MagdaZZZ 07.01.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 To i ja w końcu trafiłam i się uprzejmie witam:bye: Kuchnia już kupiona??? To musi być i projekt... coś tu się przed nami ukrywa widzę... Dawaj, dawaj, bom strasznie ciekawa:wiggle: Choć trochę szkoda, ze prace tak już zaawansowane, bo jak spojrzałam na wasz plan, to od razu pomyślałam, że zaminiłabym miejscami kuchnię i pokój dzieciowy... Dzięki temu kuchnię od holu wejściowego wystarczyłoby odgrodzić krótką, ok. 2 metrową ścianką, która optycznie zamknęłaby kuchnię... zniknałby ten kiszkowaty hol, a z drugiej strony powstałaby bardzo duża przestrzeń, gdzie i wyspa by się zmieściła (jak trzeba;)) I stół jadalniany... i wszystko co sie chce;) A pokój dzieciowy miałby 10 m2:wiggle: No ale potem przeczytałam o zakupionych szafkach kuchennych i zrozumiałam, że po ptokach Więc chociaż pokaż nam co wymodziłaś w tej kuchnii:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 07.01.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 @TwoOfUs: Odważny ten Twój teść! Ja do czerwonego jakoś za nic nie mogę się przekonać, no chyba, że w formie bożonarodzeniowych ozdób. Zgadzam się za to, że czasem zamiast z góry coś odrzucać lepiej poczekać na ostateczny efekt, szczególnie, że dobre dodatki potrafią zdziałać cuda. Sama parę razy dałam się zwieść uprzedzeniom, a mój mąż jest w tej kwestii chyba prawdziwym mistrzem - ilekroć przybiegam do niego z nowym super-hiper pomysłem, pierwsza reakcja zwykle brzmi: 'ale czy to na pewno będzie pasowało?' @yokasta: Pewnie masz rację, bo jeśli coś się już solidnie zabrudzi to kolor przestaje mieć znaczenie. Na każdej jasnej będzie widać. Najlepsze zatem wyjście to pilnowanie porządku, i już. Ja też nie przepadam ze czerwonym, ewentualnie tylko w akcentach/dodatkach stąd pewnie był ten mój brak wiary w efekt ale taką miętową do miętowej ściany tak jak szarą przy szarej ścianie już bym zaryzykowała. I Yokasta jak zawsze ma rację , nie chodzi o to żeby brudu nie było widać tylko żeby go nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.01.2012 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) MagdaZZZ u mnie! (jupiii) Choć trochę szkoda, ze prace tak już zaawansowane, bo jak spojrzałam na wasz plan, to od razu pomyślałam, że zaminiłabym miejscami kuchnię i pokój dzieciowy... Dzięki temu kuchnię od holu wejściowego wystarczyłoby odgrodzić krótką, ok. 2 metrową ścianką, która optycznie zamknęłaby kuchnię... zniknałby ten kiszkowaty hol, a z drugiej strony powstałaby bardzo duża przestrzeń, gdzie i wyspa by się zmieściła (jak trzeba;)) I stół jadalniany... i wszystko co sie chce;) A pokój dzieciowy miałby 10 m2:wiggle: No ale potem przeczytałam o zakupionych szafkach kuchennych i zrozumiałam, że po ptokach Eh, chyba do końca życia będę sobie pluć w brodę, że nie trafiłam tu wcześniej. Teraz zostaje mi już tylko polubić ten układ, który mam. A na pomysł z wymianą kuchni na pokój sama niedawno wpadłam, niestety, jak mówisz, po ptokach. Kominy już zrobione, elektryka też... i podłogówka.... i woda... i podobno tam w ogóle jest ściana nośna, więc najlepiej nie ruszać. Mimo wszystko mam nadzieję, że jakoś się pomieścimy i będzie nam się tam dobrze mieszkać. Projekt kuchni jest, a jakże (o ile ten z kitchen plannera też się liczy). Już pokazuję i objaśniam... Słup z prawej to po części komin, po części zabudowa pieca dwufunkcyjnego. Docelowo ma się stać czymś na kształt schowka. Lodówkę chciałam wolnostojącą, wylądowała więc z boku (Wiem, wiem, trochę daleko od blatu, trzeba się będzie nachodzić przy robieniu kanapek). Próbowałam wcisnąć ją gdzie indziej, ale zawsze coś szwankowało. A to za mało blatu roboczego, a to niesymetrycznie, a to niewystarczająca ilość szafek... No i po konsultacji z mamą przycupnęła przy komino-schowku. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Drop_Inn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.01.2012 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Tak na szybko: nie trzymałabym wina w tej półeczce przy ścianie więc może lepiej normalne półki ? Wino nie powinno stać na świetle dziennym a i sięgać będzie niewygodnie. O, dobrze, że o tym wspomniałaś. Półka na wino najprawdopodobniej wyląduje na dole, na lewo od zlewu. Przy składaniu zamówienia pan z Ikei - bardzo sympatyczny i rzeczowy zresztą - zasugerował żeby zmywarkę (która stoi w rogu) trochę przesunąć. Chodzi o odklejenie jej od sąsiadującej szafki narożnej, bo ponoć niedobrze jeśli mieszczą się tuż obok siebie (kłopoty z otwieraniem, czy coś). Trzeba będzie oddzielić je około 10-centymetrową zaślepką, przez co na cargo (między ścianą a zlewem), może już zabraknąć miejsca. Rozwiązaniem mogłoby być wstawienie tam wąziutkiej, 20-centymetrowej półki na wino. Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez Drop_Inn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.01.2012 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Wklejam jeszcze wersję po ewentualnych zmianach. Chyba lepiej, co? Górne szafki idealnie symetryczne. P.S. Tak, kuchnia będzie z Ikei. Jest już właściwie kupiona, czeka w paczkach na montaż. Jeśli chodzi o zaślepki, wspomniany wcześniej pan konsultant też radził zrobić z płyty. Od razu nawet takową nabyliśmy. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Drop_Inn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 07.01.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Górne lepiej. Na dole po lewej stronie od płyty co jest ? Szafka 120 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.01.2012 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Dokładnie tak, narożna 120-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 07.01.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Fajna ta kuchnia:popcorn: Symetryczna góra o niebo lepiej:) Mam taki sam układ mikrofali z piekarnikiem- jest mega wygodny:wiggle: Najmniej podobna mi się okap, ale może nie jest obiektywna, bo nie lubię takiego kształtu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 07.01.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Beauty, super, że wpadłaś z namiarami, bo Twoje płytki też mnie bardzo zaintrygowały. Nie wiem tylko czy mąż podzieli moje zachwyty kiedy zobaczy cenę. Nadrobię jutro tematy kuchenne ,,,dopiero wróciłam z miasta Łodzi..Jeżeli chodzi o płytki ,to ja swojemu M ceny nie pokazywałam...;)za bardzo oszczędny jest, mogłoby się zakończyć jakimś zawałem( nie daj Boże):)pamiętam ,że kupowałam je w sklepie internetowym z Białegostoku ,dobrą cenę wynegocjowałam...No i może teraz się narażę,ale mugaty trochę przestały mi się już podobać ...jeszcze dzisiaj patrzyłam na niej w Pizzy Hut w Łodzi ...całą kuchnię od zewnątrz nimi wypłytkowali ...jakoś tak niefajnie to wyglądało ...może to kwestia fugi ,jakaś taka żółta ,nierównomierna była ...może właśnie dlatego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 07.01.2012 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Dzięki agawi! Bardzo sobie Twoje zdanie cenię. Ja takie oldschoolowe okapy lubię najbardziej. Aha, mój w rzeczywistości będzie czarny, pod kolor piekarnika. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Drop_Inn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 08.01.2012 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dzięki agawi! Bardzo sobie Twoje zdanie cenię. Ja takie oldschoolowe okapy lubię najbardziej. Aha, mój w rzeczywistości będzie czarny, pod kolor piekarnika. Wiesz co Dropp, może ja się troszkę źle wyraziłam- po prostu zawsze denerwują mnie te puste miejsca po bokach, które zostaja przy takim kształcie okapu. Sam okap jest super, szczegolnie czarny, a nie chrom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 08.01.2012 00:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Wiesz co Dropp, może ja się troszkę źle wyraziłam- po prostu zawsze denerwują mnie te puste miejsca po bokach, które zostaja przy takim kształcie okapu. Sam okap jest super, szczegolnie czarny, a nie chrom:) A to fakt, mnie też trochę denerwują. "Przymierzałam" nawet szafki tuż przy okapie - że może będzie znośniej, ale obecna wersja mimo wszystko bardziej mi pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 08.01.2012 00:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) @Beauty: Trochę tu dziś o fugach dyskutowałyśmy, wpasowałaś się więc w temat idealnie. Ja nie do końca lubię mugaty na całej ścianie, wolę zestawienie z kolorem. Ogromnie ważne są też dodatki, a tych w restauracyjnej kuchni pewnie nie uświadczysz. Może dlatego niefajnie było, hmm? Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Drop_Inn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbe-cue 08.01.2012 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Przede wszystkim: dzień dobry! Bardzo mnie zainteresował Twój retro-kącik i na pewno będę tu zaglądała. Ja nie do końca lubię mugaty na całej ścianie, wolę zestawienie z kolorem. To może faktycznie przemyśl te płytki Aranjuez, które planowałaś do łazienki, lub "siostrzaną" mozaikę Agra? W takim układzie, jaki zaplanowałaś, fajnie by wyglądał mozaikowy kawałek ściany za kuchenką, a reszta - mugaty albo po prostu gładkie białe kwadraty. Ja mam u siebie tę mozaikę na całej długości blatu (tylko za kuchenką białe kafle) i mogę się w te kafelki wpatrywać godzinami Ale rzeczywiście wymagają dużej dyscypliny kolorystycznej. Mnie to akurat nie przeszkadza, bo żadnych kratek, kropek, kwiatuszków i innych słodkich dodatków raczej nie przewiduję. Jeśli chcesz zobaczyć, jak to wygląda "na żywo", a nie w katalogu, to wrzucam zdjęcie z mojej kuchni (jeszcze nieukończona - brak półki nad płytkami i oczywiście wszelakich sprzętów kuchennych ). Edytowane 9 Maja 2012 przez barbe-cue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 08.01.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Barbe-cue ślicznie się prezentują płytki i żadnych dodatków już nie potrzebują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 08.01.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Piękne te wzorzyste! PRZEPIĘKNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 08.01.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 czad:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada1412 08.01.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Łomatko, Barbe-cue,te mugaty-nie-mugaty tłoczone są przecudne:jawdrop: Można prosić o jakieś namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 08.01.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 A może to jakieś kafle piecowe? CUDNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 08.01.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Mi też kopara opadła Barbe-cue a gdzie Twoja galeria, coooooooo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts