Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dropek przepraszam, że znowu ja, ale mam pytanie - jakie masz szarości w domu ?? tzn chodzi mi o farby ?

szukam jasnej ładnej szarej

ciemne już przerobiłam i nie mam sil :( maluje sama .......... chwilowo muszę się z tym wszystkim sama uporać ......... a czas goni i nie mogę czekać na M (on ma inne zadania teraz) ..........

u mnie w miasteczku nie ma wielkiego wyboru, a o farbach z mieszalnika mogę pomarzyć

po drodze z pracy mam sklep, dość dobrze zaopatrzony, ale wycofują się z Beckresa (a miałam zamiar takie farby kupić)

mam z Decorala antracyt - i jest całkiem ładny, ciemny, ale kurcze wpada w fiolet ;/

później mam jakiś "naturalny szary" tez z Decorala i w sumie jest ok, ale wpada w niebieski ..........

teraz szukam jasnego, który jest po prostu szary ........... bez fioletu i niebieskiego ......... i nie jest z mieszalnika

poradzisz mi coś ??

wiem, ze ocień zależy od pomieszczenia - jego wielkości i naświetlenia, ale plizzzzzzzzzz pomóżcie .......

aaaaa kupiłam wczoraj Dryfujace kry Duluxa i czytam właśnie, że one niebieskie są :( nie wiem, czy uda mi się oddać nie otwartą puszkę :(

a może dziewczyny zaglądające tutaj mi pomogą ? będę bardzo wdzięczna :)

przepraszam, ze u Ciebie, ale u mnie trochę cicho ......... jak trzeba to przeniosę post do siebie, żeby u Ciebie nie zaśmiecać - powiedz tylko słówko ;)

U mnie w mieście też cienko z farbami. Z mieszalnika jest tylko tikkurila. Robię z nią już trzecią próbę i za każdym razem coś nie tak :bash:

A w kajeciku mam zapisane takie gotowe szarości polecane na forum:

Intuicja Dekoral podobno czysto szara ale chyba dość ciemna.

Szary platynowy Dekoral

Dotyk mgły i szarość granitu Dulux

Dropinko ja bardzo lubię zieleń :wiggle: ale ta na ostatniej fotce natrętnie kojarzy mi się z wc w mojej podstawówce :p:lol2:

Edit: tutaj na blogu pokoik pomalowany dotykiem mgły

Dropek przepraszam, że znowu ja, ale mam pytanie - jakie masz szarości w domu ?? tzn chodzi mi o farby ?

szukam jasnej ładnej szarej

ciemne już przerobiłam i nie mam sil :( maluje sama .......... chwilowo muszę się z tym wszystkim sama uporać ......... a czas goni i nie mogę czekać na M (on ma inne zadania teraz) ..........

u mnie w miasteczku nie ma wielkiego wyboru, a o farbach z mieszalnika mogę pomarzyć

po drodze z pracy mam sklep, dość dobrze zaopatrzony, ale wycofują się z Beckresa (a miałam zamiar takie farby kupić)

mam z Decorala antracyt - i jest całkiem ładny, ciemny, ale kurcze wpada w fiolet ;/

później mam jakiś "naturalny szary" tez z Decorala i w sumie jest ok, ale wpada w niebieski ..........

teraz szukam jasnego, który jest po prostu szary ........... bez fioletu i niebieskiego ......... i nie jest z mieszalnika

poradzisz mi coś ??

wiem, ze ocień zależy od pomieszczenia - jego wielkości i naświetlenia, ale plizzzzzzzzzz pomóżcie .......

aaaaa kupiłam wczoraj Dryfujace kry Duluxa i czytam właśnie, że one niebieskie są :( nie wiem, czy uda mi się oddać nie otwartą puszkę :(

a może dziewczyny zaglądające tutaj mi pomogą ? będę bardzo wdzięczna :)

przepraszam, ze u Ciebie, ale u mnie trochę cicho ......... jak trzeba to przeniosę post do siebie, żeby u Ciebie nie zaśmiecać - powiedz tylko słówko ;)

Słonko właśnie Ci miałam polecać jasną szarość z Beckersa - mam nią pomalowaną spiżarnię i pralnie i jest właśnie taka normalna, jasno szara :)

Słonko właśnie Ci miałam polecać jasną szarość z Beckersa - mam nią pomalowaną spiżarnię i pralnie i jest właśnie taka normalna, jasno szara :)

Bardzo Ci dziekuje za rade :) chcialam taka .........ale w tym sklepie wlasnie sie z tego wycofuja .........zaluje, ze nie zamowilam gdzies wczesniej ......

a z innej firmy podobny odcień ??

czytalam na FM, ze Intuicja jest ladna (ale chyba ciemna), tylko, że trudno z niej cokolwiek zmyc ......

a moze te dryfujace kry nie sa takie zle ?? ma ktos ?? był watek o szarych farbach, ale tam cisza :(

Asiu, dziękuję Ci serdecznie :hug:

Two, :lol2: to całkiem ładne mieliście wuceciki :p

Ilutku, jesteś tak przemiłą osobą, że aż nie sposób Cię nie kusić :rolleyes: :)

Słoneczko, moje kolory pewnie niewiele Ci pomogą, bo wszędzie jest właśnie Beckers. W łazience Stardust (ciemniejszy), a w pasiastym pokoju Misty Grey (jaśniejszy, ale nie bardzo jasny). To jakaś dziwna seria, którą udało mi się dostać tylko w Castoramie (a trochę się naszukałam w innych miejscach, mając nadzieję dostać próbki).

Wiem z dobrych źródeł, że dryfujące kry to świetlisty i ładny kolor :yes:

My sami testowaliśmy też ciemniejszy odcień (szara poświata chyba). On również jest z domieszką niebieskiego, ale w naszej łazience wypadł zdecydowanie najlepiej (najbardziej naturalnie i szaro). Nie ma tam okna, a przy sztucznym świetle większość wydawała się bura. Dlatego ostatecznie kombinowaliśmy z pigmentem przy Beckersie :rolleyes:

Wiem z dobrych źródeł, że dryfujące kry to świetlisty i ładny kolor :yes:

koisz moje serce http://dl2.glitter-graphics.net/pub/1630/1630112znu7d452ip.gif

wiedziałam, gdzie zapytać :) dalas mi nadzieje, ze bedzie ok - thx http://img24.dreamies.de/img/156/b/jpxp81ftoj2.gif

dzis wieczorem zaczne malowac - zobaczymy co wyjdzie :)

My sami testowaliśmy też ciemniejszy odcień (szara poświata chyba). On również jest z domieszką niebieskiego, ale w naszej łazience wypadł zdecydowanie najlepiej (najbardziej naturalnie i szaro).

Szarą poswiatę tez mam :rolleyes: jest ciemniejsza, to wiem ........ chcialam do wiatrolapu i sypialni,

Słoneczko, trzymam kciuki (w sumie podwójne, bo jak nie wyjdzie to jeszcze będzie na mnie...) ;)

Pendraczku, powiedziałabym, że nawet bardzo duży krok. Wiesz ile ja się nagłowiłam nad farbami?! :o (a miałam do wybrania 1 kolor:rolleyes:)

Mrówciu, dziękuję pięknie! :hug: Cieszę się, że Ci się podoba.

Piekarnik jest z Ikei, niestety z wycofanej już serii Datid. Teraz w ofercie jest podobny (Tjanlig), ale już mniej stylizowany na retro. Mnie się w sumie ten nowy też podoba :)

Jeśli chodzi o farby to w Castoramie można podać numer koloru dowolnego producenta i dorobią od ręki taką np. na bazie duluxa. Ja ostatnio tak zrobiłam z Benjaminem Moorem - do garderoby wychodziła za drogo a kolor z BM pasował mi idealnie do tapety, podałam więc im w Casto numer z BM i dorobili identyczny kolor na lateksowym Duluxie.

Tego Beckersa Misty grey, kupowałam w zwykłym sklepie z farbami u mnie w mieście.

Słonko jeśli chodzi o inne odcienie to podglądnij sobie u mnie - ja mam różniaste szarości ale poza Misty Grey Beckersa, wszystko jest z Pary - podałam numery kolorów i może jak Ci się spodobają to dorobisz sobie w tej Casto?

Edytowane przez tutli_putli

Dzięki dziewczyny za uwagi w sprawie pasów w mojej łazience. Zgadzam się, że pomysł nie do końca trafiony. Ale należę raczej do tych leniwych stworzonek, więc o malowaniu na nowo nie ma mowy. Za jakiś czas pomyślę o czymś innym http://emots.yetihehe.com/1/luzik.gif

Dropku, a te zielone krzesła to myślisz, żeby gdzie dać? Do kuchni?

Slonko, jeśli chodzi o szarości, to chyba najlepiej będzie jak jednak pomalujesz chociaż kawałek i zobaczysz. Ja pamiętam, że malowałam właśnie Intuicją Dekorala i wydawała mi się bardzo ciemna, ale jak była cała ściana, to nagle pojawił się śliczny szary i wcale nie taki ciemny! Tą samą farbą pomalowane są pasy w mojej łazience (zdjęcia parę postów wcześniej). Natomiast jak mój luby przyniósł trochę szarej Pary (nie wiem jaki numer niestety), to wydawała mi się niemal biała! A wyszedł śliczny jasny szary, ale do białego to było baaaaardzo daleko :lol2:

Daj tylko znać jak wyszły te Dryfujące kry, bo sama jestem ciekawa.

hej :)

Dropku pomalowalam - nie jest źle ;) ale tylko raz i ściana była mokra, wiec kolor nie docelowy

dziś zerknę, jak to po wyschnięciu wyszło

wzięłam się też za malowanie szarą poświata - wg mnie jest śliczna :) i wcale nie ciemna, taka w sam raz :)

gdyby nie to, ze mam te "kry" to skłonna byłabym cały dół własnie "poświatą" pomalować ;)

Naredil - no własnie - z mieszalnika, tak jest pewniej i łatwiej :(

niestety nie mam teraz fizycznej możliwości wyjazdu do większego miasta :(

tutli_putli dziękuję za info :) problem w tym, ze do casto mam daleko :( chętnie zajrzę do Ciebie :)

Sowawa - pasy widziałam - bardzo ładne :) Intuicje miałam kupić, ale dziewczyny pisały, ze ciężko cokolwiek z niej zmyć :(

jak wyschnie i pomaluje 2 razy to pokażę Wam, jak wyszły "kry"

mam nadzieje, ze nie wyjdzie tak źle ;) dziękuję Wam wszystkim za odzew :)

Witam :-) mam pytanie odnośnie blatow w kuchní sa lakierowane, czy olejowane?

Natalek, my chyba nie miałyśmy jeszcze okazji się tu spotkać? :welcome:

Witaj i zapraszam kiedy tylko będziesz miała chęć.

Blaty są olejowane :yes: Położyliśmy na razie 2 warstwy, ale chyba potrzebna będzie trzecia. Mam wrażenie, że nie jest jeszcze zabezpieczony jak należy.

Tak czy inaczej olej nadał mu bardzo ładnej głębi, mam nadzieję, że nie zawiedzie też w użytkowaniu :)

Czesc Dropciu :hug: wpadlam sie przywitac :bye:

Cześć Kasiu! :hug:

Ja Twoje krzesla widze tylko w pastelach :rolleyes: ale ja mam ostatnio faze na pastele :D mietowy i roz :rolleyes:

A mnie właśnie chyba już przechodzi :rolleyes:

Na pewno trochę pasteli będzie, bo zauroczona nimi nakupiłam dodatków, ale czy na stole i krzesłach też to nie wiem.

Za jakiś czas pomyślę o czymś innym http://emots.yetihehe.com/1/luzik.gif

Uwielbiam tę emotkę :D

Dropku, a te zielone krzesła to myślisz, żeby gdzie dać? Do kuchni?

Do kuchni :yes:

Ale na razie to bardziej głośne myślenie niż rzeczywisty pomysł.

Zostawiam temat na "po przeprowadzce" (co bym mogła sobie jeszcze trochę pourządzać) ;)

Dropku pomalowalam - nie jest źle ;) ale tylko raz i ściana była mokra, wiec kolor nie docelowy

dziś zerknę, jak to po wyschnięciu wyszło

Korciło mnie żeby napisać 'uff', ale dla pewności poczekam na finalny efekt :rolleyes:

wzięłam się też za malowanie szarą poświata - wg mnie jest śliczna :) i wcale nie ciemna, taka w sam raz :)

gdyby nie to, ze mam te "kry" to skłonna byłabym cały dół własnie "poświatą" pomalować ;)

Ah, ok. Myślałam, że celujesz w coś najjaśniejszego jak się da.

Szara poświata ma głębszy, bardziej wyrazisty kolor. No i jak się miałam okazję przekonać na łazience pięknie kontrastuje z bielą. Jeśli planujesz białe drzwi lub listwy to wypadnie pewnie lepiej niż kry :)

Korciło mnie żeby napisać 'uff', ale dla pewności poczekam na finalny efekt :rolleyes:

dobrze, ze nie zrobiłaś uffff ............

to nie ten odcień, którego szukałam do salonu :( ale się nie zmarnuje, bo farba sama w sobie ładna - myślę, ze lepiej będzie pasowała do pokoju córki :)

a ja dziś kombinuje kogo i gdzie wysłać po Beckersa light grey:confused: bo na jutro rano muszę mieć

zwariuje z tymi farbami :(

i dobrze myślałaś - celowałam w jasny kolor :) a szara poświata jest idealna do pozostałych pomieszczeń :)

:bye:

edit:

TwoOfUs - dziękuję za Twoje zdanie (nie zauważyłam wcześniej :( przepraszam)

widzę, ze tez szukasz wśród gotowych - jak mogę tym razem ja poradzić - to, tak jak pisałam powyżej - szara poświata jest całkiem fajna :) i decorala szary klasyczny - jest szary, nieco ciemniejszy, ale całkiem ładny

Edytowane przez ~~slonko~~