Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te "bezpieczne" nie są zwykłe :no:

TUTAJ jest to całkiem przystępnie opisane. U Ciebie wystarczyłoby chyba hartowane. Można zainwestować w zupełnie bezbarwne (opti white), wtedy nie przyćmi koloru cegły (szkło często ma taką zieloną poświatę). Niestety jest sporo droższe.

O w tym salonowym magazynie, ceglany kominek wprost przyćmiewa bajzel, jest cudowny, wyobraziłam sobie do tego ektropa tam i ogień w kominku

Dzięki Vesi! :)

ach... chyba cie kiedyś odwiedzę

No, ja myślę! :) Przy tej odległości grzechem byłoby nie ;)

Tak się właśnie zaczęłam zastanawiać czemu mnie nie było jeszcze u Ciebie ;)

Dropko ale nazbierałaś fantów ! w sensie, że chyba całe wyposażenie juz czeka grzecznie na swoją kolej złożenia

Prawie drugie tyle w sypialni :lol2:

Ektorpa macie rozkładanego czy nie? pytam, bo mnie intersuje wymiar paczek rozkładanego, a na stronie nie ma ( albno ja ślepa )

Ektorpa mamy wielkiego, narożnego. I takie też niestety są paczki. Największych - z poduchami - nie było szans pomieścić (i to nie do żadnej tam osobówki, do vana!). Fakt, że wieźliśmy też z pół serii Liatorp do salonu, but still ;) Po godzinie na parkingu i sprawdzeniu chyba wszystkich ułożeń, wykupiliśmy dodatkowy transport :rolleyes:

ektorp-pokrycie-sofy-nar-__0096930_PE237079_S4.JPG

Te "bezpieczne" nie są zwykłe :no:

TUTAJ jest to całkiem przystępnie opisane. U Ciebie wystarczyłoby chyba hartowane. Można zainwestować w zupełnie bezbarwne (opti white), wtedy nie przyćmi koloru cegły (szkło często ma taką zieloną poświatę). Niestety jest sporo droższe.

Dzięki Ewciu. Idę się dokształcić :)

a mi się ten pomysł z szybą absolutnie nie podoba ... wolałabym mieć problem ze sprzątaniem cegły niż mieć ją pod szybą ...

a Ektorpa to przyjadę i Ci ukradnę ... :) może kiedyś moje marzenie o nim się spełni ... byleby go nie wycofali zanim się dorobię :)

Dropko u mnie narożnik nie wejdzie za chiny, a do tego musze miec rozkładana kanape z racji posiadania rodziny rozsypanej po Polsce i nie tylko ;) Stanęło więc na 3-os rozkładanej ( wraca w ulepszonej wersji juz niebawem ) Ja troche żałuje braku narożnika - obecnie mamy i jest mega wygodny - dla mnie idealny, a teraz to gdzie ja nózki wyciągnę przy ogladaniu filmu czy czytaniu... no, ale coś za coś ;) zachcialo mi się bujanego fotela to mam ;)

aaa - i mnie też zupełnie się nie widzi szyba na parapecie... cały urok cegły trafi...

No. Tak się od wczoraj zastanawiam czy to nie zbyt nowoczesne rozwiązanie. Cegła jest nierówna, porowata, czasem bardziej, czasem mniej wypukła. Szkło nie będzie przylegać idealnie, a nie chciałabym efektu gabloty... :rolleyes:

ooo - dokładnie ! to mi sie jakoś skojarzyło z zakrywaniem kiedyś przez moją babcie dywanu folią, żeby sie nie zniszczył...

Widzę, że pomysł ze szkłem nie spodobał się wszystkim :). Ja z kolei bardzo lubię połączenie szkła z cegłą i nie mam wspomnianych wyżej skojarzeń :no:

Może wynika to z tego, że mi jednak bliżej do stylu loftowego, gdzie takie łączenia są często spotykane :).

Sama planuję położenie szyby na ceglanej ścianie w kuchni :).

Tutaj kilka przykładów takiego mariażu cegły i szkła w różnych wariantach :).

http://bi.gazeta.pl/im/4/11605/z11605814Q,LAZIENKA--Natrysk-z-surowa-cegla-w-tle--Zamiast-ukryc.jpg

Źródło

http://panoramafirm.pl/images/1/1/010880711.jpg

Źródło

http://bi.gazeta.pl/im/6/11254/z11254556Q,Wystroj-wnetrz--Sciany-oblozono-okladzina-przypominajaca.jpg

Źródło

http://img651.imageshack.us/img651/8314/szkoy.jpg

Źródło

Generalnie moja propozycja wynikała przede wszystkim z szukania rozwiązania dla wyrażanych obiekcji odnośnie czyszczenia cegły :).

Ewuś zgadzam się z Tobą i podobają mi się Twoje inspiracje ( sama miałam mieć cegłę w kuchni pod szybą, ostatecznie ją zatynkowałam) ale parapet nie będzie moim zdaniem wyglądał fajnie, zwłaszcza w połączeniu z oknami, według mnie "za dużo szczęścia na raz..."

julianno inspiracje są łądne ale nurtuje mnie jedna rzecz - jak zabezpieczyć aby pod szybę nie wpadał syf ? Mam w czarnej łazience kafle w bardzo wyraźną strukturę i uszczelnienie silikonem przy kabinie prosznicowej to masakra. Chyba tutaj występuje podobny problem ??