Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Olu pięknooka! :welcome:

Rozgość się i wpadaj jak najczęściej. Będzie mi bardzo miło.

@Julianna:

Prawda? W ogóle cudne są takie otwarte paleniska, ale ja chyba drżałabym za każdym razem kiedy miałby pojawić się w nim ogień :rolleyes:

@Beauty:

Haha, styl rustykalny jak wiesz bardzo lubię, ale powypalane dechy przy kominku to chyba jednak nie to o co mi chodzi ;)

@Kasia:

A ja miłego dzionka! :hug:

@Agawi, Yokasta:

Dzięki za opinie :) Swoje wrażenia dorzucę za rok, bo na razie doświadczeń brak.

Paliłam kiedyś w starym piecu kaflowym, ale to chyba nie to samo ;)

Cześć Słonko :bye:

Muszę zatem dopaść tę Werandę i podglądnąć co tam ciekawego wymyślili.

Cześć Dropku :)

Fajnie że poruszyłaś temat szkła/blachy przed kominkiem :)

U mnie wyszedł problem bo w zakładzie w którym wzięłam kamień na kominek nie ma takiego kawałka (bo wszystko ma rysy i pęknięcia) który bym mogła położyć przed ;)

Podoba mi się pomysł z szybą - ale jak to się kładzie? Bezpośrednio na drewnie? bo blachę dziewczyny pisały że na drewno - i w okresie jak się nie pali można usunąć. Gdzie szukać takiej blachy? Ja potrzebuję prostokąta o sporych wymiarach - długiego na 146 cm :o i szerokiego na 50 cm.

Aguś ze szkłem niestety nie pomogę, bo nigdy nie widziałam takiego rozwiązania na żywo. Może bardziej doświadczone forumki coś doradzą :)

A jeśli o blachę chodzi, znalazłam wczoraj sporo sklepów sprzedających kawałki w różnych rozmiarach. Nie przeglądałam jeszcze dokładnie ofert, ale przynajmniej wiem, że można ją dość łatwo dostać.

Edytowane przez Drop_Inn

Vesi, mnie też bardziej podobają się 1 :yes: Jeśli w ogóle zdecyduję się na 2, to tylko do łazienki i sypialni.

Co do wielkości, założenie jest, że ma być skromnie :rolleyes: U mnie na włościach dominują raczej małe przestrzenie - w sam raz dla takiej właśnie czwóreczki :) Tak myślę :)

A z blachą dobrze wiedzieć. Może w naszej mieścinie też tną :D

Kasiu, tak mi się właśnie wydawało, że to ta sama (były 2 podobne i trochę się już zamotałam, którą wybrałaś). Z tych - ładnie rzecz ujmując - korzystniejszych finansowo, CB510 jest moim zdaniem najładniejsza :yes:

A jak po przyklejeniu? Dobrze 'leży'? Zadowoleni jesteście?

Mirelko, przejrzałam dziś kilka fotek z szybą przy kominku i tafla za każdym razem wyglądała jakby ktoś ją po prostu położył na podłodze. Pisano nawet, że w sezonie letnim szkło znika i ląduje na strychu - tak jak blacha.

Nie wiem, może sprawa rzeczywiście jest taka prosta, a może kryje się za tym wszystkim jakaś tajemnicza technologia, o której użytkownik nie wspomniał.

Trzeba by poszukać dokładniej :)

Ale pomogłam, co? :lol2:

@Ola:

O i to jest konkretna informacja :yes: Szczególnie, że nie dalej niż wczoraj znalazłam foto takiej właśnie kozy na szkle zachwalanej jako świetne rozwiązanie. Widać nie do końca praktyczne jednak.

@Beauty:

Tylko żeby się potem nie skończyło jak ta historia z kozą - w sensie, że w szpary powchodzą mi paprochy i nic nie będę mogła z nimi zrobić. Ruchomą blachę zawsze można podnieść i wyszorować z każdej strony :) No nie wiem, tak sobie na razie głośno myślę ;) Zdecydowanie muszę poszukać jakichś opinii na ten temat.

Dzięki Two :)

A ze zniszczenia płytek to ja się głupia wtedy cieszyłam. Miałam naście lat i bardzo chciałam żeby było nowocześnie - jak w pięknych nowych domach znajomych. Potem trochę wydoroślałam i jakaś taka bardziej sentymentalna się zrobiłam. No i teraz już wolę stare niż nowe :rolleyes:

Karolku, ale do podłogowych czy sufitowych? :)