Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

Dziękuję Wam! :hug:

Cieszę się, że parapet uzyskał aprobatę :D

Dodatkowo mamy już podobno boazerię oraz listwy przy podłodze i suficie ('podobno', bo od poniedziałku tam nie byłam). Tych pierwszych brakło, trzeba dokupić 1 (!) sztukę :bash: Kompletnie nie wiem jak to się mogło stać, jestem pewna, że zamówiłam z zapasem. Może wrzucili mi za mało do paczek, ale komu przyszło do głowy liczyć... :rolleyes:

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dropku - parapet supcio. Efekt całkiem inny od mojego bo Twój kładziony inną płaszczyzną (tzn. Twój na sztorc a mój na płask ;))

Tak też pierwotnie chciałam, ale "płask" wyglądał u nas niekorzystnie (chyba przez to, że za mało wystaje poza ścianę). No i powierzchnia po tej stronie była zdecydowanie bardziej rowkowata.

Czekam niecierpliwie na jutrzejsze oględziny - z suchą (czyt. jaśniejszą) fugą powinno być delikatniej :rolleyes:

Droppku parapet wyszedl super! Moze odgapie jak bede swoje parapety robic :p :) No strasznie mi sie to podoba :rolleyes:

Kasia! Cieszę się ogromnie, że znów jesteś :hug:

Odgapiaj Kochana śmiało. No chyba, że z utrzymaniem faktycznie będzie ciężko, to obiecuję Cię lojalnie uprzedzić ;)

Ależ ładny parapet

Ależ mi miło :)

Ależ cudna łazienka

Genialna w swej prostocie :yes:

Nawet jej totalna niepraktyczność mi nie wadzi.

Pomożecie mi coś rozszyfrować? :)

Parapety są wykonane z litego drewna klejonego tylko i wyłącznie na szerokości bez użycia mikroczopów itd.

...znaczy dobrze, czy źle? :rolleyes:

Oraz

jak się ma jakościowo dąb do buku? Po cenie przypuszczam, że solidniejszy dąb, ale czy to rzeczywiście tak znacząca różnica?

jak się ma jakościowo dąb do buku? Po cenie przypuszczam, że solidniejszy dąb, ale czy to rzeczywiście tak znacząca różnica?

Moi rodzice mają schody z buku. Po 10 latach nadal działają i wyglądają OK.

Hej Dropko :bye:

inspiracja łazienkowa SUPER:jawdrop:

Co do tych klejonych parapetów, to są dwa sposoby klejenia - lamele lite (drewno klejone na szerokości) oraz mikrowczepy (drewno klejone na szerokości i długości).

Moim zdaniem lepiej mieć klejone i na szerokości i długości- mniejsza szansa, że się wypaczą. W starym mieszkaniu mieliśmy właśnie parapety dębowe bez mikrowczepów i niestety w kilku miejscach się wypaczyły:bash:

Teraz mamy fornirowane dębem- celowo. Namówił nas na takie stolarz i to był strzał w dziesiątkę. Minęło już ze 3 klata od montażu i są jak nowe, nic się nie wypacza. Polecam:)

Co do drewna bukowego, to jest to dość twarde drewno i jeżeli ma być na parapet, to w zupełności wystarczy.

My wybraliśmy dąb ze względu na usłojenie;)

Faktycznie fajnie Ci ten parapet Dropku wyszedł, kto by przypuszczał, kurdę czemu te mugaty są takie drogie, może stanieją zanim będą mi potrzebne :rolleyes:

Na razie cena chyba wciąż się trzyma, ale jeśli nie potrzeba Ci dużo może warto śledzić czy komuś nie zostało. Na allegro widziałam kilka niezłych ofert :)

Moi rodzice mają schody z buku. Po 10 latach nadal działają i wyglądają OK.

Dobre wieści, bardzo dobre :yes:

A po moich nie będzie się przecież chodzić :rolleyes:

Dropku wspaniale wygląda ten parapet :yes: Wyszedł idealnie :) A podłoga w łazience boska :o :D

Pysia! Dawno Cię nie było.

Dziękuję pięknie za tyle komplementów :hug:

PS Widziałam właśnie Twoją sypialnię - mniam! :D

O jaaaaa, ale masz podłogę w łazience! Czaaad!

Muszę przyznać, że pan idealnie mi wszystko powyliczał, sama nie zrobiłabym tego lepiej :rolleyes: Trochę szkoda, że mam jej tak niewiele, pod meblami prawie całkiem zginie.

Kurde, powiadomienia mi nie przychodziły z FM i przegapiłam 3 strony postów a tu tyle się działo!! Szlag by to trafił, psia krew... ;)

A ja znów nie mogę dotrzeć do dzienników :( Chyba najwyższy czas zasubskrybować sobie Wasze wątki.

Co do tych klejonych parapetów, to są dwa sposoby klejenia - lamele lite (drewno klejone na szerokości) oraz mikrowczepy (drewno klejone na szerokości i długości).

Moim zdaniem lepiej mieć klejone i na szerokości i długości- mniejsza szansa, że się wypaczą. W starym mieszkaniu mieliśmy właśnie parapety dębowe bez mikrowczepów i niestety w kilku miejscach się wypaczyły:bash:

Teraz mamy fornirowane dębem- celowo. Namówił nas na takie stolarz i to był strzał w dziesiątkę. Minęło już ze 3 klata od montażu i są jak nowe, nic się nie wypacza. Polecam:)

Co do drewna bukowego, to jest to dość twarde drewno i jeżeli ma być na parapet, to w zupełności wystarczy.

My wybraliśmy dąb ze względu na usłojenie;)

Dzięki Dobra Duszko za wyjaśnienia :hug:

Tak się właśnie zastanawiam czy koniecznie trzeba mi dębu jeśli i tak dostanie białą powłoczkę...

Drop jaki parapet :jawdrop:

Brawo kochana! nic nie zmieniaj http://emoty.blox.pl/resource/paluszkiem.gif

Dziękuję! :) I obiecuję nie ruszać :)