Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć dawno mnie tu nie było

Cześć Alu! :bye:

Takie cegiełki widziałam na żywo u brata i suuuper to wygląda

Dobrze, że takie wieści przynosisz, bo zamawiam zupełnie w ciemno :rolleyes:

Dropku, w czarno białych mam grafitową (z nazwy czarną ale wcale nie jest czarna bo się w niej zbiera ciągle pyłek jakiś :(). Teraz zrobiłabym szarą (i nie robiłabym karo :D ale to inna kwestia).

Yoka! Ale się cieszę, że Cię ściągnęłam tą fugą :hug:

Szarej jakoś wcześniej w ogóle nie brałam pod uwagę, ale dziś - kupując wiatrołapową - zaczęłam.

A co do karo, widząc stan czarnych kafli po zetknięciu z pyłem budowlanym też nachodzą mnie takie myśli :rolleyes:

Ja mam wrażenie, że tego pyłu po roku mieszkania jeszcze się nie pozbyłam. Ale to zasługa naszych kafli - mają mikro wgłębienia i są matowe. Dzięki temu najmniejszy brud widać.

Ktoś na forum miał szarą do karo, ale nie pamiętam kto :) może się odezwie.

Dobranoc!

Cześć Aga! :bye:

Przeczytałam gdzieś, że przy takim zestawieniu kolorystycznym ciemniejsza fuga jest też korzystniejsza wizualnie.

Czarne kafle (jak wszystko w tym odcieniu) wydają się optycznie mniejsze niż białe. Ciemna fuga dodaje im jakby objętości, niwelując (oczywiście znów tylko optycznie) rozbieżności.

Brzmi logicznie, muszę przy najbliższej okazji sprawdzić czy ma to potwierdzenie w moim karo :)

Edytowane przez Drop_Inn

Dropko dopbrze, że jesteś :)

ja połozyłam do oktoganoalnych białych z czarnymi kwadracikami ( tymi co Ty masz ) ciemnoszarą fuge zgodnie z TWOJĄ podpowiedzią ;) Wizyalnie bardzo fajnie. Czystościowo - na razie raz myte i przykryte tłem ochronnym, ale wg mnie lepsze będą w czyszczeniu. Na pewno tez wszystkie fugi zaimpregnuję - na razie dałam rade tylko tym w dolnej łazience ;)

Cegiełka bardzo fajna :)

Fajny pomysł z cegiełką :yes: i bardzo ładna do tego :)

U mnie w wiatrołapie jest skrzynka prądowa ale chyba ukryję ją pod lustrem ;) Te skrzynki w ogóle strasznie kłopotliwe są, pora żeby ktoś wymyślił na to jakiś patent http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/thinking/smileys-thinking-933156.gif Średnio to ładne a zakryć też nie można bo potrzebny dostęp na w razie czego.

Z fugą głosuję na ciemną ;) teoria z oddziaływaniem koloru na postrzeganą wielkość się sprawdza :)

Kamilciu, Two, Mugatko, fajnie znowu mieć Was u siebie ;)

Z tą fugą chyba faktycznie nie doprecyzowałam. Chodzi mi o kuchenne karo, oktagony mam już załatwione :yes: Wtedy nie miałam wątpliwości, bo zależało mi na stworzeniu fugowej "siatki" zwieńczonej na obrzeżach czarną opaską. W kuchni jednak jest tej fugi trochę więcej (płytki są mniejsze), chciałabym więc wybrać coś, co będzie przede wszystkim praktyczne. A przynajmniej jak najmniej kłopotliwe :rolleyes:

Hej Dropku:) A ja wpadłam do ciebie i obejrzałam cudne zdjęcia:) Umiesz ukazać piękno niektórych miejsc:) I dojrzałam tam w lustrze piękną spacerowiczkę!!! I miałam rację pisząc u siebie, że grzeszysz kobietko!!!!:):):)

Ja jestem za szarą lub ciemno szarą fugą!

Buziaki zostawiam:)

Cześć Aga! :bye:

Przeczytałam gdzieś, że przy takim zestawieniu kolorystycznym ciemniejsza fuga jest też korzystniejsza wizualnie.

Czarne kafle (jak wszystko w tym odcieniu) wydają się optycznie mniejsze niż białe. Ciemna fuga dodaje im jakby objętości, niwelując (oczywiście znów tylko optycznie) rozbieżności.

Brzmi logicznie, muszę przy najbliższej okazji sprawdzić czy ma to potwierdzenie w moim karo :)

Spytałam męża jaką by fugę wybrał i powiedział, ze biała, no ja na to, że chyba chory jest, i powiedziałam mu dokładnie to co napisałaś, sama na to wpadłam i absolutnie jestem za ciemną czarną, która faktycznie grafitowa jest jak napisala Yokasta, ale i tak moim zdaniem lepsza niz szara, bo mycie fug to nic przyjemnego. Ja mam czarne kafle, czarna fugę i jak się robi troche szara od kurzu bezczelnie maluje ją permanentnym pisakiem na czarno i jest OK.

Pozdrawiam :)

Mąż właśnie doniósł, że zostało nam z łazienki sporo antracytu.

Czyli dylemat chyba sam się rozwiązał.

Beatko, no i co ja mam powiedzieć na te wszystkie komplementy?! :)

Dziękuję Ci bardzo kochana :hug:

PS Ostatnio grzeszę, to fakt, ale głównie poprzez obżarstwo. Niestety na inne możliwości grzeszenia nienajlepiej się to przekłada :rolleyes:

Alu, ciekawy sposób z tym pisakiem :D

U mnie to trochę bardziej ryzykowne, bo mogłabym sobie pomazać białe płytki

(a fuga cieniutka - trudno będzie utrzymać prostą linię)

:lol2:

Dropku, cegielka wygladac bedzie slicznie. Co do farb - temat musi byc koniecznie, czasem przemalowanie sciany odpowiednim kolorem zmienia przestrzen nie do poznania, sama cos wiem przemalowujac moj wiatrolap 4 razy :) co do fug, ja mam u siebie w lazience polaczenie czarnych i bialych plytek. Ogolnie wokol bialych plytek jest biala fuga a tam gdzie wkracza czarna plytka jest czarna fuga (mowie tu o scianach). Na tle tych bialych plytek czarny dekor z czarna fuga jest bardziej podkreslony- ale to tak jak mowie sciana, podloga to inna bajka. :)