sowawa30 06.05.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Narendil, no wtedy tak, masz rację Nawet sama napisałam to w pierwszym poście: "(...) ale może rzeczywiście w opisie przedmiotu coś o tym było?". Tylko właśnie człowiek czasami tak się czymś zachwyci, że nie zauważy, nie pomyśli i potem klops http://emots.yetihehe.com/1/bezradny.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 06.05.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 I to niestety jest minus zakupów przez internet Nigdy nie widzisz, co pakują. Ja tak mam z wymiarami. Nigdy nie potrafię sobie wyobrazić rzeczywistej wielkości i potem się okazuje, że planowana szafka jest wielkości paczki na chusteczki albo meble zajmują każdy centymetr kwadratowy podłogi i trzeba nad nimi lewitować Co nie zmienia faktu, że abażur Dropka jest bardzo ładny. Dropku, na pewno coś wymyślicie z elektryką. Zawsze można kupić jakąś tanią lampę/abażur i wykorzystać środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 06.05.2013 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Niestety w angielskiej wersji strony (a z tej korzystałam) nie ma słowa na temat braku kabli. W nazwie pada też słowo 'light', które się kojarzy jednoznacznie Z drugiej strony nie wspominają nic o typie / mocy żarówki, co mogło być sygnałem. Ale myślę sobie, że nawet wiedząc o nieobecności kabla i tak bym ją zamówiła. Cena jest na tyle dobra, że można jeszcze doinwestować w zawieszenie. Najbardziej pasowałoby nam takie jak w lampach ogrodowych, a te dostępne są już od 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pendrak 06.05.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Dropek w którym miejscu mam Ci machać jak pojadę autostradą od wieliczki, bo ostatnio całymi dniami krążę po okolicy w poszukiwaniu kawałka ziemi na sprzedaż.Świetne łóżko, a szczególnie zagłówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 06.05.2013 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Oj, jeśli w okolicy to pewnie nic nie wyjdzie z machania - my właściwie na samym końcu autostrady Zaraz wyślę Ci na priv lokalizację Edytowane 6 Maja 2013 przez Drop_Inn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.05.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 No i kuuupa. Nie ma internetu, nie będzie przeprowadzki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 07.05.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 No i kuuupa. Nie ma internetu, nie będzie przeprowadzki :( :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 07.05.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 No i kuuupa. Nie ma internetu, nie będzie przeprowadzki :( no jak to to tak a kiedy jest szansa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.05.2013 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Przenieśli moje zamówienie do działu inwestycji, mają odpowiedzieć w przeciągu 3 tygodni Wszystko przez to, że tam nie docierają żadne kable (pewnie za mało mieszkań by się opłacało), a radiówki są trochę ryzykowne Może znacie jakiś sprawdzony internet mobilny, który jest szybki i nie zwalnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowawa30 07.05.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Ojej Dropku, a ten internet jest niezbędny, tak? Bo Ty w domku pracujesz przy kompie? Współczuję, bo to taki głupi powód. A jak to nowe osiedle, z nowymi mieszkańcami, to możesz tak czekać i czekać... Ja mam mobilny Plus - klapa, mobilny Orange - klapa. I to nieistotne o jakiej godzinie i jakiego dnia. Tylko, że ja z Warszawy, więc może to ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.05.2013 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Otóż to. Gdyby nie praca, nie byłoby problemu, wzięłabym jakikolwiek. Teoretycznie mogłabym też jeździć do rodziców, ale to 30 km w jedną stronę. Codziennie takie dojazdy są bez sensu. Sówko, z Plusa masz może LTE? Miałam go właśnie brać na tygodniową próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 07.05.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 myśle ze na próbe musisz "kupic' i zobaczysz u siebie jak bedzie to działało. Codo radiowego to chyba zależy jaki dostawca , u teściowej jestradiowy i bałam sie czy można bedzie pracowac a ma ponad 6 MB/s i działa super. A jak tam mieszkaliśmy to od innego dostawcy był i można było sie zastrzelić:mad:wiec moze zapytaj o jakie parametry gwarantują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.05.2013 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Tak, tak, próba w Plusie kosztuje 9 zł. Dzwoniłam też do dostawcy, który obsługuje nasze osiedle. Dają 4 Mb/s. Pani niestety nie była szczególnie miła. Nie dowiedziałam się za wiele, poza tym, że "nikt raczej nie narzeka". Chyba muszę się przejść po sąsiadach i popytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 07.05.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Dropku, ja mam internet na modem w Plusie, teoretycznie z LTE. Ale rzeczywiście teoretycznie - po przełączeniu na LTE w ogóle przestaje odbierać (mimo, że to sam środek Warszawy), więc i tak mam na stałe ustawiony odbiór przez 3G. Mnie taka prędkość i wielkość transferu wystarcza (12GB na miesiąc), ale nie korzystam jakoś nadmiernie, nie oglądam filmów, nie ściągam muzyki itp. Do niedawna często się zawieszał (rozłączał), ale od jakiegoś czasu jest ok. Od radiowego i tak powinien być lepszy. Nie wiem, jak u innych operatorów, bo z przyzwyczajenia odnawiam tego plusa od wieeeelu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.05.2013 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Basiu, mogłabyś mi coś więcej powiedzieć o tym rozłączaniu? Długo trwa zanim znów załapie? Rozmawiasz przez Skype'a? To mnie właściwie najbardziej interesuje. W sensie czy połączenie odbywa się sprawnie - bez szumów czy zakłóceń. A! I jeszcze jedna rzecz (zapomniałam podczas rozmowy z BOK-iem) Da radę do modemu podłączyć 2 laptopy? Koniec pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 07.05.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 To rozłączanie najczęściej następowało w nocy, około północy. Tak sobie pomyślałam, że może to być związane z tym, że od północy zaczyna się darmowy transfer (taka promocja) i być może linia była przeciążona, albo coś w ten deseń. Ale od jakiegoś pół roku właściwie już się nie zdarza. Przez skypa gadałam raz , chyba było ok. Modem ma postać pendrive'a wkładanego do portu USB, więc jednocześnie nie możesz pracować na dwóch komputerach, tylko wymiennie. Jeśli chcecie jednocześnie pracować, to nie pozostaje nic innego, jak wykupić dwa abonamenty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pendrak 07.05.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Faktycznie jesteś Dropku poza moim zasięgiem machania, chyba będę teraz pytać o internet kupując działkę, nawet nie pomyślałam, że to taki problem w tych czasach, nasi sąsiedzi też z daleka od kabla telekomunikacyjnego i płaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.05.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 To rozłączanie najczęściej następowało w nocy, około północy. Tak sobie pomyślałam, że może to być związane z tym, że od północy zaczyna się darmowy transfer (taka promocja) i być może linia była przeciążona, albo coś w ten deseń. Ale od jakiegoś pół roku właściwie już się nie zdarza. Uff, wtedy to już mi wszystko jedno jak (i czy w ogóle) śmiga Przez skypa gadałam raz , chyba było ok. Modem ma postać pendrive'a wkładanego do portu USB, więc jednocześnie nie możesz pracować na dwóch komputerach, tylko wymiennie. Jeśli chcecie jednocześnie pracować, to nie pozostaje nic innego, jak wykupić dwa abonamenty... Eh, tak myślałam Szkoda, bo często korzystamy jednocześnie. Może się skończyć wojną (jak za dawnych dobrych lat z siostrą, kiedy net miałyśmy wyliczony na godziny) No chyba, że rzeczywiście pójdziemy w 2 abonamenty... ale czy wtedy nie lepiej wziąć radiówkę + mobilny? Koszt pewnie wyjdzie taki sam, a radiówka przynajmniej się nie "skończy". Faktycznie jesteś Dropku poza moim zasięgiem machania, chyba będę teraz pytać o internet kupując działkę, nawet nie pomyślałam, że to taki problem w tych czasach, nasi sąsiedzi też z daleka od kabla telekomunikacyjnego i płaczą. Ja też! Teraz mieszkam trochę na końcu świata, a z przyłączem nie było nigdy problemu. Myślałam, że jak się przeprowadzę do miasta, to będę przebierała w ofertach. O ja naiwna! Najgorsze, że kabel kończy się bardzo niedaleko. W poprzedniej szeregówce, właściwie prawie po drugiej stronie drogi. Mimo to nie puszczą go na razie do nas, muszą mieć oficjalną zgodę działu inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 07.05.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 U Eh, tak myślałam Szkoda, bo częso korzystamy jednocześnie. Może się skończyć wojną (jak za dawnych dobrych lat z siostrą, kiedy net miałyśmy wyliczony na godziny) Zobacz TU byl temat podziału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bass_Jack 07.05.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam serdecznie! Zacznę może od przedstawienia się - mam na imię Jacek i witam wszystkich forumowiczów, a w szczególności Drop_Inn założycielkę tego jakże rozbudowanego wątku! W woli wyjaśnienia nie jestem aktywnym forumowiczem, konto założyłem kiedyś chcąc wyjaśnić pewien problem i od tego czasu nie przeglądałem forum, a na ten temat trafiłem totalnie przez przypadek szukając białej boazerii Taki ciekawy zbieg okoliczności, przez który zacząłem przeglądać temat i skończyło się na tym, że dorzucę swoje parę groszy. Przede wszystkim Drop_Inn gratuluję Ci fantastycznego, przepięknego mieszkania jest po prostu BOSKIE! Żeby tego było mało idealnie wpasowuje się w gust mój i mojej żony i zauważam wiele podobieństw - mamy te same fronty w kuchni, tą samą kanapę (tylko my wzięliśmy białą, a szkoda bo siwa lepiej się prezentuje ) ogólnie jest mnóstwo rzeczy, które od razu bym od Ciebie podkradł i przeniósł do swojego mieszkania! Ale do tego jeszcze wrócimy jak zamieszczę zdjęcia naszego gniazdka ale spokojnie do tego dojdziemy. Najpierw jednak chciałbym pomóc Ci w kwestii wyboru internetu bo coś niecoś o tym wiem i chętnie doradzę Także do rzeczy! Napisałaś, że głównie zależy Ci na Skypie zatem przyjrzyjmy się jakie wymagania stawia Skype: https://support.skype.com/pl/faq/FA1417/jakiej-przepustowosci-acza-potrzebuje-skype Jak widzisz do prowadzenia rozmów wystarczy łącze 100 kb/s czyli nic innego jak 0,1 Mb/s, a rozmowy wideo w wysokiej jakości wymagają ledwie 0,5 Mb/s - są to oczywiście wartości wymagane w obie strony czyli łącze musi spełniać te parametry w kwestii pobierania ale także co jest ważne wysyłania. Z jakich ofert możemy skorzystać: 1) Internet mobilny Od razu na samym początku zaznaczam, że nie ma absolutnie żadnej potrzeby kupowania dwóch abonamentów! Internet mobilny kojarzy się zwykle z małym modemem na USB wpinanym do laptopa i wtedy faktycznie możemy z niego korzystać tylko na tym laptopie do którego jest wpięty ale teraz operatorzy mają w ofercie modemy z WiFi, które wyglądają jak router do rozdzielania sygnału bezprzewodowo tylko różnią się tym, że w środku mają wsadzoną kartę SIM. Są też takie urządzenia mobilne (wyglądające jak mała komórka), które możesz zabrać ze sobą wszędzie tylko minus jest taki, że pracują na baterii i trzeba pamiętać o ładowaniu bądź też ładować cały czas Ale plus jest taki, że wtedy możesz sobie zabrać taki internet gdzieś na zakupy, wyjazd czy gdziekolwiek. http://www.orange.pl/kid,4002010828,id,4002752785,article.html Czyli kupując ofertę internetu mobilnego wybierasz po prostu modem z WiFi i wtedy łączysz się z tym internetem na każdym urządzeniu, które masz w mieszkaniu - Twój laptop, laptop męża, smartfon, telewizor, drukarka co tylko zechcesz w ramach 1 abonamentu. PARAMETRY ŁĄCZA Niestety w przypadku internetu mobilnego prędkość łącza jest uzależniona od zasięgu sieci komórkowej. Są generalnie 3 prędkości - 2G czyli EDGE do 240 kb/s, 3G do 7,2 Mb/s i LTE do 100 Mb/s Od razu mówię - zasięg 3G w zupełności Ci wystarczy 7,2 Mb/s to wystarczająca prędkość żeby komfortowo korzystać z internetu, w większości dużych miast 3G jest wszędzie ale nie ukrywam, że czasami w mieszkaniu zasięg może nie być wystarczający ale zależy to tylko i wyłącznie od jakości anteny czy to smartfona czy to modemu. W Twoim przypadku modem stał by pewnie gdzieś przy oknie, a jeżeli mamy do czynienia z Krakowem (tego niestety nie wiem) to nie powinno być w ogóle problemu z zasięgiem i ta prędkość 7 Mb jest na pewno dostępna. Sprzedawcy oczywiście kuszą i piszą, że do 42 Mb/s itd ale to wszystko zależy od modemu jaki byś wzięła i od zasięgu i tak naprawdę tak jak pisałem ta prędkość do 7,2 Mb/s wystarczy - a jeżeli będzie więcej - to super! Najprostszym i jedynym pewnym rozwiązaniem jest po prostu test - bierzesz internet na próbę i sprawdzasz na speedtest.net jakie prędkości osiągasz i jak działa - czy nie zrywa połączenia itd LIMIT TRANSFERU Oczywiście nie ma nic za darmo i niestety wszystkie oferty internetu mobilnego w zależności od ceny oferują różne limity transferu. To jest największy minus takiego internetu gdyż np w moim zawodzie, a zajmuję się realizacją dźwięku, takie ograniczenie wyklucza korzystanie z tego typu oferty. Np. W Orange za 59 zł na mc dostajemy 15 GB transferu, gdzie np sesja nagraniowa, którą muszę komuś wysłać zajmuje nieraz po 20 - 40 GB. Wiadomo dla zwykłego korzystania z internetu nie wysyłając ani nie ściągając tak wielkiej ilości danych te 15 GB w zupełności wystarczy ale trzeba mieć świadomość tego, że jest to limit, kiedy który wyczerpiemy prędkość łącza zostaje drastycznie ograniczona (jeżeli nie są doliczane dodatkowe opłaty czego nie wiem niestety, a jeżeli są to na pewno nie małe). Oczywiście większość z tych ofert ma coś takiego jak darmowe noce czy inne tego typu bajery ale co z tego jak za darmo jest np od północy do 8 rano? Albo jeszcze trzeba za to płacić Ogólnie rzecz ujmując do zwykłego korzystania z internetu typu poczta, przeglądanie, oglądanie filmów na YouTube, Skype itd te limity nie powinny stanowić problemu natomiast jak wchodzi w grę jakieś zaawansowane ściąganie czy wysyłanie plików to może być już kiepsko. PORÓWNANIE OFERT Plus wychodzi najgorzej bo za 70 zł na mc oferuje tylko 8 GB transferu T-Mobile za 59,90 na mc daje 14 GB transferu Play za 59 zł daje 15 GB ale prędkość jest ograniczona do 4 MB/s, a korzystają z nadajników Orange więc bez sensu Orange za 59 zł na mc daje 15 GB, bezpłatne noce i moim skromnym zdaniem jest to najstabilniejsza i najkorzystniejsza opcja. Z własnego doświadczenia wiem, że Orange działa dobrze bo korzystam z tego internetu mobilnego w iPhonie i jestem bardzo zadowolony. Robiąc teraz szybki test w mieszkaniu przy zasięgu 3G mam prędkość 5,25 MB/s więc w zupełności wystarczającą - internet działa płynnie, rozmowy przez Skype też, nie zdarza mi się żeby zrywało połączenie. Ogólnie jeżdżąc po całej Polsce korzystam z tego internetu i jestem bardzo zadowolony. Mógłbym śmiało mieć ten internet w domu jako główny internet gdyby nie ograniczenia transferu danych. Powiem szczerze, że działa szybciej niż pie*rzona neostrada, która miała być 10 MB/s, a jest tylko 4 MB :/ Wcześniej miałem Netię i cały czas deklarowane w umowie 8 MB/s więc odradzam wszystkim Neostradę!!! Uff wybaczcie ale się wkurzyłem znowu na TP 2) INTERNET RADIOWY Tutaj do powiedzenia mam raczej mniej gdyż nie dane mi było korzystać z tego typu usług. Wiem tylko, że tutaj wszystko jest uzależnione od dostawcy. Znam ludzi, którzy są bardzo zadowoleni, znam też takich, którzy narzekają. Nie ma reguły Wydaje mi się, że najlepiej zapytać sąsiadów, którzy korzystają z danej oferty. To łącze 4MB o którym piszesz powinno w zupełności Ci wystarczyć. Trzeba się tylko dowiedzieć od sąsiadów czy to jest cały czas 4 MB czy np tylko w nocy kiedy nikt nic nie ściąga i nie korzysta z tej radiówki Bo z tego co wiem właśnie tego typu łącza zmieniają prędkość w zależności od pory dnia i aktywności pozostałych użytkowników. Ale może być też tak, że firma wysyła bardzo szybkie łącze typu 100 MB i wtedy dzielą to na każdego użytkownika właśnie np po 4 MB i może się okazać, że będzie to działać całkiem sympatycznie Najbardziej opiniotwórczy będą po prostu sąsiedzi Plusem takiego łącza jest to, że zawsze masz stałą cenę, nie masz żadnych limitów możesz ściągać ile chcesz i nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi opłatami za przekroczenie limitu, przypuszczam też, że umowy nie są na określony czas i być może zawsze można je zerwać, a w mobilnym już podpisujesz papierek minimum na rok. Ale się rozpisałem! Kurczę przepraszam mam nadzieję, że te informacje Ci pomogą dokonać wyboru, w razie jakichkolwiek pytań postaram się pomóc Ze swojej strony obiecuję nieco zaangażować się w temat i przede wszystkim zamieścić zdjęcia naszego mieszkania być może będą jakąś inspiracją tak jak mnie zainspirowała biała boazeria Ale to po kolei jak wyjaśnimy temat internetu to będzie czas na resztę Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts