Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

monia i marek, witam Cię, a raczej Was, serdecznie! :welcome:

betib, dzięki za cenne wskazówki. Szczególnie w kwestii Vigo, bo coraz bardziej zaczynam się do nich przekonywać.

W deskach na ścianie też się jakiś czas temu zakochałam :yes:

Na kuchnię się nie odważyłam (wygrały względy praktyczne), ale mam już dla nich miejsce w salonie.

Edytowane przez Drop_Inn

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja planuję zmiany w przedpokoju i tam chyba tez zafunduję sobie deski......do kuchni nie sa takie zle,wystaczy je dobrze zaimpregnowac i powinno byc ok

a vigo......sa ok, gdybym miala robil lazienke i kuchnie w bialych plytkach to pewnie wybralabym vigo do kuchni a mugaty do łazienki , choc w innej kolejnosci tez jest ok

Zapisuje się na listę podglądaczy ;) lubię takie klimaty więc będę zaglądać.

Inspiracje kuchni szałowe więc może być kolejna super realizacja :D

Żadnych z wymienionych płytek niestety nie posiadam ale do klimatu z inspiracji jakoś bardziej pasują mi mugaty. Za to desek w kuchni mimo wszystko nie polecam. Ładnie wyglądają ale u moich rodziców jakoś się odbarwiały, widać było miejsca po plamkach szczególnie tłustych mam nie miała siły tego pielęgnować i ostatnio wymienili na płytki ;)

@TwoOfUs, @atena0: :welcome:

Oczywiście zapraszam do podglądania. Im częściej i głośniej, tym lepiej. :lol2:

A teraz szybki update. :)

Po zeszłonocnych rozważaniach weneckie odrapańce zostały ostatecznie wyeliminowane (choć pewnie nadal będę do nich wzdychać ilekroć gdzieś napotkam). Nie oznacza to bynajmniej końca rozterek, o nie! Nowym, oficjalnym konkurentem mugatów zostały bowiem kafle Vigo. :rolleyes: Pewnie mniej efektowne niż poprzednicy, ale obawa przed kolorystycznymi ograniczeniami wzięła jednak górę. W końcu płytek tak łatwo zmienić się nie da, a mając neutralną bazę będę mogła przynajmniej raz na jakiś czas poszaleć z dodatkami.

Osobiście bardziej kuszą mnie dotychczasowi faworyci (czyt. mugaty). Z drugiej strony jest to też mój typ numer 1 do łazienki i tak sobie myślę, że może ciekawiej byłoby w każdym z pomieszczeń położyć coś innego.

:confused:

Agrrrh, coś czułam, że starcie 'ja' vs. 'płytki' to nie będzie łatwe starcie. :bash:

Edytowane przez Drop_Inn

Podrzucaj, podrzucaj, bo jak znajdę coś ładnego po fakcie to dopiero będzie ryk. :cry:

Do łazienki, oprócz mugatów, przez jakiś czas rozważałam też Aranjuez

(chodzi za mną ten niebieski, oj chodzi ;)):

image.jpgimage%252520%2525281%252529.jpg

Inspiracją było zdjęcie poniżej.

big_82.jpg

Tyle, że...

1) w mojej okolicy nie ma absolutnie żadnych szans na zobaczenie ich na żywo

(nie wiem nawet czy można je dostać gdziekolwiek poza Domem z Bajki),

2) znowu te ograniczenia kolorystyczne...

I zrezygnowałam.

Edytowane przez Drop_Inn

Jeszcze jedne płytki. 10x30 produkcja dla Castoramy.

Możesz je obejrzeć u Miszaków.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184535-Miszaki-wyka%C5%84czaj%C4%85-Po%C5%82udniow%C4%85&p=5055663&viewfull=1#post5055663

Co do mugatów w kuchni obawiałabym się białych fug w okolicach kuchni i zlewu...

Ciekawe jak to wygląda w praktyce... ?

A gdyby zrobić szare/srebrne fugi?

Tak jak u Ane3ki. U Ani to Ascot Pun.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?94882-Poszukiwane-bia%C5%82e-p%C5%82ytki-cegie%C5%82ki&p=4075782&viewfull=1#post4075782

A tu cała jej kuchnia. Piękna!:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158398-Paprotka-dom-z-nadziej%C4%85&p=4202855&viewfull=1#post4202855

A tu masz jeszcze z czarną fugą:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?94882-Poszukiwane-bia%C5%82e-p%C5%82ytki-cegie%C5%82ki&p=4001613&viewfull=1#post4001613

Ja u siebie w łazience też planuję białe kafle (takie większe cegiełki 20x40cm) ze srebrną fugą. Na razie są tylko moje wizualizacje. Ale może coś Ci zobrazują :)

Edytowane przez narendil

Witam

świetne inspiracje, też chcę podobnie w swoim domu. przynoszę jeszcze jedną ciekawą płytkę-płaską cegiełkę 10x20, może już znasz? jest to raczej złamana biel

(u yokasty w prysznicu w połączeniu z mugatami http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168489-Historia-Szkieletora-na-drewnie-pisana.../page109&highlight=zdj%C4%99cia+%C5%82azienki )

tu można kupić http://fajneplytki.pl/pro/VOGUE-TRASPARENZE-Rectangle-Bisello-10x20cm-TR,ID_9457/

mirela99, słońce 2, Paula_71, fajnie, że jesteście. :D

Nadrabiając spóźnienie witam też mugatkę! :welcome:

@słońce: Dzięki serdeczne za namiar. :) Płaskie kafelki znam, z łazienki yokasty właśnie, ale mugaty chyba jednak memu sercu bliższe. ;)

@TwoOfUs: Odważny ten Twój teść! :lol2: Ja do czerwonego jakoś za nic nie mogę się przekonać, no chyba, że w formie bożonarodzeniowych ozdób. ;) Zgadzam się za to, że czasem zamiast z góry coś odrzucać lepiej poczekać na ostateczny efekt, szczególnie, że dobre dodatki potrafią zdziałać cuda. Sama parę razy dałam się zwieść uprzedzeniom, a mój mąż jest w tej kwestii chyba prawdziwym mistrzem - ilekroć przybiegam do niego z nowym super-hiper pomysłem, pierwsza reakcja zwykle brzmi: 'ale czy to na pewno będzie pasowało?' :lol2:

@yokasta: Pewnie masz rację, bo jeśli coś się już solidnie zabrudzi to kolor przestaje mieć znaczenie. Na każdej jasnej będzie widać. Najlepsze zatem wyjście to pilnowanie porządku, i już. :)