Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

Akurat wzór w tej spiżarce:

Pantry%252520Finished%25252C%252520house%252520of%252520smiths.JPG

robiony był szablonem, a nie tapetą, o czym autorzy piszą tutaj, ale wzór koniczynki jest rzeczywiście piękny. Ja szukam takiego na chodniku. Jedyny sklep, gdzie znalazłam, to oczywiście w ju-es-ej, bez wysyłek do Polski :(

A taki był ładny, amerykancki...

chodnik-Dhurrie%252520Diamond%252520Soho%252520Trellis%252520Rug.jpg

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Magda: Mam dokładnie to samo - zwariowałam! :o

barbe-cue: Ale mi fajny link podsunęłaś. Trafiłam na to zdjęcie na zupełnie innej stronie, nie miałam pojęcia, że kryje się za nim cała historia. :wiggle: Oczywiście od razu zapragnęłam mieć taki szablon i teraz głowię się bez sensu skąd go wziąć. ;) A i chodniczek chętnie bym przygarnęła. :)

yokasta: Właśnie, właśnie, przecież opowiadałaś niedawno u siebie o starej żółtej kołderce męża. Bardzo ona fajna. :yes: Ciekawe czy dałoby się gdzieś taką uszyć... :rolleyes:

agawi, admete: Dzięki Wam bardzo za linki, będę mieć zajęcie na wieczór. :hug:

Tymczasem opuszczam Was na trochę, bo w planach dziś kulinarne popołudnie z tiramisu. :stirthepot: :)

Czyli jest szansa na szablon?! :wiggle: Jej, no to lecę...

I zostawiam uściski za pomoc :hug:

Mówisz - masz. Gotowy do wydrukowania. A w ogóle jak wrzucisz sobie do gugla (opcja wyszukiwania grafiki) "quatrefoil", to powinno wyskoczyć co najmniej kilka różnych schematów, które można powiększyć, wydrukować i powycinać ;)

A tutaj fajna instrukcja.

Gdzieś miałam zapisaną jeszcze jedną, ale teraz nie mogę namierzyć...

EDIT: znalazłam. Normalnie czad! Ale popatrzcie same...

Edytowane przez barbe-cue

barbe-cue, Ty mój dobry duchu, znowu zapracowałaś na uścisk. :) :hug:

Głupia ja, przecież już tyle razy szukałam tego wzoru i już tyle razy widziałam tę grafikę... jak mogłam nie wpaść na to żeby wykorzystać ją jako szablon?! :bash:

Pewnie za bardzo zafiksowałam się na tapetę. :yes:

Ogólnie bardzo mi się ten szablonowy pomysł podoba i najchętniej od razu przystąpiłabym do dzieła (w sensie, do próby;)), tylko czy ja to wszystko na pewno zdołam wyciąć? Bo u mnie takie rzeczy muszą być idealnie równe, a tam same zawijasy przecie. Od linijki (ani nawet od szklanki) się nie da. :(

A może dałoby się coś takiego zamówić w jakiejś agencji reklamowej?

Albo w innym miejscu? Pamiętam, że mój tata zamawiał wieki temu różne szablony

(to co prawda tylko litery były, ale wzorki może też da się zrobić :confused:).

Edytowane przez Drop_Inn

fajne wzorki tych tapet tez się rozglądałam za takimi, nawet mam jedną zapisaną ale zdaje się była bardzo droga jak dla mnie

0_0_productGfx_c178d652c8ca8bbd3a58dd5666bcd476[1].jpg

będę podglądać czy uda ci się zrobić szablonik, ja juz nawet szukałam wałków takich prl-owskich, niestety z takim wzorem ni ma

Witam,

świetny wątek ----retro---

retro to mój faworyt

właśnie wykańczam dom

w kuchni mugaty waniliowe

zamiast kominka koza w kolorze granatowym a za nią na ścianie azulejos -- czyli piękne beżowo-granatowe płytki -- ja kupowałam w domu z bajki - aranjuez -- polecam są piekne -

załączę zdjęcia

Mówisz - masz. Gotowy do wydrukowania. A w ogóle jak wrzucisz sobie do gugla (opcja wyszukiwania grafiki) "quatrefoil", to powinno wyskoczyć co najmniej kilka różnych schematów, które można powiększyć, wydrukować i powycinać ;)

A tutaj fajna instrukcja.

Gdzieś miałam zapisaną jeszcze jedną, ale teraz nie mogę namierzyć...

EDIT: znalazłam. Normalnie czad! Ale popatrzcie same...

Ja najbardziej ze wszystkich wzorów quatrefoil lubię te, gdzie każda "koniczynka" jest taka sama, jak tu np.: http://pinterest.com/pin/91831279871343621/ i tu: http://www.cuttingedgestencils.com/allover-stencils.html?category_id=12 (to ten szablon chyba, którego użyła rokoko:))

barbe-cue, Ty mój dobry duchu, znowu zapracowałaś na uścisk. :) :hug:

Do usług ;) :hug:

Głupia ja, przecież już tyle razy szukałam tego wzoru i już tyle razy widziałam tę grafikę... jak mogłam nie wpaść na to żeby wykorzystać ją jako szablon?! :bash:

Pewnie za bardzo zafiksowałam się na tapetę. :yes:

Ogólnie bardzo mi się ten szablonowy pomysł podoba i najchętniej od razu przystąpiłabym do dzieła (w sensie, do próby;)), tylko czy ja to wszystko na pewno zdołam wyciąć? Bo u mnie takie rzeczy muszą być idealnie równe, a tam same zawijasy przecie. Od linijki (ani nawet od szklanki) się nie da. :(

Kurcze, a może dałoby się taki szablon zamówić w jakiejś agencji reklamowej? Albo w innym miejscu? Pamiętam, że mój tata wieki temu zamawiał jakiś szablonik

(to co prawda tylko litery były, ale wzorki może też da się zrobić :confused:).

Drop, masz dwa wyjścia:

1. jak Ci się chce, to drukujesz szablon na papierze naklejkowym (tylko na takim bez podziału na etykiety), wydruk naklejasz na grubszy papier (lub karton), potem nożyk do tapet, nożyczki do skórek i wycinasz wzorek ;)

2. jak Ci się nie chce, to zanosisz / wysyłasz wzór do jakiegoś punktu (lub agencji reklamowej), żeby wycięli Ci to na ploterze, najlepiej na jakimś podłożu typu sztywna folia, grubszy karton (żeby było wielorazowego użytku). Skąd jesteś? Bo jak z Wawy, to bym Ci podpowiedziała, gdzie to możesz zrobić.

Witam,

świetny wątek ----retro---

retro to mój faworyt

właśnie wykańczam dom

w kuchni mugaty waniliowe

zamiast kominka koza w kolorze granatowym a za nią na ścianie azulejos -- czyli piękne beżowo-granatowe płytki -- ja kupowałam w domu z bajki - aranjuez -- polecam są piekne -

załączę zdjęcia

Aranjuez + granat + wanilia = miodzio! Na przykład tutaj:

kafelki04B-kvanum_com.jpg

[więcej tutaj]

Nie wiem czy widziałaś moje aranjuezy? Wrzucałam u Drop_Inn parę stron wcześniej.

Edytowane przez joliska

Ja najbardziej ze wszystkich wzorów quatrefoil lubię te, gdzie każda "koniczynka" jest taka sama, jak tu np.: http://pinterest.com/pin/91831279871343621/ i tu: http://www.cuttingedgestencils.com/allover-stencils.html?category_id=12 (to ten szablon chyba, którego użyła rokoko:))

Ale super linki zarzuciłaś! Już CHYBA wiem, jak będzie wyglądała moja sypialnia :)

Słońce: Czyli nie tylko ja na samą drożyznę trafiam. ;) Wczoraj na przykład wyszperałam szaro-białe cudeńko za jedyne $190 (!) za rolkę.

Ewja: :welcome: Fajnie, że tu trafiłaś, bo ze mnie też miłośniczka Aranjuez. :)

Bardzo ładnie zapowiada się Twój dom, oj bardzo. Koniecznie wpadnij podzielić się efektami. :yes::yes::yes:

Magda: I ja lubię kiedy wszystkie równe (mój ideał to ten z pierwszej inspiracji - dokładnie taki kształt, dokładnie takie wymiary, ah!). Nie do końca jednak podobają mi się te zakończone w szpic, jak w Casablance. "Krąglejsze" jakieś takie łagodniejsze. ;)

Franeczko: Też się właśnie trochę boję czy mi tych zdolności starczy. ;)

Barbe-cue: Z nożykiem chyba jednak poszaleję przy innej okazji, a tu zdam się na profesjonalistów. :) Dzięki Ci jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi (o namiary nie pytam, bo ja z Małopolski). :hug: Już się tych moich koniczynkowych wzorków nie mogę doczekać. ;)

Diabeł: :welcome: (bo chyba jeszcze nie miałam okazji;)). I zapraszam jak najczęściej.

A więcej z serii Aranjuez można obejrzeć tutaj. :)

Zmykam moi drodzy, bo padam, a na dobranoc, ze specjalną dedykacją dla miłośników granatu, oddaję Wam moje dzisiejsze znalezisko. U mnie nie do końca będzie pasować, ale może komuś się przyda :) http://allegro.pl/delft-pojemnik-na-sol-i2032338192.html

Edytowane przez Drop_Inn