ladydi 03.01.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Witam zleciłam firmie która montowała mi drzwi wewnetrzne zrobienie schodów drewnianych dębowych na betonie bez podstopnic. Z drzwi jestem bardzo zadowolona wiec sądziłam ze ze schodami bedzie podobnie. Pan "fachowiec" wycenił robote na 300zł za stopien twierdząc ze to świetna oferta za drewnianą stopnice, zgodziłam sie z tym i na podstawie umowy słownej zabrał sie do pracy. cały czas była mowa o schodach z dębu! Schody sa zamontowane od tygodnia, wyszły świetnie.. ale okazało sie przy okazji cyklinowania parkietu ze schody nie są dębowe ale sosnowe w okleinie! jestem zrozpaczona, zapłaciłam niemałe pieniadze za bubel? jestem świadoma zę 300 zł za debową stopnice to niewiele ale z drugiej strony to chyba za duzo za schody sosnowe z klejonki w okleinie dembowej? a moze sie myle..? Fachowiec od parkietu stwierdził ze schody nie są warte nawet połowy tej kwoty którą zapłaciłam.. zostałam oszukana i naciągnieta, jak dochodzic swoich praw jesli nie sporządziłam pisemnej umowy, ani nie dostałam kosztorysu..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.01.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Umowa by się przydała :) Ale ..umowa ustna również obowiązuje. Pismo polecone z potwierdzeniem odbioru wzywające do zabrania bubla i zamontowania schodów zgodnie z umową. Wyznaczony termin i poinformowanie o wszczęciu kroków prawnych w przypadku braku zainteresowania ze strony fachofffca Może chociaż fakturę dostałaś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.01.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Pan od schodów powinien był przedstawić ofertę cenową wraz z opisem jak te schody będą zrobione. Czy z drewna litego czy okleinowanego. Umowa ustna jest zawarta...tylko oby ten pan nie próbował wmawiać, że on właśnie to mówił co ja napisałem. Reklamować. Najpierw zadzwoń i zapytaj czy te schody są z okleiny czy z dębu litego. Najlepiej przy świadku. Schody będą zrobione z sosny a na to damy 10mm obłogu/okleiny dębowej, przecież to bardzo zrozumiałe. Tak powinien był opisać te schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladydi 04.01.2012 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Dziękuje za odpowiedzi! Niestety faktury też nie dostałam.. Pan od początku mówił o schodach drewnianych dębowych i zapewniał mnie że "takie schody " gdzie indziej kosztują duzo wiecej.. 400-500zł za stopień ! to wszystko sprawia ze do głowy mi nie przyszło że dębowe schody za takie pieniądze w jego rozumieniu tylko wyglądają jak dębowe..;/ ILe w takim razie warta jest na Waszym zdaniem taka robota jaką wykonał? sama nie wiem jak teraz postąpić bo z jednej strony chciałabym aby to coś zabierał i oddał kase ale czas mnie nagli i powinnam zlecic już wykonanie barierek.. wiec może domagać sie zwrotu czesci pieniędzy? tylko właśnie nie wiem ile taki bubel jest wart Mam nadzieje ze uda nam sie jakoś pokojowo rozwiązać ta sprawe ale jesli nie to nie mam zamiaru odpuszczać, za bardzo jestem wk...iona! Jesli ktoś sie oriętuje proszę o podanie wartości takich schodów w okleinie, z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladydi 04.01.2012 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć jak takie schody w okleinie bedą zachowywały sie podczas użytkowania, ile mają szanse wytrzymać? bo nie wiem czy jest sens walczyc o zwrot czesci kasy czy może lepiej od razu kazać to zabierać i zrobić coś porządnego.. (u innego fachowca rzecz jasna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladydi 04.01.2012 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Cóz właśnie okazało sie ze jesli chcemy dochodzić swoich praw to tylko w sądzie.. mąż dzwonił do pana "fachowca" ten nie mogł rozmawiać, powiedział ze oddzwoni bo jedzie samochodem.. czekaliśmy cały dzien i nic. Wysmarowałam wiec sms-a, oto jaką otrzymałam odpowiedz "to nie żadne oszustwo schody są dębowe na klejonce sosnowej a porozumienie między nami prosze na piśmie.." nie wiem czy śmiac sie czy płakać ..czyli to według tego pana są schody dębowe! W całej tej sytuacji na szczęście są tez plusy, mamy świadków tego na jakie schody umawialiśmy sie z tym panem, Przydadzą sie bo widze ze bez sądu sie nie obejdzie niestety..;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_B 04.01.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Cóz właśnie okazało sie ze jesli chcemy dochodzić swoich praw to tylko w sądzie.. mąż dzwonił do pana "fachowca" ten nie mogł rozmawiać, powiedział ze oddzwoni bo jedzie samochodem.. czekaliśmy cały dzien i nic. Wysmarowałam wiec sms-a, oto jaką otrzymałam odpowiedz "to nie żadne oszustwo schody są dębowe na klejonce sosnowej a porozumienie między nami prosze na piśmie.." nie wiem czy śmiac sie czy płakać ..czyli to według tego pana są schody dębowe! W całej tej sytuacji na szczęście są tez plusy, mamy świadków tego na jakie schody umawialiśmy sie z tym panem, Przydadzą sie bo widze ze bez sądu sie nie obejdzie niestety..;( Nie chcę Cię martwić, ale taka sprawa będzie się wlekła... Aby ją w ogóle zacząć będą potrzebne $$$, zapewne pojawi się konieczność wezwania rzeczoznawcy - kolejne $$$, a szanse na wygraną - wątpliwe. Smutne to ale prawdziwe - tak wygląda sądownictwo w naszym pięknym, dzikim kraju. Tak sobie myślę, że jeśli te trepy wykonane są prawidłowo, a sprawa nie jest oparta o "punkt honoru" to można odpuścić. Jeśli ten "laminat" a jak sądzę, bardziej obłoga ma min 6mm i poklejone to jest odpowiednim klejem to nie powinno być z taką konstrukcją problemów. Przepłaciłaś - to fakt, ale chyba dla własnego zdrowia dałbym spokój... A takiego pana fachoffca zawsze można umieścić na "czarnej liście" pozdrawiam MarekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladydi 04.01.2012 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 niestety ten laminat czy też obłoga ma tylko 2 mm.. tak powiedział pan od parkietu który ostatniego trepka przeszlifował. A sprawa zdecydowanie opiera sie o "punkt honoru" i nawet jeśli mam stracić troche grosza to zaryzykuje ! nikt nie bedzie robił z nas idiotów! już on mnie popamięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladydi 05.01.2012 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) A gdzie mogę znaleść tę czarną listę bo chyba najwyższy czas umieścić na niej tego pana.. nawet nie raczy odebrać telefonu, cały czas odrzuca połączenie! A miałam resztki nadziei ze uda sie nam z nim jakoś porozumieć. Cóż widac ma nas w głębokim poważaniu.. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez ladydi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 05.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Jesli ktoś sie oriętuje proszę o podanie wartości takich schodów w okleinie, z góry dziękuje. Wartość jest jak najbardziej właściwa, więc nie przepłaciłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladydi 05.01.2012 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Cóż.. parkieciarz, człowiek od balustrad, który przyjechał na pomiar jak również znajomy rzeczoznawca zgodnie stwierdzili ze cena jest stanowczo za wysoka za sosnową klejonke w okleinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.01.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Nie czepiałabym się ceny - schody przyszły, widziałaś je, facet je założył a Ty zapłaciłaś. Potocznie mówiąc : wiedziały gały co brały. Skoro były dla Ciebie tyle warte już po zainstalowaniu to możesz mieć do siebie pretensje, że zrobiłaś wypłatę. Na Twoim miejscu skupiłabym się nie na tym, że ktoś Cię "wykorzystał" ale na niezgodności towaru z umową. Miały być dębowe (lite) a są ze sklejki LOL I to jest różnica. A nie to co ktoś komuś coś powiedział,że za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladydi 05.01.2012 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Czepiam sie ceny tylko dlatego ze sądziłam ze płace za deskę dębową a nie sosnowa.!chce wiedziec na ile zostałam bezczelnie oszukana ot co! Pan fachowiec wykorzystał fakt ze na oko nie umiem ocenic z czym mam do czynienia i wyłudził pieniądze! To ze "widziały gały co brały" jak to ujęłaś nie zmienia faktu ze zostałam oszukana, to nie ja powinnam znać sie na rodzaju drewna i technologii ale fachowiec, który powinien zamontować schody zgodne z umową, lub poinformowac ze montuje coś innego i wtedy miałabym szanse zrezygnować z bubla zanim wręczyłam mu pieniądze.. a teraz on wziął kase i nic wiecej go nie interesuje! nawet telefonu nie odbiera tylko robi uniki, szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.01.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Wygogluj - niezgodność towaru z umową. NIe ma co psioczyć tylko pismo z potwierdzeniem odbioru a jak nie - rzecznik praw konsumenta. Wszystko się tam dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.01.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 (edytowane) lubię takie dziadowaniekażdy myśli że bez umowy , faktury taniej wychodzi - w sumie tak jest.ja zdaję sobie sprawe że jeśli ktoś mi robi bez papiera to ryzyko przechodzi na mnie. najpierw dziadujemy a potem idziemy do sąduja to nawet rozumie twój ból ale zgłoś na policję swoją naiwność . z jakiego powodu nie podpisałaś umowy na te schody? Edytowane 6 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladydi 06.01.2012 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 A no z takiego powodu że fachowca miałam poleconego, zrobił u nas drzwi i było ok, dlatego kiedy zlecaliśmy wykonanie schodów byliśmy pewni że i tym razem wszystko bedzie ok.. w życiu nie spodziewaliśmy sie że ten człowik tak sie zachowa! Pewnie ze zgłoszę na policje! Naiwnośc nie jest przestępstwem, a oszustwo już tak i moja łatwowierność nie ma tu nic do rzeczy! Poza tym gdyby był to zupełnie obcy gość pewnie byłabym ostrożniejsza, a tu tak jak pisałam wczesniej miałam podstawy sądzić ze wywiąże sie z umowy jak przy poprzednim zleceniu. Sami fachowcy czesto proponują ze robota wyjdzie taniej ale bez fv, wielu z niej zrezygnuje mogąc zaoszczędzić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 06.01.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Sami fachowcy czesto proponują ze robota wyjdzie taniej ale bez fv, wielu z niej zrezygnuje mogąc zaoszczędzić.. Otrzymałaś schody dębowe i ta "reklamacja" nie będzie uznana. Znajomym rzeczoznawcą podpierasz się? Sklejka brzozowa może mieć w środku sosnę i nadal pozostaje sklejką brzozową - wygoogluj sobie to. Oszukałaś Rzeczpospolitą Polską wspólnie z wykonawcami na należne do budżetu podatki vat i dochodowy i jeszcze się tym chwalisz! Ażeby cię urząd skarbowy dopadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.01.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 jeśli to sklejka to może nawet dobrze -przecież ona ma lepsze właściwości niż lite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.01.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Oszukałaś Rzeczpospolitą Polską wspólnie z wykonawcami na należne do budżetu podatki vat i dochodowy i jeszcze się tym chwalisz! Ażeby cię urząd skarbowy dopadł. Nie wspólnie, bo to wykonawca ma firmę i powinien wystawić fakturę vat - taki jego obowiązek. I to jego będzie US chwytał za dupę. Inwestor faktur zbierać nie musi jak nie chce. Może ją równie dobrze spalić w kominku. Więc nie demonizujmy. Na razie to tylko wykonawca oszukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.01.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 to się zdziwisz przy kontroli skarbowej.w tym wypadku jesteś przestępćą takim samym jak sprzedawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts