Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rura Rura ALUPEX 16mm x 2,0 DIAMOND

raas

Recommended Posts

Witam wszystkich!

W szczególności tych którzy instalowali u siebie podłogówkę... Proszę powiedzcie czy warto interesować się wyrobem polskiej firmy diamond np stąd: http://allegro.pl/rura-pex-alupex-16x2-100mb-10latgw-jutro-u-ciebie-i2031801388.html

Czy nie zawracać sobie głowy i szukać markowego wavina lub kisana???

Witam wszystkich!

W szczególności tych którzy instalowali u siebie podłogówkę... Proszę powiedzcie czy warto interesować się wyrobem polskiej firmy diamond np stąd: http://allegro.pl/rura-pex-alupex-16x2-100mb-10latgw-jutro-u-ciebie-i2031801388.html

Czy nie zawracać sobie głowy i szukać markowego wavina lub kisana???

Diamond to typowa "chińszczyzna". Firma "Diamond" to polska firma (a raczej firemka) która wyszukuje najtańszych producentów. Najważniejszym wyznacznikiem jest jak najniższa cena ...

Osobiście bym w to nie wchodził ... Rury wstawia się na dziesiątki lat i muszą wytrzymać. Niska jakość to proszenie się o ewentualne awarie których usuwanie jest w późniejszym okresie bardzo czasochłonne i drogie ...

Polecam jednak kupić markowe rury znanych producentów , tutaj nie warto oszczędzać ...

Może tak ostro bym się o nich nie wypowiadał. Jasne jest, że ta rura to chińska produkcja, ale co tak naprawdę teraz jest inne? Nie sądzę, żeby była jakimś totalnym bublem. Ja jej użyłem w instalacjach, które były na wierzchu. Do podłogówki użyłem wavina i Tobie też proponuję użyć czegoś firmowego, teraz różnica w cenie nie jest porażająca. Przynajmniej będziesz miał spokój sumienia. Natomiast powiem też, że wszystkie złączki do pexa mam z allegro, wiem, że są chińskie, ale nie narzekam. Nie każdy chiński produkt jest zły. Nie dajmy się zwariować

Może tak ostro bym się o nich nie wypowiadał. Jasne jest, że ta rura to chińska produkcja, ale co tak naprawdę teraz jest inne? Nie sądzę, żeby była jakimś totalnym bublem.

Obecnie niemalże wszystko jest produkowane w Chinach ...

Tyle że co innego jak produkt jest typowym chińskim produktem a co innego jak jest produkowany w Chinach ...

Chińskie fabryki są bardzo elastyczne. Potrafią schodzić z kosztami kosztem jakości produktu ...

Znane i szanowane firmy nie mogą pozwolić sobie na wpadkę dlatego produkty produkowane w Chinach na zlecenie koncernów muszą spełniać bardzo wysokie wymagania. Tam nie ma możliwości aby zamiast ścianki aluminiowej powiedzmy 0,3mm dać ściankę 0,2 lub 0,1mm ...

Specyfikacja produktu i rodzaj użytych materiałów jest ściśle określony i MUSI być taki.

Końcowy klient tego by nie zauważył , ale po pewnym czasie oszczednosci dadzą o sobie znać ...

A Chiński producent który wie że i tak nie produkuje pod własną marką i aby wygrać "kontrakt" musi dać niższą cenę może pozwolić sobie na takie "oszczędności".

Są materiały tanie (plastik) i drogie (miedź,metale i itd).

Np. taki kabelek głośnikowy.

Dobry kabel ma wewnątrz grubą zyłę miedzianą z miedzi beztlenowej i grubą izolację. Tani kabel ma bardzo grubą izolację i cieniutką wewnątrzną żyłę i bardzo często nawet nie miedzianą , tylko z aluminium lub z innego stopu ...

Ale oba kable z wyglądu są takie same. Tak samo grube , tyle że jeden jest kablem wysokiej jakości a drugi zwykłym badziewiem ...

I tak samo jest z np. rurami ALUPEX ...

Firma Diamond to malutka firma która może w dowolnym momencie się "zwinąć" i zacząć "produkować" swoje "produkty" pod inną nazwą ...

Wystarczy wejść na stronę aby zobaczyć jaką historię na ma "firma" ...

Dużo obecnych "polskich" "dużych" firm jest kilku osobowych. Zamawiają towar z Chin. W Chinach jest nawet drukowana PL instrukcja i towar jest pakowany i oznaczany. Trafia do Polski i z magazynów trafia do sklepów ...

kaszpir:

"Dużo obecnych "polskich" "dużych" firm jest kilku osobowych. Zamawiają towar z Chin. W Chinach jest nawet drukowana PL instrukcja i towar jest pakowany i oznaczany. Trafia do Polski i z magazynów trafia do sklepów ... "

To co piszesz to w większości jest prawda, ale nie dotyczy ona firmy KAN-THERM.

Osobiście z wielu powodów jestem zwolennikiem promowania produktów wyłącznie europejskich, tzn wyprodukowanych w Europie, a nie tylko pakowanych.

A jakiej jakości są produkty "markowych firm", które mają fabryki w Azji, nie jeden z nas już się osobiście boleśnie przekonał.

Badania, certyfikaty, atesty, gwarancja 10 lat i więcej, tyle że nie do wyegzekwowania przez Kowalskiego.

nilsan

podpisuję się pod tym co napisał nilsan i również jestem zwolennikiem tego co produkuje sie u nas w EU. Wyprodukowanie czegos rownie dobrej jakości w Chinach nie jest specjalnie tańśze - przynajmniej w branży sanitarnej.

Odnośnie diamonda w pełni podtrzymuję swoje słowa - mega dziadostwo i tyle. Wrzuciłem kiedyś na forum zdjęcia rozpadających się zaworów kulowych Diamond.

Nie rozumiem ludzi którzy budują chałupy za 400-500tys i pakują obie taki chłam w posadzkę oszczedzając na całym domu powiedzmy 2 tys zł.

Lepiej kupic tansze meble bo zawsze je mozna wymienic ale nie rury i złaczki zalewane w posadzce