Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dropku,

Mnie wydaje się, że ta Twoja prześliczna łazienka jest bardzo delikatna i potrzebuje jakiegoś mocniejszego akcentu czarnego lub antracytowego (może nawet antracyt lepszy). Boję się, że z pastelami stanie się przesłodka.

To tylko już moje własne uprzedzenia, ale takie miętowe i jasnobłękitne dodatki w łazienkach kojarzą mi się trochę szpitalnie. Może mam uraz?

Jestem jednak pewna, że wizualki nie oddają nigdy rzeczywistości, a Ty masz takie wyczucie, że cokolwiek nie wybierzesz, to na koniec i tak wszystkie nas zachwycisz.

Pozdrawiam i miłego dnia życzę. :bye:

Dropcia...ja nadal jestem za CZARNYM :D ....i chociaż lubię pastelowe kolory to jakoś mdło mi się wydaje...

na tej wizualce czarna rama wygląda średnio ale fajnie się zgrywa z ramką na podłodze :lol2:

gdyby to była moja łazienka to lustro byłoby na 100 % czarne ( może w cieńszej ramie...hmmm, nie wiem ) ;)

Dropinko :)

Nie wiem czy Cię już głowa nie rozbolała od wariantów i kolorystycznych możliwości? ;)

Ja swojego głosu też nie zmieniłam, no może jeszcze rozważyłabym biały, ale uważnie przeczytałam co Tobie w duszy gra, a to dla mnie absolutny priorytet :D. Zatem nie naciskam i nie forsuję czarnej ramy :no:

Tak sobie myślę, że to akurat taki element wystroju, który szalenie łatwo zmienić. Poczynając od przemalowania w godzinkę, poprzez kupienie w przyszłości takiego, które Cię oczaruje od pierwszego wejrzenia, a na lustrzanym prezencie przyjaciółki czującej Twoje klimaty kończąc :D. Zaryzykuj z kolorem - choćby miał to być odradzany najbardziej łosoś. Jeśli sama uznasz, że Ci nie odpowiada, to pędzel w dłoń :). Czarny zawsze możesz na końcu położyć :D

Z niebieskościami bym tylko uważała, żeby nie poszło wszystko w zbyt marynistycznym kierunku:no:

Na inspiracji to taki chaberek jak dla mnie - też o nim myślałam ;) Ale to już blisko do navy-blue, a wtedy marynistyczny look gwarantowany - a to, mi się wydaje, popsuło by cały efekt :no:

Prawda, prawda :yes: Jakkolwiek lubię marynistyczny klimat, nie chciałabym go tutaj.

PS Udało mi się też zrobić czarną trójwymiarową ramę. Mogę wkleić, choć wydaje mi się, że temat czerni mamy z głowy i mówimy mu stanowcze nie :) Ja przynajmniej stoję na podobnym stanowisku :hug:

Madziu, jeśli możesz to zobaczę chętnie :yes: Będę mieć pewność czy słusznie się obawiam, czy to moja wizualka zawiniła :)

Mam dla ciebie jeszcze jedną szaloną wersję :lol: Koral :lol:

[ATTACH=CONFIG]168876[/ATTACH]

Wiesz co, mnie chyba od początku krążył w głowie koral, tylko go bez sensu wzięłam za łososia :lol2:

Podoba mi się samo połączenie (może tylko jaśniejszy odcień bym wolała), ale to chyba jednak dla mnie za odważne :rolleyes: No i bardziej ograniczające niż pastele :no:

Dropku nadrobiłam kilka ostatnich stron i jestem pod mega wrażeniem! Piękna łazienka i przepiękny salon!!! Cudnie jest u Ciebie :)

Bardzo dziękuję Pysiu! :hug:

Biały nie :no: koralowy też nie :no:

Natomiast spodobał mi się kolor niebieski - to naprawdę fajny pomysł i w tym konkretnie wnętrzu prezentuje się ładniej niż mięta. Jakoś tak lepiej pasuje mi do tej szarości na ścianie.

Lustro podoba mi się miętowe i czarne :)

Przespałam się z tematem :cool: i dalej jestem za miętowym ew. takim jak proponuje Madzia :yes:. Wtedy jest delikatnie i można z dodatkami pokombinować. Przy czarnym ręczniki w pastelach będą wyglądały na wyblakłe.

jak dla mnie miętowe:yes:

mięta lub turkus - ogólnie pastele :).

Dropku,

Mnie wydaje się, że ta Twoja prześliczna łazienka jest bardzo delikatna i potrzebuje jakiegoś mocniejszego akcentu czarnego lub antracytowego (może nawet antracyt lepszy). Boję się, że z pastelami stanie się przesłodka.

To tylko już moje własne uprzedzenia, ale takie miętowe i jasnobłękitne dodatki w łazienkach kojarzą mi się trochę szpitalnie. Może mam uraz?

Jestem jednak pewna, że wizualki nie oddają nigdy rzeczywistości, a Ty masz takie wyczucie, że cokolwiek nie wybierzesz, to na koniec i tak wszystkie nas zachwycisz.

Dropcia...ja nadal jestem za CZARNYM :D ....i chociaż lubię pastelowe kolory to jakoś mdło mi się wydaje...

na tej wizualce czarna rama wygląda średnio ale fajnie się zgrywa z ramką na podłodze :lol2:

gdyby to była moja łazienka to lustro byłoby na 100 % czarne ( może w cieńszej ramie...hmmm, nie wiem ) ;)

Dropinko :)

Nie wiem czy Cię już głowa nie rozbolała od wariantów i kolorystycznych możliwości? ;)

Ja swojego głosu też nie zmieniłam, no może jeszcze rozważyłabym biały, ale uważnie przeczytałam co Tobie w duszy gra, a to dla mnie absolutny priorytet :D. Zatem nie naciskam i nie forsuję czarnej ramy :no:

Tak sobie myślę, że to akurat taki element wystroju, który szalenie łatwo zmienić. Poczynając od przemalowania w godzinkę, poprzez kupienie w przyszłości takiego, które Cię oczaruje od pierwszego wejrzenia, a na lustrzanym prezencie przyjaciółki czującej Twoje klimaty kończąc :D. Zaryzykuj z kolorem - choćby miał to być odradzany najbardziej łosoś. Jeśli sama uznasz, że Ci nie odpowiada, to pędzel w dłoń :). Czarny zawsze możesz na końcu położyć :D

Eh, a wiecie co sobie uświadomiłam dzisiaj? Że gdyby lustro przyszło w takim kolorze jak powinno, pewnie nawet przez myśl nie przeszłoby mi malowanie. Powiesiłabym na miejscu i włala! Bez dylematów, głowienia się... dodatkami załatwiłabym kolory.

I tak się właśnie zaczęłam zastanawiać czy by nie dać może jednak szansy bieli. Wczoraj w Ikei powchodziłam sobie do łazienek i w tych białych zawsze było mi najlepiej. Zamawiając lustro też czułam, że to właściwy wybór. Że kolory na dodatkach mi wystarczą.

Także myślę sobie, że chyba pójdę w biel :yes: Jeśli coś mimo wszystko będzie zgrzytać, zacznę główkować znowu. Teraz jest zwyczajnie pusto, może dlatego tak się zafiksowałam na kolory. Gdy łazienka się trochę udomowi, łatwiej pewnie będzie ugryźć temat :)

Przeskoczę jeszcze do kuchni dla odmiany, bo odkryliśmy tam kurde straszny fuckup :sick:

Mam nadzieję, że jakoś zdołam wytłumaczyć...

Nad szafkami jak wiecie mamy zmajstrowany taki podciąg:

DSC_2187a.JPG

Słupek z prawej jest bardziej wystający, podciąg więc wystaje razem z nim (jest w tym miejscu po prostu głębszy, a właściwie bardziej wysunięty w przód). Niestety nie złapałam tego nigdzie na zdjęciu, ale tu widać różnicę w głębokości:

moja%2520kuchnia.new.jpg

Nasz pan majster (na nasze polecenie) wymierzył wszystko i zamontował uskok równo z szafką. Problem w tym, że nie wzięliśmy przy tej konstrukcji pod uwagę, że do korpusu mocuje się jeszcze panel boczny (na rys. zaznaczony na czerwono) :bash:

kuchniafuckup.jpg

Nie jest tak gruby (rysunek bardzo poglądowy), ale ewidentnie nie pokrywa się z podciągiem :mad:

Nie wiem co robić - wszystko już gotowe, nawet listwy, mąż nie chce słyszeć o jakimkolwiek rozburzaniu.

A może by tak zrezygnować z panelu i zwyczajnie polakierować ten bok szafki?

No nie ma szans, że zniosę widok słupka wystającego poza podciąg... :sick:

Co za żal, eh! :(

Witaj Dropku,

Cieszę się, że podjęłaś decyzję w sprawie lustra.

A co do kuchni...

Będziecie mieli piękną kuchnię.

Mogę jedynie wypowiedzieć się ze swojego punktu widzenia.

Mnie by pośrednie rozwiązanie drażniło za każdym razem jak byłabym w kuchni i bolało, że zainwestowałam w piękne meble i brak panela wszystko niweczy.

Wiem też, że jak przystałabym na pośrednie rozwiązanie, to mąż przyzwyczaiłby się do niego i nie widziałby po jakimś czasie problemu. Ponadto kolor się utleniana i zmienia, i za kilka lat przy okazji odświeżania kuchni może być już problem z dobraniem odpowiedniego koloru gdybyś jednak zdecydowała się na panel.

Ale to ja. Nie wiem czy to niedopatrzenie podlega reklamacji.

Dropku, przyznaję, że wyobraźni mi nie starcza ;)

Czy dobrze rozumiem, że po prawej stronie podciąg jest głębszy, żeby zakryć szafkę z piekarnikiem?

Ale jest za krótki, bo tylko na szerokość szafki, tak? A powinien być na szerokość szafki plus panela.

Słuchaj, a gdyby zrobić tak:

Pewnie nie da wykroić panela bocznego tak, żeby zasłaniał tylko część głębokiej szafki, bo drzwiczki tej górnej obok mogę się nie otworzyć. Może zatem zrezygnować z prawego boku szafki wiszącej i przykręcić ją do panela konfirmatami?

Nie ryzykowałabym lakierowania szafki. Mała szansa, że uda się idealnie dobrać kolor. Ja już chyba wolałabym mieć panel ciut wystający poza podciąg.

Chociaż, z drugiej strony, mnie drażni, że dorabiane szafki są o 1 mm szersze niż te z IKEA, co na całej długości ciągu daje po kilka mm z każdej strony. Tylko, że ja nie mam jeszcze drzwiczek i widzę to cały czas. Myślę, że jak już się odrzwiczkujemy, to będzie lepiej.

Mój mąż to ^$^%$%&, bo sobie szafki pod sam sufit wymyślił.

Ja to %$#^%$$^%, bo się na to zgodziłam.

Mój stolarz to %^&%$^%$#, bo chyba liczyć nie umie.

Ech...

A mi chyba starcza ;)

Wg mnie easy - dokleić jedną płytę do tego podciągu, żeby ją pogrubić. 3 minuty roboty, trochę szpachlowania, miejscowe malowanie i po sprawie :)

Wystarczy zdjąć tą listwę prostopadłą (Ile ma ten fragment? 20 cm?) i ten kawałek na wprost słupka (60 cm). Ten pierwszy się przyklei z powrotem po uprzednim podcięciu PRZYKLEJONEJ listwy przylegającej - tak da się zrobić, zapewniam :yes:

A ten kawałek 60 cm będzie trzeba wymienić na taki o cm dłuży - ale powinniście mieć jeszcze w odpadach taki krótki kawałeczek :)

Pomalować dodane elementy i po krzyku ;)

Magda, to była moja pierwsza myśl.

Ale skoro mąż nie wyraża zgody na żadną demolkę, to nie pisałam nawet.

Ale to taka sama "demolka" jak malowanie boków szafki w słupku:wtf: A efekt takiego pacykowania nowych mebli może być średni :roll:

Ja bym wolała przykręcić płytę i ją pomalować, a kuchnię wykończyć jak należy.

Ale to taka sama "demolka" jak malowanie boków szafki w słupku:wtf: A efekt takiego pacykowania nowych mebli może być średni :roll:

Wiesz, wszystko zależy od punktu siedzenia :)

Mój mąż jak się uprze, to nie zmiłuj. Dużo wody w Wiśle musi upłynąć, zanim go przekonam. A czas nie zawsze jest.

Nie ukrywam, że pomysł z poszerzeniem podciągu jest najlepszy, ale patrz wyżej :hug:

A o efekcie jakiego pacykowania mówisz?

To o czym pisałam, to kwestia wkręcenia góra ośmiu konfirmatów od wewnętrznej strony panela.

Mnie by pośrednie rozwiązanie drażniło za każdym razem jak byłabym w kuchni i bolało, że zainwestowałam w piękne meble i brak panela wszystko niweczy.

Wiem też, że jak przystałabym na pośrednie rozwiązanie, to mąż przyzwyczaiłby się do niego i nie widziałby po jakimś czasie problemu. Ponadto kolor się utleniana i zmienia, i za kilka lat przy okazji odświeżania kuchni może być już problem z dobraniem odpowiedniego koloru gdybyś jednak zdecydowała się na panel.

No właśnie. Też myślę, że sensowniej poprawić póki czas niż się wiecznie użerać z niedoróbką :)

Ale to ja. Nie wiem czy to niedopatrzenie podlega reklamacji.

Niestety :( Ewidentnie nasz błąd - kazaliśmy powymierzać do szafki :bash:

Czy dobrze rozumiem, że po prawej stronie podciąg jest głębszy, żeby zakryć szafkę z piekarnikiem? Ale jest za krótki, bo tylko na szerokość szafki, tak? A powinien być na szerokość szafki plus panela.

Starcza Ci Narendilku, jest jak piszesz :yes:

Słuchaj, a gdyby zrobić tak:

Pewnie nie da wykroić panela bocznego tak, żeby zasłaniał tylko część głębokiej szafki, bo drzwiczki tej górnej obok mogę się nie otworzyć. Może zatem zrezygnować z prawego boku szafki wiszącej i przykręcić ją do panela konfirmatami?

O ile sobie dobrze wyobrażam, chyba nie za wiele to da. Szafka się skróci, ale panel nadal będzie wystający.

Co innego gdyby zrezygnować z lewego boku słupka - wtedy rzeczywiście będzie się w stanie schować pod podciągiem :yes:

Nie ryzykowałabym lakierowania szafki. Mała szansa, że uda się idealnie dobrać kolor. Ja już chyba wolałabym mieć panel ciut wystający poza podciąg.

:(

Chociaż, z drugiej strony, mnie drażni, że dorabiane szafki są o 1 mm szersze niż te z IKEA, co na całej długości ciągu daje po kilka mm z każdej strony. Tylko, że ja nie mam jeszcze drzwiczek i widzę to cały czas. Myślę, że jak już się odrzwiczkujemy, to będzie lepiej.

Mój mąż to ^$^%$%&, bo sobie szafki pod sam sufit wymyślił.

Ja to %$#^%$$^%, bo się na to zgodziłam.

Mój stolarz to %^&%$^%$#, bo chyba liczyć nie umie.

Ech...

Oj, wiem jak się musisz czuć :hug:

Wg mnie easy - dokleić jedną płytę do tego podciągu, żeby ją pogrubić. 3 minuty roboty, trochę szpachlowania, miejscowe malowanie i po sprawie :)

Wystarczy zdjąć tą listwę prostopadłą (Ile ma ten fragment? 20 cm?) i ten kawałek na wprost słupka (60 cm). Ten pierwszy się przyklei z powrotem po uprzednim podcięciu PRZYKLEJONEJ listwy przylegającej - tak da się zrobić, zapewniam :yes:

A ten kawałek 60 cm będzie trzeba wymienić na taki o cm dłuży - ale powinniście mieć jeszcze w odpadach taki krótki kawałeczek :)

Magda, to była moja pierwsza myśl.

Ale skoro mąż nie wyraża zgody na żadną demolkę, to nie pisałam nawet.

I moja :) Ale mąż tak się żywo sprzeciwił, że zaczęłam na wszelki wypadek szukać innych.

(A może wybrałam po prostu kiepski moment...) :rolleyes:

Wiesz, wszystko zależy od punktu siedzenia :)

Mój mąż jak się uprze, to nie zmiłuj. Dużo wody w Wiśle musi upłynąć, zanim go przekonam. A czas nie zawsze jest.

Nie ukrywam, że pomysł z poszerzeniem podciągu jest najlepszy, ale patrz wyżej :hug:

Dobra, skoro potwierdzacie, że nie ma się co bawić w kombinacje, będę go próbowała przekonywać. I tak musimy jeszcze zawezwać kafelkarza, żeby nam odpowiednio przyciął płytki (też dopasowane do korpusu). Może by to machnął przy okazji :)

Cześć sówko! :welcome:

Bardzo się cieszę, że Twój pierwszy post nastąpił w moim wątku :)

Rozgość się i zostań koniecznie z nami dłużej :)

Baterie to Giulini Giovanni, seria Harmony. Do wannowej jeszcze nie przypięliśmy słuchawki, powinna wyglądać tak:

http://promocyjnalazienka.pl/product/image/105/1.jpg

Yokasta, no właśnie miałam ogłosić dobre wieści :) Mąż przekonany - przerabiamy podciąg :wiggle:

Edytowane przez Drop_Inn

Dzięki Iluś! :) Ojj, starałam się http://emoty.blox.pl/resource/tuptup.gif

Z innych miłych newsów, przyjechał dziś okap oraz płyta.

AMICA PI6512TF

amica.jpg

GORENJE DTS6545B

c61aa11c7ec945a0b8a9b09eef677e76_86602_1.jpg

Okap mało retro, ale jakoś da radę mam nadzieję. Niestety żaden z dostępnych trapezowych nie był czarny i niedrogi jednocześnie.

Albo był, ale ze wstawkami mosiężnymi. A takie mi do niczego nie pasują.