Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

barbe-cue, jakże ja się cieszę, że do mnie trafiłaś! :wiggle:

Piękna ta Twoja kuchnia! Naprawdę. Aż chyba na nowo zacznę rozważać Aranjuez. ;)

Ozdobne cegiełki też świetne. I też mi wyglądają na kafle piecowe, szczególnie górna listwa. :)

Dołączam się oczywiście do prośby o namiary. Wracaj do nasz szybko! :yes::yes::yes:

O rany, dziewczyny, ależ mi miło, że Wam się podoba moja kuchnia! Naprawdę nie spodziewałam się aż tak ciepłego przyjęcia. Drop_Inn przepraszam za wtrynianie się do wątku ;) Być może wkrótce założę własny, ale - po pierwsze - muszę najpierw uporać się z jedną taką koszmarną robotą (i odzyskać w końcu jakikolwiek czas na cokolwiek innego poza tąż robotą) , a po drugie - muszę pokonać opór materii w postaci własnego męża, który jest mocno niechętny moim zamysłom pokazywania naszego mieszkania na forum publicznym ;)

Jeśli chodzi o "mugaty-niemugaty", to faktycznie to są kafle piecowe. Stała tu przedwojenna kuchnia węglowa, nieużywana od lat 70-tych (obok stała kuchenka gazowa). Bardzo chciałam ją jakoś wykorzystać - np. wbudować w nią piekarnik i płytę, ale była w tak fatalnym stanie, że po prostu rozsypała się przy pierwszej próbie ruszenia. Do uratowania było dosłownie kilkanaście kafli (pozostałe nie do użytku), które postanowiłam wykorzystać jako ściankę za płytą gazową - taki łącznik z tym, co było... Nie udało się uratować żadnego przyzwoitego kafla narożnego, stąd na narożnikach są kafle współczesne, kupione w sklepie przy pl. Grzybowskim (Warszawa) http://www.szwedowski-sklep.pl/kafle.html Początkowo chciałam narożniki gładkie, ale okazało się, że współczesne kafle są o ok. pół centymetra mniejsze i fuga byłaby zbyt szeroka. A te tłoczone - nie wiedzieć czemu - były ciut większe (chociaż i tak trochę mniejsze od przedwojennych). Ale w sumie chyba fajnie wyszło, chociaż momentami mam wrażenie, że wzorzyste płytki i tłoczone kafle to ciut za dużo grzybów w barszcz ;)

Jeśli chodzi o mozaikę, to kupowałam w Warszawie, na ul. Jagiellońskiej (mają też stoisko na Bartyckiej). Ale sporo taniej wychodzi w domzbajki.pl

ŁO matko ...jak piękna kuchnia !!barbe-cue gratuluję!!!Drop jak jesteś zainteresowana niebieskimi dodatkami ,to może takie plytko Ci się spodobają .Ja kiedyś mając w zamysłach inną kuchnię gdzieś je wyszperałam

http://www.eplytki.pl/index.php?s=produkt&id=10084527

Cena jest dość wysoka ,ale w końcu w kuchni tych płytek za wiele nie potrzeba

ŁO matko ...jak piękna kuchnia !!barbe-cue gratuluję!!

Beauty, dzięki!

Drop, jak jesteś zainteresowana niebieskimi dodatkami ,to może takie plytko Ci się spodobają .Ja kiedyś mając w zamysłach inną kuchnię gdzieś je wyszperałam

http://www.eplytki.pl/index.php?s=produkt&id=10084527

Cena jest dość wysoka ,ale w końcu w kuchni tych płytek za wiele nie potrzeba

O, też je oglądałam, fajne są! Chociaż cena faktycznie DOŚĆ wysoka ;) Ale jak się zobaczy TO, to wszystko inne blednie... Moje marzenie...

julinka1, witaj i dzięki za wsparcie! :welcome:

barbe-cue, ależ wtryniaj się do woli :D Jesteście tu z Twoją kuchnią zawsze mile widziane (Oczywiście nie zmienia to faktu, że z niecierpliwością czekam na Twój wątek. Już wiem, że będzie co oglądać). :)

A pomysł z wykorzystaniem starych kafli świetny! Uwielbiam takie przedmioty z duszą, które swoje przeżyły i widziały. Przekopałam już chyba wszystkie schowki i składziki u rodziców w poszukiwaniu takich zapomnianych skarbów.

Beauty, z tym niebieskim to u mnie jest trochę tak, że 'chciałabym, a boję się'. :rolleyes: Marzy mi się też czarno-biała podłoga w kuchni, o taka:

kuch%2525208.jpg

albo taka:

c7f72a8d4650.jpg

Czarno_bia_e_wn_trza_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

No a z nią niebieskie wzorki mi się gryzą. :(

Te meksykańskie cudeńka, o których wspominałaś też już kiedyś skradły mi serce. Niestety są poza moim zasięgiem póki co.

W ogóle polecam zaglądnąć do ArtDeVivre (http://artdevivre.pl/category/kuchnia/plytki/klasyczne-11/plytki-scienne/page/3/), chyba, że już zaglądałyście? ;) Ceny nie zachęcają, ale jest czym oko nacieszyć. :wiggle:

Edytowane przez Drop_Inn

Czytasz w moich myślach bocianku. :lol2:

Piekarnik będzie w podobnym klimacie, tylko czarny. W pierwszej wersji miał być chrom, ale jak się im na żywo przyjrzałam, czerń jednak zwyciężyła. ;)

Do tego mam mikrofalę z tej samej serii (Ikea Datid).

Co do lodówek, to Smeg jest ekstra! Jedna taka przewinęła się chyba nawet w moich inspiracjach. Tylko jak, no JAK się tu zdecydować na kolor gdy one wszystkie ładne?!

Że już nie wspomnę o kultowej czerwonej budce (choć to chyba akurat Ardo). :D U siebie jej co prawda nie widzę, ale i tak miło, że można w ogóle dostać takie rzeczy.

Ardo.jpg

I jeszcze taki bajer gdzieś znalazłam:

kuchnia%252520pop-art.jpg

Edytowane przez Drop_Inn

ja też się przyłączam :)

i dla stałych odwiedzających zapewniam kawę i widzę że są miłosnicy zielonej herbaty :

http://www.przepisy.rzeszow.pl/sites/default/files/images/kawa-po-turecku.jpg

http://www.cafeborowka.pl/wp-content/uploads/2011/11/Suki-Tea-Tray.jpg

Swego czasu oglądałam te lodówki.

Ale rączka mi nie odpowiadała.

Przy okazji zakochałam się w innej serii Gorenje. Simplicity.

Jak dla mnie jest trochę retro, trochę nowoczesna.

Pasuje mi :)

Smega to i ja chciałam mieć ;)

Ale mój portfel miał inne zdanie :rotfl:

A ta retro Gorenje niestety mnie rozczarowała przy spotkaniu twarzą w twarz.

Edytowane przez narendil