Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cegły są FANTASTYCZNE. Zdradź proszę skąd je masz :rolleyes:

Waham się co do wersji ułożenia. A pokazywałaś już te panele? Ich "wzór" też ma tu znaczenie.

Ten drugi układ wydaje się taki bardziej "naturalny", bowiem drewno nie jest "pod linijkę" :).

A mi żadna ;) sorry ;)

czy to konieczność układanie paneli w regularny wzór na mijankę? Czy to nie może być zwyczajny "chaos" ;)

Ja ułożyłam w salonie opaskę w regularną cegiełkę - okropnie to wygląda:sick: A w gościnnym już poszłam po rozum do głowy i zastosowałam totalnie chaotyczny układ klepek - nieporównywalna jakość ;)

A najgorsze w tej cholernej "cegiełce" jest to, że powychodziła cała masa malutkich trójkącików-klinów (wiem wiem, u ciebie tego nie będzie, bo nie będzie łączeń pod kątem 45 st.) - ale u mnie jest i wygląda to tragicznie :sick:

Abstrahując od mojej podłogi, to faktycznie jest coś takiego, że panele wszyscy układają właśnie na regularną mijankę:wtf: Przecież naturalnego drewna nikt tak nie układa... a chyba o to chodzi w najnowszych doskonałej jakości panelach, żeby maksymalnie, do złudzenia przypominały dechy - więc i układajmy je jak dechy ;)

sorry jeśli namieszałam... co złego to nie ja... tylko swoje zdanie chciałam wyrazić ;)

No widzisz... no może :( czułam, że jest tego jakiś powód... ale mówię - moim zdaniem to najszybciej zdradza panele...

zaraz, zaraz... a moi sąsiedzi mają panele położone tak właśnie na przypadkową mijankę - super to wygląda :) Teraz sobie przypomniałam - u nich faktycznie panele do złudzenia przypominają naturalne dechy:yes:

hmm

ja mam panele ułożone właśnie tak trochę chaotycznie, nieregularnie, "naturalnie",

ALE mam bez v-fugi,

z tą v-fugą to raczej trzeba zastanowić sie nad układem, bo może być faktycznie niefajnie z takim chaosem na podłodze, chociaż zależy jeszcze od wzoru paneli i wielkości tej fugi

no tak... v-fuga dwustronna - to bez problemu myślę... ale 4-stronna - to może być średni efekt :roll:

Jakkolwiek przewrotnie to zabrzmi chaos na pewno rozwiązywałby mi problem zachowania symetrii :)

Panele mają być przeciągnięte z salonu do przedpokoju, a potem kolejno do mniejszej oraz większej sypialni (chodzi o stworzenie jednej, spójnej powierzchni, bez listew między poszczególnymi pomieszczeniami). W tej sytuacji zawsze istnieje ryzyko, że w którymś pokoju docinki po obu jego stronach wyjdą zupełnie różne (z jednej mogę mieć "dechę" długości metra, z drugiej kilkucentymetrową).

Mam wrażenie, że dużo mniej sprzyjający pod tym względem jest układ 1; dlatego też pomyślałam o 2, gdzie panele rozkładają się trochę bardziej równomiernie (nie skupiają łączeń w jednym miejscu). Zupełny chaos w ogóle zniwelowałby ten problem, bo odpadłaby konieczność zachowania wzoru ;)

Dziś zaczęłam też myśleć o układzie jak tu (wzór powtarza się co 4 klepkę - nie ma totalnego przypadku, ale takiej oczywistej regularności też nie):

dab%2520bielony1.jpg

Jutro spróbuję przeanalizować sobie różne konfiguracje na żywo, bo rysowanie jednak średnio oddaje efekt :rolleyes:

Jakkolwiek przewrotnie to zabrzmi chaos na pewno rozwiązywałby mi problem zachowania symetrii :)

Panele mają być przeciągnięte z salonu do przedpokoju, a potem kolejno do mniejszej oraz większej sypialni (chodzi o stworzenie jednej, spójnej powierzchni, bez listew między poszczególnymi pomieszczeniami). W tej sytuacji zawsze istnieje ryzyko, że w którymś pokoju docinki po obu jego stronach wyjdą zupełnie różne (z jednej mogę mieć "dechę" długości metra, z drugiej kilkucentymetrową).

Mam wrażenie, że dużo mniej sprzyjający pod tym względem jest układ 1; dlatego też pomyślałam o 2, gdzie panele rozkładają się trochę bardziej równomiernie (nie skupiają łączeń w jednym miejscu). Zupełny chaos w ogóle zniwelowałby ten problem, bo odpadłaby konieczność zachowania wzoru ;)

Dziś zaczęłam też myśleć o układzie jak tu (wzór powtarza się co 4 klepkę - nie ma totalnego przypadku, ale takiej oczywistej regularności też nie):

dab%2520bielony1.jpg

Jutro spróbuję przeanalizować sobie różne konfiguracje na żywo, bo rysowanie jednak średnio oddaje efekt :rolleyes:

o dokładnie:yes: i to jest świetne rozwiązanie:yes: bardzo mi się ta NIEoczywista regularność podoba:lol:

Cieszę się, że mogłam pomóc;):rotfl:

Buźka:hug:

o dokładnie:yes: i to jest świetne rozwiązanie:yes: bardzo mi się ta NIEoczywista regularność podoba:lol:

Z tym, że w przypadku moich takie ułożenie wyglądało nieciekawie.

Dropek musi na żywo kombinować :)

Dzień dobry!

Dropko mnie osobiście regularnośc ułożenia paneli nie przeszkadza, w sumie nigdy nie zwracałam na to uwagi, więc jak widac co człowiek to inne preferencje ;)

Cegiełka super - nie zauważylam wczesniej, ze wstawiłaś :/ u mnie dylemat - czy na ścianach obok kozy dać białą czy skalną z Elamino własnie. próbki musze zamówić.

Tak szybciorem, bo zaraz muszę być w pracy...

Układanki zrobione :)

Pan od podłóg odradził nam opcję "chaosu kontrolowanego" (to ta ostatnia - zdjęciowa), bo ponoć mnóstwo będzie wtedy odpadu. Szczególnie jeśli panele mają ciągnąć się do tylu pomieszczeń.

Opcję 1 też od razu wyeliminowaliśmy, została 2 lub Magdowa, czyli totalny misz masz (tu z kolei odpad jest minimalny) :)

Tak wygląda układ nr 2:

IMG_0250.JPG

(trochę mnie na żywo rozczarował, muszę przyznać. Skojarzył mi się jakoś tak... parkietowo)

Tak układ chaotyczny:

IMG_0251.JPG

(sama jestem tym trochę zaskoczona, ale kurcze... podoba mi się!) :)