Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmm, a mnie wujek google pokazuje jeszcze taką opcję:

Chyba, że to jakiś wycofany wariant znów?

Drop, one chyba są wycofywane. To stary model. Najlepiej dowiedzieć się u głównego dystrybutora Smega w Wawie- Dom Bianco

Ale cena rzeczywiście jest chora:bash:

Aaaa podłoga wygląda świetnie- u mnie na monitorze widzę piękne pastelowe kolorki:)

Dropku, nawet na zdjęciach widać, że się postarałaś :)

Na żywo na pewno wygląda super!

Oj, mieliśmy z tą podłogą niezły ubaw :D

Bo co zrobiła szalona inwestorka? Tak się przejęła tym żeby pan ułożył płytki zgodnie z jej wizją, że nie tylko sama wszystko wcześniej porozkładała, ale i ponumerowała każdą sztukę ołóweczkiem :rolleyes:

(Na początku padł pomysł przyklejenia żółtych karteczek, ale nie było pod ręką) :lol2:

Czesc i czolem :) To teraz ja w rewanzu witam sie u Ciebie :) Jak juz pisalam zerknelam na poczatek i koniec Twojego watku i juz moge powiedziec, ze bardzo mi sie podobaja Twoje inspiracje a jeszcze bardziej ta podloga, ktora pokazujesz ostatnio. Jest pieeeekna :) Bede zagladac ! Stajesz sie moja pozycja obowiazkowa.

Cześć anel! :welcome:

Cieszę się, że jesteś :D I że podoba Ci się moja patchworkowa podłoga.

Wpadaj kiedy tylko będziesz mieć ochotę, pogadamy sobie trochę :)

Dropciu przypomnij co to za płytki w Twoim wiatrołapie ? i jak myślisz - mogłabym sobie je ułożyć w kuchni pomiędzy szafkami bo BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARDZO mi się podobają ... ich "brudoniewidoczność" jest bardzo kusząca

Mugatko, myślę, że jak najbardziej :yes:

Te kolory są tak sprytnie dobrane, że mimo swojej dość surowej, kamiennej struktury fajnie ożywiają i ocieplają wnętrze. Robi się dużo bardziej przytulnie. I tak śródziemnomorsko trochę :)

Model to Vives Gobi Marengo.

Drop, podłoga moim zdaniem wygląda naturalnie i bardzo ładnie, nawet się zaczęłam zastanawiać gdzie by mi taka pasowała

Dzięki :hug:

Ja z kolei bardzo chciałam mieć u siebie Twoją wiatrołapową podłogę, tylko u mnie trochę za wąsko było na taki wzór. Pewnie nie zmieściłoby się więcej niż 1 kółko ;)

Drop, one chyba są wycofywane. To stary model.

Eh, znów co najładniejsze to wycofane :bash:

Aaaa podłoga wygląda świetnie- u mnie na monitorze widzę piękne pastelowe kolorki

Dzięki Aguś :hug: Twój monitor nie kłamie - w realu to też pastele. No, może oprócz ciemnobrązowych, ale te w większości odrzuciłam :rolleyes:

Dropku bardzo mi się podobają te płyteczki w wiatrołapie :yes: To, że są takie wielobarwne dodaje im tylko uroku :)

Łazienka też robi się coraz ładniejsza :)

Dziękuję pysiaczku :hug:

Ściany w łazience już wyrównane i przygotowane do malowania (jest taaak biało!). Jeszcze trochę i będzie gotowe :wiggle:

Edytowane przez Drop_Inn

Dropku, zawsze możesz u stolarza zamówisz szafkę na wzór tego smega.

Powinno wyjść taniej niż 8 tysięcy ;)

Pralce się nigdy nie przyglądałam, ale swego czasu rozważałam retro lodówkę.

I byłam rozczarowana jej parametrami. Nie żebym wymagała nie wiadomo czego, ale za taką kasę byłoby miło mieć chociażby nofrosta ;)

Narendilku, z tą szafą na pralkę też może być lekki problem, bo ze względu na ograniczoną przestrzeń bierzemy ładowaną od góry. Jeśli będę chciała zamknąć ją w szafce, to gabarytowo wyjdzie mi klocek prawie na wysokość lodówki. No i zasłoni przynajmniej z pół grzejnika wiszącego tuż obok (tego samego, który zrujnował mi wcześniej plan zabudowy do sufitu).

No nic, jakoś będę musiała przełknąć tę pralkę. A może jednak uda mi się wcisnąć tradycyjną 60-kę i jakoś ją obudować... zobaczymy :)

Two, czyli jesteś zadowolona z gorenje? U mnie chyba też taka w końcu będzie, no chyba, że trafię na smega w ofercie -70% :p

Drop o płytkach na ścianę myślę :) bo biorę się powoli za metamorfozę mojej kuchni ...

a na zmianę podłogi sobie pozwolić nie mogę ...

Doczytałam na stronie 69 że w jednym kartonie tych płytek są różne odcienie... i te kartony są powtarzalne tak ?

(zostały Ci jakieś niepotrzebne skrawki ?)

Wybrałaś już fugę, zakochałam się w tych płytkach i MUSZĘ je mieć ... :)

3 tygodnie czekania ?

Edytowane przez mugatka

Aha :) One niby są podłogowe, ale nie sądzę żeby to miało jakieś szczególne znaczenie. Ja przynajmniej lubię takie niekonwencjonalne rozwiązania - sama w końcu chciałam w łazience układać podłogowe cegiełki Rako. Fakturę mają podobną do tych z serii weneckiej Cerkoloru. Na brzegach są jaśniejsze (takie jakby wytarte) i miejscami trafiają się na nich lekkie nierówności.

Co do odcieni, to jest dokładnie tak jak mówisz. W większości są to jasne kolory - szarości, beże, niektóre nawet z delikatną domieszką różu. Ciemniejszych jest mniej - ja wywaliłam większość brązowych, bo jakoś nie mogłam się do nich przekonać (najchętniej pozbyłabym się wszystkich, ale wtedy zabrakłoby mi kafli).

Chyba zostały mi jakieś skrawki, także gdybyś potrzebowała próbki to mów :)

I tak - 3 tygodnie czekania niestety :o

Przynoszę trochę fotek na piątkowe popołudnie :)

Z najważniejszych zmian, mamy już płytki w kuchni. Trzeba tylko jeszcze dokończyć szachownicę, bo zabrakło nam po 1 paczce z każdego koloru (a właściwie po pół paczki nam zabrakło, ale zamawiać jak wiadomo trzeba całe) :bash:

Od razu przepraszam za okropnie zabrudzoną podłogę - to przez chwilowy brak przyrządów czyszczących :oops:

IMG_0053a_filtered.jpg

Powoli powstaje też kominek.

Spoina jeszcze nie do końca wyschła, także wydaje się dość ciemna. Podobno odcień finalny ma być jaśniejszy. We'll see :rolleyes:

IMG_0056a_filtered.jpg

Witam się serdecznie z gospodynią. Przeczytałam cały wątek od deski do deski. Jestem pod wrażeniem pomysłów, załączanych inspiracji oraz wykańczania (tu oczywiście szacun dla fachowca za łazienkę). Świetny pomysł z tymi słupkami, dodają niesamowitego uroku a mugaty są mi znane już od dawna i nadal niezmiennie ukochane.

Od razu przejdę do pytań - skąd lustro do łazienki i za ile 8) bardzo mi się podoba, tylko my mamy zamontowane już dwa kinkiety i pustą przestrzeń pomiędzy bo nic mi się nie podoba :-x

Dołączam się również do zachwytów na płytkami do wiatrołapu. Super

Dzazgunia, witam Cię najserdeczniej i dziękuję za garść ciepłych słów :welcome:

Lustro jest firmy Bloomingville, zaraz spróbuję odnaleźć nazwę sklepu, w którym go kupiłam (były dostępne też na allegro) i podeślę Ci namiar.

Tanie niestety nie jest - w sumie sama już nie wiem jak udało mi się przekonać do niego męża ;) Szczegóły też zaraz puszczam na priv.

Kochana Ty niedługo z takim tempem to się będziesz przeprowadzać :lol2: :hug:

Podłoga w wiatrołapie - wyszła extra - i ja to widzę dobrze na monitorze :yes:.

Dobrze że tak wyszło z tymi kolorami, bo będziesz mieć niepowtarzalne wejście do mieszkanka :yes:

Kuchnia :o łazienka :o, czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :yes: (ja też cieszę sie każdym szczególikiem:lol:)

No a kominek - będzie moim zdaniem jednym z ładniejszych na forum :rolleyes:

Dobrej nocki życzę i zmykam :hug:

Rere: Oj, gotuję się nieprzerwanie od 4 dni już chyba :o Wystarczy, że na 10 min zostawię gdzieś samochód, a po otwarciu drzwi od razu bucha jak z pieca. Nawet nie chcę myśleć co by to było gdyby wysiadła nam klima...

W mieszkaniu za to całkiem przyjemny chłodek. Mam nadzieję, że tak będzie już zawsze, nie tylko do przeprowadzki ;)

A! Dzisiaj w okolicy moich teściów przeszła jakaś straszna nawałnica - powyginało drzewa (niektóre powaliło całkiem), pozrywało dachy, słupy telefoniczne, zmiotło ludziom uprawy. I to wszystko zaledwie 4-5 kilometrów ode mnie... brr!

Adme: Cześć kochana, cieszę się, że udało Ci się zajrzeć mimo zabiegania. I dziękuję za tyle komplementów :hug:

Na rychłą przeprowadzkę oczywiście bardzo liczę, ale nie sądzę żeby udało się to wcześniej niż jesienią. Trochę jednak mamy jeszcze tego wszystkiego do dokupienia.

A wiadomo, że jeśli potrzebne dodatkowe finanse, to i czas :rolleyes:

A! Dzisiaj w okolicy moich teściów przeszła jakaś straszna nawałnica - powyginało drzewa (niektóre powaliło całkiem), pozrywało dachy, słupy telefoniczne, zmiotło ludziom uprawy. I to wszystko zaledwie 4-5 kilometrów ode mnie... brr!

O kurcze, to nie dobrze. A w jakiej okolicy Twoi teściowie mieszkają? Mam nadzieję, że wiatry nie szalały tam gdzie mam zamiar się budować :rolleyes: