodniu. Lodówka, zmywarka, płyta indukcyjna i piekarnik - wszystko AEG. Zlew musi poczekać bo to wybierzemy dopiero jak zdecydujemy się na blat. Wiemy już, ze ma byc podwieszany, kwardatowy (kanciasty). Edytowane 12 Stycznia 2012 przez Damaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z4R4Z 12.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Hej, Tak kran ma wyciągną końcówkę? (nie wiem jak to się fachowo nazywa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damaszki 12.01.2012 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Niestety nie ma wyciaganej wylewki, ale mi specjanie na tym nie zależało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z4R4Z 12.01.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ja chyba jednak będę szukał czegoś z wyciąganą wylewką (nie przeszkadza a może się przydać jak trzeba opłukać jakiś większy gar) ale design jak najbardziej w moim guście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 12.01.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Hej Damaszki, widzę, że się u Ciebie naprawdę stylowo zaczyna Powodzenia. A jesli masz pytania do projektów to nie wiem, czy trafiłaś już na wątki o wizualizacjach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142331-Projekt-kuchni-wizualizacje/page232 oraz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169397-Projekt-łazienki-wizualizacje/page94 jak bedziesz miała wątpliwości co do projektów to zgłoś się tam - albo wrzuć wizu albo zaproś na swój wątek do doradzania. Na całym forum jest sporo różnych wątków, więc nie zawsze doradzacze trafią do indywidualnego człowieka Na wizualizacjach na pewno są osoby, które mogą rozwiać Twoje wątpliwości, choć spodziewaj się różnych opinii a nawet tego, że Twój projekt zostanie wywrócony na głowie. Wiem, bo czasem sama coś tam komentuję. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damaszki 12.01.2012 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Słuszna uwaga Aantenko Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts