Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ależ mi miło! http://emoty.blox.pl/resource/zawstydzony.gif

Dziękuję pięknie i ściskam za tyle ciepłych słów :hug: :hug: :hug:

Kasiu, całe to handmade'owe zamieszkanie wynikło właśnie z faktu posiadania kota. To pierwszy raz kiedy będzie miał w pełni swobodny dostęp do choinki. Nie byliśmy pewni jak zareaguje, a na szklanych woleliśmy tego nie testować. Szczególnie, że oczka mu się zwykle świecą na widok wszelkich przedmiotów dyndających ;)

Nie zdążyłam zrobić zbyt dużo tych sznurkowych, więc ostatecznie będą też bardziej kruche bombki. Kot póki co układa się czasem pod choinką, ale ozdób na szczęście nie zaczepia :)

Postaram się potem Wam pokazać jak wygląda nasza pierwsza choinka w nowym domu :)

A! I jeszcze szybka instrukcja wykonania bombek:

Potrzebne są:

• styropianowe kule (u mnie 8-centymetrowe)
  • klej magic z wąską końcówką
  • sznurek (u mnie akurat biały wędliniarski, kupiony w Leroy Merlin. Dobrze żeby był grubszy - min. 2 mm, w przeciwnym razie może być ciężko pokryć kulę)
  • metalowe zawieszki do bombek (swoje zdobyłam dzięki uprzejmości Karolka:hug:)
  • wstążka do zawiązania kokardek
  • trochę cierpliwości :)

Kulę pokrywamy klejem, najlepiej stopniowo, żeby nie zdążył wyschnąć zanim pojawią się wszystkie rzędy sznurka. Owijanie zaczynamy od środka, tam gdzie średnica bombki jest największa. W tym miejscu najłatwiej utrzymać sznurek w ryzach i uzyskać perfekcyjną linię. Warto też podtrzymywać nawinięty sznurek kciukiem drugiej ręki, bo może się zsuwać tworząc brzydkie przerwy. W ten sposób docieramy do końca pierwszej części, odcinamy sznurek i (znów od środka) oklejamy drugą. Kiedy cała bombka jest już owinięta, czas na najmilszy moment - ozdabianie. Ja wykorzystałam koronkę, warkoczyki, układałam też sznurek w różne zawijasy.

I to wszystko :)

Pozostaje wbić zawieszkę w bombkę i ozdobić (bądź nie) kokardką :)

Niech ten świąteczny czas wypełni Wasze serca spokojem, miłością i nadzieją. Abyśmy w tych dniach odkryli to, co jest w życiu najważniejsze. Wesołych Świąt!!!

http://img560.imageshack.us/img560/3750/r4zn.jpg

Święta, Święta i po Świętach... :rolleyes:

Dziękuję za piękne kartki i życzenia! :hug:

Mam nadzieję, że był to dla Was wyjątkowy czas, że odetchnęliście i teraz pełni energii wkraczacie w Nowy Rok :)

Żeby odświeżyć trochę ten specjalny nastrój, wrzucam migawki świątecznych dekoracji.

I życzę wszystkim pysznej zabawy jutro :wiggle:

Cmok!

DSC_5453_filt.jpg

DSC_5473_ftd.JPG

DSC_5166_ftd.JPG

DSC_5495_ftd.JPG