Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dropku, przecież nie wszystko musi być tak dosłowne, moim zdaniem nowocześniejszy okap lepiej zagra :yes:

No i tak też sobie właśnie pomyślałam :) W sumie to lubię nowoczesne AGD w retro kuchniach. Ikea wprowadziła całkiem fajny piekarnik zamiast Datid - taki minimalistyczny. Teraz bym chyba go wolała :rolleyes:

A okap wydaje mi się też do nas korzystniejszy kształtem. Bałam się, że przy trapezowym ta pionowa część wyjdzie śmiesznie krótka (podciąg za wiele miejsca nie zostawił). A one jednak najlepiej wyglądają gdy są długie.

Fajnie, że z szafką się udało :)

:hug:

o matko -jaka piękna bateria, śliczna:eek:

Dzięki Natalko! :hug:

Może i masz rację - czarny kolor na tak szeroką ramkę, może nie wyglądać dobrze

No właśnie wolałabym pójść bardziej w kierunku 'dół ciężki, góra lekka' :yes:

Z tym podciągiem zrozumiałam po chwili, też myślę, że warto pogrubić ten podciąg, że było beautiful:yes:

Nie martw się, mnie i tak bardzo ulżyło, że cokolwiek z tego wywodu zrozumiałyście. Bez rysunku chyba bym nie była w stanie wytłumaczyć :no:

Drop, dokładnie taki sam okap zamierzam kupić :-) Szukałam czarnego, ale tak długo mi się zeszło, że chyba będzie metalowy.

O, czyli bierzesz taki sam tylko metalowy (srebrny w sensie)? :wiggle:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam.

Dobrze zrozumiałaś - srebrny :) Początkowo chciałam kremowy (kuchenkę mam taką kremową z Ikea), jednak cena - 1999 zł skutecznie mnie odstraszyła. Później myślałam o czarnym. Jednak ostatecznie stanęło na srebrnym. Trochę odchodzę od retro. Myślę jeszcze o wymianie uchwytów w kuchni. Teraz mam czarne muszelki - chciałabym srebrne, ale te z Ikei za bardzo świecące są.

My też wymieniliśmy ostatnio uchwyty z tych:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/lindsdal-uchwyt__35666_PE126543_S4.jpg

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/lindsdal-gaka__21318_PE106258_S4.jpg

na:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/fintorp-uchwyt__0120565_PE277229_S4.JPG

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/fintorp-gaka__0120568_PE277231_S4.JPG

Jak to dobrze, że Ikea jest otwarta na zmianę widzimisię :D

Fajne, bardziej charakterne :) Swoich niestety nie wymienię, bo używam od maja :) Ostatnio jednak dywan oddałam - Ruta. Strasznie mi się podoba, ale na razie nigdzie nie pasuje. A Ty kupiłaś ten, który zamierzałaś? Ja szukam takiego "amerykańskiego" w mietowym kolorze w takie wzory jak szablon. Nie mam pod ręką zdjecia. Kiedyś były na Westwing, ale w promocji kosztowały ponad 2 tysiące. Ja miałam już odłożone na kanapę i nie ośmieliłam się kupić dywanu :)

I bardzo mi się podoba ten pomysł z różnymi uchwytami na górze i na dole.

Szablon zrobić się da (swoją drogą, wiesz moze jak?), ale dywanu już raczej nie ;)

Wspominałam Ci w zeszłym tygodniu, że ten Ikeowy jest beżowy - mnie też wydawał się brudny. Zresztą to samo jest z moim dywanem w salonie, który na zdjeciach też wygląda na czarno - biały, a w rzeczywistości czarno - beżowy.

Szablon zrobić się da (swoją drogą, wiesz moze jak?), ale dywanu już raczej nie ;)

Gdzieś na początku mojego wątku rozmawiałyśmy trochę o szablonach.

I wymyśliłyśmy, że pewnie dałoby radę wyciąć na ploterze.

Taki dywan to potem tylko chwilka :lol2:

Serio. Zoba TU :)

Wspominałam Ci w zeszłym tygodniu, że ten Ikeowy jest beżowy - mnie też wydawał się brudny. Zresztą to samo jest z moim dywanem w salonie, który na zdjeciach też wygląda na czarno - biały, a w rzeczywistości czarno - beżowy.

No coś Ty?! Byłam pewna, że ten Twój jest bielutki :o W sumie nigdy mu się nie przyglądałam w sklepie.

O kurczę! Dokładnie o taki mi chodziło :) Robota super. Ja się jednak nie odważę. Chyba poczekam aż stanieją ;) Bardzo mnie jednak dziwi czemu producenci nie podchwytują pomysłu.

Mój biały nie jest - zawsze wygląda tak na zdjeciach, ale i tak go bardzo lubię :)

O znalazłam dziś zpagetti - gruby sznurek do zrobienia pufy "szydełkowej". Kupuję i mama będzie próbować.

Edytowane przez jjana

Dropko bardzo dobrze, że zmieniłas uchwyty - te poprzednie takie jakies "plasticzane", lekko tandetne są :/ ja mam czarne, ale te drugie, nieco delikatniejsze ;)

baterię pamiętam, miałam nawet na nią chrapkę, ale cena - zrezygnowałam. moze i dobrze, bo chyba za elegancka do mnie ;)

w kuchni za to mam bardziej retro- dla odmiany ;) piekarnik i płyta mają dodatki mosiężne w kolorze, a lampa ma znowu srebrny kolor i wiesz co - jakoś to olewam ;) mnie nie przeszkadza, a z innych ludzi to tylko forumki FM widzą takie rzeczy ;)

p.s. tylko ciekawe czemu świecące i matowe wykończenie lamp w dolnej łazience działa mi na nerwy, że nie takie samo, haha

dywan od szablonu genialny - ja mam konicznykowy szablon w domu, ale w wersji mini niestety - na ściane nie nada się ;)

jjana na Ikeowym taniutkim dywanie to nie az taki strach się odważyć ;) ale fakt - nakładanie farby przez szablon nie jest tak proste jak pokazują - główna zasada - farby nabieramy minimalnie i wcieramy prawie suchym pędzlem/gąbką. Inaczej nie ma siły - powłazi pod szablon i będą zacieki...

Edytowane przez Kamilcia

Kamila, obawiam się, że zbyt dokładnie zrobić się tego nie da, a takie niedoróbki będa mnie drażnić. O wkurza mnie, że takich szablonów i dywanów u nas nie kupię.

zapewniam, że się da - ale pracowac trzeba bardzo powoli, delikatnie no i raczej ćwiczyć najpierw nakładanie gdzie indziej. Plus raczej pewne poprawki w fomie domalunków cieniutkim pędzelkiem ;) no i raczej w roli szablonu kawałki papieru to nie za bardzo - pod to na bank podejdzie farba. W folii wyciać i na klej tymczasowy - to inna kwestia

Dropku, dawno mnie u Ciebie nie było...http://emotikona.pl/emotikony/pic/54swinka.gif

Marta ja nie wytrzymam z Tobąhttp://forum.vectra-unlimited.pl/images/smilies/laugh1.gifhttp://forum.vectra-unlimited.pl/images/smilies/laugh1.gif

Dropko, doczytałam o problemie w kuchni, mała demolka chyba niestety jest nieunikniona, ale fajnie, ze Pan Mąż się zgodził:wiggle:

Bateria strasznie mi się podoba, tym bardziej, ze mam takie same tylko w innym kolorze:lol2:

Mogę Cię zapewnić, ze po ponad 2,5 roku używania nic się z nimi nie robi, są bardzo solidnie wykonane no i piękne.

Mam taką nawet w kuchni i też sprawuje się bez zarzutu:D

Te czarne uchwyty podobają mi się znaczniej bardziej, niż białe- szczególnie, że będą się ładnie komponować z białymi frontami.

A jakiego wzoru poszukujesz tego czarno-białego dywanu? W sieci jest ich trochę:yes:

Drop_Inn Bardzo dziękuję za odpowiedź w sprawie baterii, bo jest naprawdę śliczna i u Ciebie pasuję jak ulał :)

I ja też się cieszę, że mój pierwszy post powstał właśnie tu, bo naprawdę warto skomentować co się u Ciebie dzieje

Co do uchwytów, to też uważam że te czarne lepsze, choć te białe też fajne. Jednak czarne chyba lepiej będą się komponowały

Wy tak ciągle o tym okapie, że chyba w koncu będę musiała kupić do siebie :D JAk się wprowadzaliśmy to nie był artykuł pierwszej potrzeby, później nie mogłam zdecydować jaki, a teraz się przyzwyczaiłam. Całe życie bez okapu jednak nie można :)

Chcoiaż dla mnie artykułem pierwszej potrzeby jest czerwony regał Hemens. Dopiero w połowie marca ma być w sklepach.