Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody laminowane zamiast dębowych, zostałam oszukana!

ladydi

Recommended Posts

Przepraszam, że podciągam sie pod ten wątek, ale właśnie nasunęło mi się pytanie związane z moimi schodami.

Jak rozpoznać, że to nie lite drewno (dąb), a obłóg? W przypadku schodów wpuszczanych w wangę i z podstopniami??

Czy laik jest w stanie to jakoś rozpoznać?

Zaczęłam miec jakies podejrzenia po tym, jak przyszedł do mnie stolarz do szaf wnękowych i przy okazji oglądal sobie inne drewniane elementy już zainstalowane. I dziwnie skomentował schody - bardzo z bliska im się przyglądając - stwierdził: "ah, tak mi się wydawało, że chyba fornir, bo tak idealnie spasowane"....

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sa schody dębowe?-są

Były ustalenia że mają być z litego dębu?-pewnie nie

Więc po co to biadolenie

Obecnie ogromna większość podłóg warstwowych,mebli,drzwi wewnętrznych określana jest jako dębowe jeśli wierzchnia warstwa to dębina

W każdym markecie czy u producenta tak jest to nazwane i nikt nie włóczy się po sądach czy us

bo w środku jest z reguły klejonka sosnowa

Było zamówić dębowe lite i takie by zrobił

Deska barlinecka też może być dębowa chociaż jest w niej tylko 30% dębu

ale po ułożeniu mamy dębową podłogę

Poszedł ktoś z tego powodu do sądu bo producent tak ją nazywa?

Ludzie litości

I jeszcze jedno

Laminat to jest coś sztucznego a na nich jest pewnie obłóg dębowy

Edytowane przez hamlet

• 5 months później...
Sa schody dębowe?-są

Były ustalenia że mają być z litego dębu?-pewnie nie

Więc po co to biadolenie

Obecnie ogromna większość podłóg warstwowych,mebli,drzwi wewnętrznych określana jest jako dębowe jeśli wierzchnia warstwa to dębina

W każdym markecie czy u producenta tak jest to nazwane i nikt nie włóczy się po sądach czy us

bo w środku jest z reguły klejonka sosnowa

Było zamówić dębowe lite i takie by zrobił

Deska barlinecka też może być dębowa chociaż jest w niej tylko 30% dębu

ale po ułożeniu mamy dębową podłogę

Poszedł ktoś z tego powodu do sądu bo producent tak ją nazywa?

Ludzie litości

I jeszcze jedno

Laminat to jest coś sztucznego a na nich jest pewnie obłóg dębowy

Otóż nie drogi Panie, mowa była o schodach litych dębowych, tak samo było z drzwiami! Zresztą nie jesteśmy jedynymi oszukanymi przez tego Pana, własnie okazało sie że znajoma ma takie jak my "dębowe schody i drzwi" wykonane przez ta firmę. Do momentu kiedy ją uświadomiłam była przekonana że jest to lity dąb! Zapewniał ją o tym Pan fachowiec! Również nie otrzymała faktury! to mówi samo za siebie..

Inną sprawą jest to że należy się zastanowić co można uznać za schody dębowe a co nie, wydaje mi się że stopnicy z NIECAŁYMI 2 mm !!! obłogu - bo tyle właśnie jest na naszych stopniach nie można uznać za nic innego jak BUBEL! Poza tym w marketach klient ma dostęp do informacji z jakiego materiału wykonana jest rzeczona podłoga, czy inny towar.. Nas oszukano!

Skoro już odświeżyłam wątek to napiszę jak sprawa wygląda, a wygląda nie ciekawie..

Pan fachowiec po groźbach oddania sprawy do sądu i zawiadomieniu US zjawił sie u nas i wspólnie ustaliliśmy że w ramach rekompensaty wykona u nas drzwi zewnętrzne. Ponieważ ustalenia te miały miejsce zimą umówiliśmy się że wykona te drzwi na wiosnę kiedy się ociepli. Skontaktowałam się z nim w kwietniu, stwierdził że drzwi nie zrobi ale za to odda część pieniędzy. Ostateczny termin oddania pieniędzy jaki z Panem ustaliliśmy minął 20 czerwca ( po kilkukrotnym przekładaniu) a Pan zwodzi nas do dzisiaj, nie odbiera telefonu, kiedy dzwonimy z obcego numeru, odbiera i oczywiście tłumaczy że pieniążki odda później.. Cóż mamy tego dosyć i w poniedziałek wraz z oszukanymi znajomymi mamy zamiar złożyć zawiadomienie do prokuratury. Na forum muratora znalazłam sporo osób którym ta firma robiła drzwi i schody i myślę że najwyższy czas uświadomić tych ludzi co to za bubel bo podejrzewam że zostali oszukani jak ja.

Edytowane przez ladydi

• 5 months później...

ladydi, czy udało się coś ustalić?

Mam podobny problem - z wykonawcą umawiałem się na schody dębowe - przyjechał, założył i nawet ładnie wyglądają, zapłaciłem część kwoty, resztę miałem zapłacić w tym tygodniu... Tylko pojawia się małe ale - podczas sprzątania garażu zauważyłem dwie ścinki (tylko te dwie, resztę pozabierali) o idealnej szerokości podstopnic, w których środek wypełniony jest prawdopodobnie drzewem iglastym (może świerk, sosna, nie wiem, ale jest zdecydowanie jaśniejsze i chyba surowe), natomiast brzegi to jakby okleina dębowa od 1 do 2mm. Odcień podstopnic (jaśniejsza i bardziej równomierna faktura) jest inny niż samych trepów i cokolików.

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy rzeczywiście nie mam schodów z pełnego dębu tylko częściowo?

Wykonawca będzie się pewnie dobijał o resztę wynagrodzenia, więc w miarę szybko muszę to zweryfikować...

Pomożecie?

:) kochani - to czy stopnie schodowe są wykonane z drewna dębowego czy tylko w okleinie dębowej ( powinien być obłóg) widać wyraźnie po ich cenie !!!

Dębina to najdroższe drewno europejskie jako gatunek nadający sie na tego typu wyroby. Koszt stopnia schodowego wykonanego z DĘBU wacha się od 600,00 - 800 PLN/szt netto a nie 200- 300 PLN/szt.

Schody z OKLEINĄ wymagają ostrożności w użytkowaniu - komunikacja tylko w kapciach.

Inwestor chwalący się, że dostał świetną cenę, za stopnie z dębu, mahoniu, merbau czy w innych egzotykach do 500 PLN/szt został wpuszczony w maliny. Także teraz możecie śmiać się prosto w twarz takiemu "negocjatorowi".

Kolejna sprawa - nie robi się jakichkolwiek drzwi z pełnego drewna. Ramiaki konstrukcyjne wewnętrzne (niewidoczne) wykonuje się z kantówki - sosna. Wypełnienie to panel wykonany z MDF i oklejony okleiną ( drzwi wewnętrzne) lub obłogiem ( drzwi zewnętrzne ). Elementy ozdobne t.j filongi czy listwy przyszybowe wykonuje się drewna ale już opaski ościeżnic to MDF + okleina lub sosna + okleina.

Okleiny są naturalne lub modyfikowane naturalne i syntetyczne. Naturalne to takie jak prawdziwy dąb,venge, mahoń etc. Modyfikowane to takie PRAWIE jak np. VENGE - zwykle to brzoza + lipa + odpowiednio polakierowane. Syntetyczne to poprostu folia z nadrukowanym wzorem naklejona na sosnę czy MDF.

Jedynie okna drewniane wykonywane są w pełni z drewna zamawianego.

OKLIENY - grubość od 0,4 mm do 1,5 mm

OBŁÓG - GRUBOŚĆ od 1,8 mm do 6 mm

Edytowane przez Charlie

Największym producentem mebli z drewna litego jest firma IKEA - część kolekcji wykonana jest z prawdziwego drewna ( sosnalub świerk ).

Kolejna mina to fronty szafek kuchennych gdzie też występują problemy. Np. dębowe z prawdziwego zdarzenia nie są osiągalne w niskich cenach !

To wszystko jest okleina na płycie kolokwialnie zwanej PAŹDZIERZOWĄ :)

Edytowane przez Charlie

Niesmialo wtrace ze Charlie ma absolutna racje.

Sama zamawialam schody z litego debu.Stopnie maja 8 cm wysokosci i 110 szerokie.Wstepnie zorientowalam sie ile mnie to przy mojej klatce moze kosztowac a pozniej udezalam do kuzyna meza ktory jest absolutnie prawdziwym stolarzem-stolarzem przez duze S.

I musze powiedziec ze moje zalozenie cenowe niewiele roznily sie od wyceny-niestety na moja niekorzysc:lol2:

Ale pomimo tego zdecydowalam sie ,poniewaz schody sa "sercem"domu w naszym przypadku i mialy byc(dla nas oczywiscie )EXTRA.

KOSZTEM POSIADANIA TYCH SCHODOW NIESTETY JESZCZE DUZO MI W DOMU BRAKUJE,ALE JESTEM MEGA ZADOWOLONA.

Wiec niestety lity dab wiaze sie z niemalym wydatkiem

Edytowane przez GUMISIOWA

Dębina to najdroższe drewno europejskie jako gatunek nadający sie na tego typu wyroby. Koszt stopnia schodowego wykonanego z DĘBU wacha się od 600,00 - 800 PLN/szt netto a nie 200- 300 PLN/szt.

Nie zgodzę się. Koszt wykonania m2 stopni dębowych bejcowanych, polakierowanych kosztuje od 500 do 600 zł za m2 i to na dodatek materiału sprowadzanego z Niemiec. Z 1 m2 można wykonać średnio 3 stopnie proste. Cena podstopnia to połowa ceny normalnego stopnia ze względu na jego grubość.

Do tej ceny należy doliczyć montaż, ewentualną marżę centrali i przedstawiciela. Centrala marża , przedstawiciel marża, montaż też sporo kasy do tego vat 8% z usługą montażu + koszty montażu piany, masy kotwiące (chyba, że ktoś na kołki mocuje) oraz koszty transportu.

W rodzinie po znajomości zamontowałem schody dębowe (12 stopni) w 3000 zł z pianą, klejem kotwiącym, stopniami oraz podstopniami i listwami bocznymi. Nie płacił za montaż oraz marży, natomiast większość kosztów to koszty samych schodów oraz materiału do ich zamontowania.

Więc jak ktoś znajdzie uczciwego stolarza to może tanio zrobić mu schody. Ceny w firmach wahają się od 10 000 do 15 000, u stolarza ok 6 000 - 7 000, natomiast sam materiał kosztuje ok 3 000.

Surowe dębowe dechy kosztują zazwyczaj od 200 do 300 zł netto za m2 w tartaku. Dechy te trzeba skleić w panele, dociąć, wyszlifować, bejcować, lakierować itd.

Edytowane przez proxx

No tak, u mnie wyszlo dokladnie 700 zl za stopien za lity dab. Przy montazu widzialem jak w przekroju wyglada. Cena 300zl za stopien powinna wzbudzic podejrzenia ale tak to jest na budowie. Duzo pulapek.

No tak, u mnie wyszlo dokladnie 700 zl za stopien za lity dab. Przy montazu widzialem jak w przekroju wyglada. Cena 300zl za stopien powinna wzbudzic podejrzenia ale tak to jest na budowie. Duzo pulapek.

Fachowo tego typu sytuacje nazywa się skrótami :)

Wykonawca podporządkowuje się ogólnemu trendowi potocznie zwanemu CCC.

Inwestor zaczarowany abstrakcyjnie niską ceną idzie w nią jak nóż w masło. Nie zastanawia się DLACZEGO jeden wykonawca wycenia TO SAMO w takiej cenie a drugi dwa razy niżej. Brak refleksyjności jest porażający.

W wątku o oknach gdzie się mocno udzielam, tego typu postów jest masa. A szczególnym czasem jest okres silnych mrozów kiedy prawda o jakości okien versus ich mocno niska cena wychodzi na jaw.