Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

adordecor :welcome:

franeczko, świetny wybór! :)

Widziałam cegiełki Zienia w jednym z salonów łazienkowych i od razu zapragnęłam wszystkie ze sobą zabrać. Są bardzo subtelne, mają piękną linię i jeszcze piękniejsze kolory. Szkoda tylko, że cena wciąż wysoka.

Edytowane przez Drop_Inn

Gość Gosc_123
Też mam wrażenie, że te zieniowe są bardziej kanciaste i to - moim zdaniem - sprawia, że bardziej pasowałyby chyba do wnętrz bardziej nowoczesnych, może w stylu NY, niż do wnętrz w stylu cottage, po naszemu wiejsko-sielskim ;)

Mam dokładnie te same odczucia! :)

Jak ja Cię rozumiem. Ja też się pierwotnie zakochałam w takim cudzie:

http://images22.fotosik.pl/173/5b52967923240717.jpg

Ale ten z pierwszego zdjęcia jest cudowny - taki subtelny. Nie lubię chyba jednak jak kominek gra pierwsze skrzypce w salonie.

Witam,

ja tez sie kłaniam, jestem jak na razie w fazie podgladania innych i określania swoich preferencji.

Pozwole sobie zaprezentowac nasz kominek.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/7R1JXpUBocnN1e7q2luKZb7OFRa1pdPigk5HzF7CLs8?feat=directlink

Przed nami jeszcze piaskowanie całości. Wpisy w dzienniku nie uzupelniane od sierpnia ale za to galeria na bieżąco.

Bardzo podobaja mi sie wklejone inspiracje bo to rowniez w duzej mierze moje klimaty.

Witam paciorki! :welcome:

Zdjęcia obejrzałam, dzięki dzięki. :) Bardzo fajna cegła na tym Twoim kominku.

Co do Zieniowych płytek to może i faktycznie mało one sielskie, ale gdyby nie ta cena okrutna, chyba bym zaryzykowała. :) Bo mnie to w ogóle do różnych rzeczy ciągnie - raz mi się marzy wiejsko-sielskość, innym razem skandynawia, jeszcze innym angielska klasyka, a czasem to i nawet jakiś szalony industrial. ;) Nie mam zupełnie pojęcia jak połączyć wszystko co mi siedzi w głowie - osobliwa hybryda z tego wyjdzie zapewne. :stirthepot:

raz mi się marzy wiejsko-sielskość, innym razem skandynawia, jeszcze innym angielska klasyka, a czasem to i nawet jakiś szalony industrial.

Fajni byłoby mieć tak ze 3 domy do urządzenia i miliony na koncie :lol2:

Człowiek nie musiałby z niczego rezygnować :no: nie trzeba było by nic kombinować jak i czy w ogóle to połączyć :(

O, wygląda na to, że niepostrzeżenie zostałam 'dumnym Forumowiczem'. :wave:

Z tej okazji mam dla Was małą gadżetową ucztę. :)

14363_zoom1.jpg

14932_zoom1.jpg

20342_zoom1.jpg

20463_zoom1.jpg

21054_zoom1.jpg

20694_zoom1.jpg

17998_zoom1.jpg

A na koniec gwóźdź programu:

19151_zoom1.jpg

Więcej takich smakowitych kąsków na http://www.uncommongoods.com/ :yes:

Edytowane przez Drop_Inn

Zniknęłam na trochę, bo - muszę się Wam przyznać - całkiem "wsiąkłam" w te Wasze wątki (tak tak, wciąż dzielnie nadrabiam;)). Do tej pory wpadałam na chwilę, sprawdzałam co trzeba, czytałam, oglądałam i pędziłam dalej, a teraz jakoś zupełnie się od Was nie mogę oderwać. :) I nie ważne, że środek nocy, że oczy się zamykają i pieką... ja siedzę i czytam. Czytam i oglądam. Oglądam i coraz bardziej wsiąkam. :popcorn: Czasem jak się tak naoglądam i naczytam pewne sprawy w końcu zaczynają mi się układać w całość, czasem wręcz przeciwnie - wszystko jeszcze bardziej się gmatwa, bo z każdej pięknej aranżacji chciałabym wziąć coś dla siebie. Tak czy inaczej jest to zawsze czas pełen wrażeń i wspaniałych inspiracji, dziękuję Wam więc serdecznie, że pozwalacie mi do swoich wnętrz zaglądać, no i że zaglądacie do mnie. :) Naprawdę fajne i zdolne z Was kobitki. :yes:

Ale, ale... dość sentymentów, bo miało przecież być o kominku. :)

A kominkowa sytuacja ma się tak, że wykonawca, zwany panem Ryśkiem, zwerbowany, ale nic jeszcze nie kupione - ani wkład, ani cegła, ani tym bardziej żadne techniczno-budowlane niezbędniki. Na szczęście mamy już decyzję odnośnie tego co i gdzie kupić, można więc powiedzieć, że jest jakiś progres.

Wkład będzie bardzo prosty, żeliwny, najprawdopodobniej taki:

wklad.jpg

Najprawdopodobniej, bo nie widziałam go jeszcze na żywo, ale teściowie mają podobny i u nich wygląda świetnie.

Cegła też wybrana, ale to już będzie zakup zupełnie w ciemno. ;) W sensie, niby widziałam wszystko na stronie dystrybutora, ale wiadomo jak to jest ze zdjęciami, a szczególnie tymi na monitorze - lubią przekłamywać kolory. Żeby się więc całkiem nie naciąć, wysłałam do pana z internetu foto mojej kominkowej inspiracji, z prośbą o rzucenie swym fachowym okiem na filar oraz cegły i określenie, który kolor "na żywo" najbardziej przypomina ten ze zdjęcia. Sympatyczny pan odpisał, że jego zdaniem model, którego szukam to niejaki Larvik DF, a ja - po obejrzeniu kilku realizacji z wykorzystaniem tej właśnie cegły - postanowiłam panu zaufać i ten właśnie typ zamówić.

A Wy co myślicie?

Na początek załączam wzornik:

1301_larvik2.jpg

A tu już przykładowa realizacja w porównaniu z filarem z inspiracji:

1304_larvik5.jpg

cegla2.jpg

Chyba będzie dobrze, co? :)