Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WOW :jawdrop: wiatrołap wyszedł niesamowity. Niby wąski ten korytarzyk ale ma potencjał :wiggle:

Drop a cegiełki są z elkamino? Zadowolona z nich jesteś? Ja niedługo muszę kupić cegiełki do górnej łazienki więc powoli się rozglądam ;)

Będziesz je impregnować czy nie planujesz?

Kasiekp dzięki za odpowiedź, tych płyteczek nie znałam.

Podobają mi się bardzo takie boazeryjne wzory, ale czemu cokoły do tego są takie drogie :cry:

Edytowane przez TwoOfUs

No tak, nasz wiatrołap swą ciasnotą i nieustawnością bije chyba wszelkie rekordy. Ma jakieś 3 metry długości i - uwaga - cały metr szerokości, czyli ciaśniej się już chyba nie da. Pomyślałam, że mogę albo udawać, że tak nie jest, próbować wyrównać jakoś te dysproporcje (na co szczerze mówiąc nie znalazłam skutecznego sposobu), albo odnaleźć w nim potencjał i zamiast kamuflować, podkreślić. Cegła miała być próbą stworzenia czegoś na styl wąskiej, południowej uliczki. Czy się udało? - nie wiem. Najważniejsze, że we wnętrzu wreszcie zapanował fajny klimat. Bałam się, że to będzie najbardziej znienawidzone pomieszczenie w domu (nie dość, że klitka, to na ścianach bezsensowne skrzynki), a teraz, mimo że nie skończone, bardzo je lubię.

Cieszę się, że Wy też :)

Two, Pinacolado (cześć krajanko! (sąsiadko prawie, że;)) :welcome:), dobrze obstawiacie, cegły są z elkaminodom. Ogólnie jestem zadowolona, szczególnie z ich faktury. Bardzo podoba mi się to, że są takie nieregularne, krzywe, wygryzione... :cool: Czasem trafiają się co prawda defekty - lekko czerwonawe wykwity albo smugi, ale to raz na ileśtam, więc w sumie da się przeżyć.

Turlu, bardzo fajnie, że przyszłaś :) Zapraszam najserdeczniej! :welcome:

A ja dzwoniłam do elakmino i pytałam . Powiedzieli, że te w środku nie trzeba impregnować . Ja swoich nie impregnowałam :no:

mnie z kolei pan, który będzie kładł te cegiełki na ścianie za koza powiedział, ze impregnować trzeba, zeby fuga nie powłaziła w te nierównosci na płytkach... Z kolei wiem, ze impregnacja przyciemnia, a ja bym wola nie miec przyciemnionej płytki... wybrałam Starą skalną - próbki wczoraj przyszły

Dropko bardzo fajnie wyszło - długi tramwaj wiatrołapu zdecydowanie zyskał :) i na pewno Twój nie jest najgorszym z wiatrołapów - nasz jest, a prawie jakby go nie było ;) ma 3 pary drzwi a wielkość około 1x1,5 max ;)

impregnować trzeba, zeby fuga nie powłaziła w te nierównosci na płytkach... )

Dziwne....bo impregnuje się chyba na samym końcu czyli juz po fugowaniu :eek:

Ale jesli rzeczywiście tak jest to spoko bo ja nie mam fugi :cool: Mój fachowiec bał się fugowania tą ich specjalną machiną (pistoletem) i zaproponował, że będzie kładł grubo kleju, tak, żeby po wcisnięciu cegiełek nadmiar wychodził pomiedzy. Ja nie chciałam tradycyjnej fugi czyli wklęsłej :no: Zależało mi, żeby wyglądało to jak murowana sciana z wylewającą się zaprawą . U mnie bardzo się nie wylewa ale efekt mnie zadowolił :yes:

no własnie pan powiedział, żeby impregnowac przed fugowaniem. Ale jak dowiedział się, jaki kolor fugi ma byc = szary, to powiedział, że zaprawą od klejenia się zrobi, zamiast tej fugi. nie wiem - martwić się, ze źle mówi i źle wyjdzie? W sensie płytki wyjdą pobabrane, uwalone etc

no własnie pan powiedział, żeby impregnowac przed fugowaniem. Ale jak dowiedział się, jaki kolor fugi ma byc = szary, to powiedział, że zaprawą od klejenia się zrobi, zamiast tej fugi. nie wiem - martwić się, ze źle mówi i źle wyjdzie? W sensie płytki wyjdą pobabrane, uwalone etc

U mnie nie były impregnowane i zaprawa klejowa nic a nic nie upaprała płytek :no:

Witam się, bom u Ciebie pierwszy raz, za Julianną przyszłam i za...cegiełką ;-)

Postaram się nadrobić całość (ło matko mam nadzieję że mi się uda, będę czytała od końca ;-) )

Twój wiatrołap BOSKI jak go zobaczyłam to do teraz zbieram ząbki z klawiatury :jawdrop: - dzięki Tobie chyba klaruje mi się mój blokowy jamnikowaty przedpokój!

Idę czytać!!!!

A ja dzwoniłam do elakmino i pytałam . Powiedzieli, że te w środku nie trzeba impregnować . Ja swoich nie impregnowałam

Ja zamierzałam impregnować, bo dzięki temu ponoć lepiej się czyści.

A nie chciałabym się potem przy każdym myciu wściekać na tą biel :cool:

mnie z kolei pan, który będzie kładł te cegiełki na ścianie za koza powiedział, ze impregnować trzeba, zeby fuga nie powłaziła w te nierównosci na płytkach... Z kolei wiem, ze impregnacja przyciemnia, a ja bym wola nie miec przyciemnionej płytki...

Dziwne....bo impregnuje się chyba na samym końcu czyli juz po fugowaniu :eek:

Ale jesli rzeczywiście tak jest to spoko bo ja nie mam fugi :cool: Mój fachowiec bał się fugowania tą ich specjalną machiną (pistoletem) i zaproponował, że będzie kładł grubo kleju, tak, żeby po wcisnięciu cegiełek nadmiar wychodził pomiedzy. Ja nie chciałam tradycyjnej fugi czyli wklęsłej :no: Zależało mi, żeby wyglądało to jak murowana sciana z wylewającą się zaprawą.

Hmm... u nas impregnacja też miała być już po wszystkim (trochę nie rozumiem, w które nierówności miałaby dostać się fuga... te na powierzchni płytki?). Gdzieś na początku wątku agawi podawała mi namiary na środek, po którym cegła nie ciemnieje. Sprawdzony, więc pewnie z niego skorzystam.

Aha, pan fugował przy użyciu woreczka z dziurką (podobnie jak dekoruje się torty:D). Nakładał grubo, a potem usuwał nadmiar, żeby cegły pozostały "sterczące" ;)

Dropko bardzo fajnie wyszło - długi tramwaj wiatrołapu zdecydowanie zyskał :)

i na pewno Twój nie jest najgorszym z wiatrołapów - nasz jest, a prawie jakby go nie było ;) ma 3 pary drzwi a wielkość około 1x1,5 max

Oj, to faktycznie wiesz co czuję ;)

Dla mnie pięknie i już :). Nie mam skojarzeń z grotą, zamczyskiem i innymi takimi. Widzę tylko piękną, białą cegłę

Dzięki kochana! :hug:

U mnie skojarzenie z grotą, bo ciaśniutko... ;)

Witam się, bom u Ciebie pierwszy raz, za Julianną przyszłam i za...cegiełką ;-)

Postaram się nadrobić całość (ło matko mam nadzieję że mi się uda, będę czytała od końca ;-) )

Twój wiatrołap BOSKI jak go zobaczyłam to do teraz zbieram ząbki z klawiatury :jawdrop: - dzięki Tobie chyba klaruje mi się mój blokowy jamnikowaty przedpokój!

Idę czytać!!!!

Cześć channel! :welcome: Świetnie, że Cię tu julianka przywiodła, my - posiadaczki "jamników" musimy się trzymać razem :)

Cegłę szczerze polecam, nie zamieniłabym jej już na nic innego.

(Ale zapytaj mnie jeszcze dla pewności po pierwszym szorowaniu:rolleyes:)

PS Nadrabianie od końca to bardzo dobra myśl. Na początku to właściwie samo gadanie ;)

Hej! Wiatrołap wymiata !!

Cegła fajnie współgra z podłogą ....ciekawie to wygląda!

Dropku - fantastycznie wyszedł przedpokój!! Faktycznie, klimat tajemniczości i zaskoczenia - co ukrywa się dalej?

Szósteczka!

Dzięki serdeczne! Hug, hug :hug:

Dropku, pierwsza myśl: o matko, nie za dużo tych cegieł?

Druga myśl: o matko, jak pięknie z tak dużą ilością cegieł!

Bardzo, ale to bardzo mi się podoba!

Miałaś nosa

Bardzo, ale to bardzo się cieszę! :D

Edytowane przez Drop_Inn