Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
[[Template core/front/global/userBar is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie będą dwa zwisy i dwa kinkieciki w sypialni ale nam wypadły ładnie symetrycznie po dwóch stronach łóżka. Według mnie równie fajnie byłoby ze zwisem symetrycznie nad łóżkiem pomiędzy kinkietami i drugim identycznym umieszczonym w linii tego pierwszego w drugiej części pokoju :yes:

Poszukam w moich zbiorach, może mam taką fotkę.

Pomysł ze stojącą lampą też jest bardzo fajny ale rozumiem że może się nie zmieścić ;) chociaż ja lubię takie nastrojowe światło w sypialni.

Edytowane przez TwoOfUs

Drop - może potrzebujesz jakiś woreczek albo jakieś serduszko ? Coś z moich "rękodzieł" :)

Chętnie Ci coś uszyje i wyślę, przesyłka w podobnej cenie więc się wyrówna :)

A jeśli nie to poproszę nr konta bo głupio mi nawet o te 5 zł :)

...masz zapchaną skrzynkę :(

Dzięki za głosik, Two :)

Ja właśnie nic takiego nie mogę znaleźć - na fotkach w sieci wszystko idealne i równe.

A jeśli już pokój ma kształt podobny do mojego, zdjęcie jest tak zrobione, że połowy sufitu nie widać (foch!) :rolleyes:

Kami, no to pewnie, że zakładaj :yes:

Tylko uważaj, bo to bywa niebezpiecznie wciągające (że tak napomknę ku przestrodze drobnym druczkiem) ;)

Mugatko, ależ ja Twoje rękodzieło przygarnę z największą przyjemnością, tylko wtedy z kolei mnie będzie głupio, że Ci obowiązków dokładam http://emoty.blox.pl/resource/blush.gif Zaraz zmajstruję priv, to jakoś się dogadamy (w razie czego u mnie w skrzynce też już luźniej) :)

Hej Dropi,

ja ostatnio zalatana, więc zapomniałam napisać że szachownica w kuchni to super pomysł, bo ja uwielbiam wszelkie szachownice na podłodze:D

O lampach sie nie wypowiadam, bo kompletnie nie znam sie w temacie, tyle lamp mi sie podoba, że dziesieć domów, by wszystkie upchnąć to mało :rolleyes:

Two, życie mi ratujesz, kochana (a przynajmniej nasze życie sypialniane) :hug:

Mam nadzieję, że będę mogła jakoś się odwdzięczyć, nie tylko słownie :)

Pokój wg projektu ma 280x550 cm. Wysokość to 264 cm.

Vesi, fajnie, że wpadłaś mimo zabiegania. Ja też bardzo lubię szachownice wszelkie, tylko trochę się już zaczynam martwić utrzymaniem jej w czystości. Teraz od wszędobylskiego pyłu czarne płytki są już prawie białe ;)

A jaką masz fugę u siebie w kuchni - jasną, ciemną?

Jestem za pomysłem Two, czyli 2 kinkieciki i 2 lampy na suficie. Kinkiety mogłyby być bardziej ozdobne, tzn. jakieś pomysłowe, przykuwające uwagę, np. te z harmonijką, o których wspominałaś. Na górze coś delikatniejszego (proste skromne plafony?)

Zastanawiam się, jakby to wypadło, jeśli jeden z górnych punktów byłby pomiędzy kinkietami, a drugi symetrycznie względem niego, czyli odległość od okna jednego z nich = odległości tego drugiego do ściany przeciwległej oknu :p Jej, rozumie ktoś coś z tego?

U nas jest pokój 3x6 m i początkowo był jeden punkt na środku. Rozdzieliliśmy na 2 i teraz jest o wiele lepiej. To była chyba pierwsza zmiana jakiej zażądałam w mieszkaniu :) Myślę, że pomysł godny rozważenia. Bo i symetrycznie będzie i pomieszczenie doświetlone :)

Zrobiłam już model, wcisnęłam na razie przykładowe mebelki z ikei, kinkieciki na harmonijkach i dwa zwisy. Generuje się wizualka ale już wiem, że podwieszany sufit będzie be ;) W tym kształcie który narysowałaś na rzucie bardzo podkreśla on długość pokoju, robi się straszny optyczny tramwaj ;)

Za to nieźle mogłaby wyglądać podświetlona wnęka nad łóżkiem (coś jak sufity u MagdyZzz) i w drugiej części pokoju ładny plafon :)

Jak się skończy robić wizualka to wkleję.

ajpi, rozumie, rozumie :yes:

Jeśli 2 lampy górne to chyba tylko w takim układzie względem kinkietów.

Wygląda na najbardziej symetryczne z dostępnych niesymetrycznych rozwiązań ;)

Dzięki za głos (bardzo dla mnie cenny, bo mamy podobne wymiary pomieszczeń) :)

Two, już przebieram nóżkami z radości :wiggle:

Edytowane przez Drop_Inn

Dropku, ależ masz lądowisko w sypialni :lol2:

Podwieszanym sufitom mówimy stanowcze nie!

Moja sypialnia krótsza (coś koło 4m), ale planuję lampę wiszącą (centralnie na łóżkiem, symetrycznie względem kinkietów :p) i jakieś dyskretne spoty-lampki do oświetlenie szafy.

Dropku, ależ masz lądowisko w sypialni :lol2:

No! :lol2:

Moja sypialnia krótsza (coś koło 4m), ale planuję lampę wiszącą (centralnie na łóżkiem, symetrycznie względem kinkietów :p) i jakieś dyskretne spoty-lampki do oświetlenie szafy.

A czy centralnie nad łóżkiem oznacza też centrum sufitu?

Czy tak z boczku trochę, jak u mnie? ;)

A czy centralnie nad łóżkiem oznacza też centrum sufitu?

Czy tak z boczku trochę, jak u mnie? ;)

Nie mam teraz dostępu do planów. Jutro sprawdzę!

Ale jeśli przesunięte, to niewiele.

Z tym, że uważam, że to nie ma wpływu :) Jak powiesisz wow-lampę, to nie będzie widać braku symetrii na suficie.

Bardzie rzucałaby się w oczy asymetria względem łóżka.

A skoro już o oświetleniu mowa, właśnie dostałam łazienkowy kinkiecik od MagdyZZZ.

Śliczny jest! Szczególnie ten jego mleczny klosik :wiggle:

Zaraz się biorę za przymierzanie go do lustra.

Magda, jeszcze raz dzięki! :hug:

To zdecydowanie jeden z moich bardziej trafionych zakupów.

No to straaaasznie się cieszę:hug:

Czy ja już "głośno" zachwycałam się Twoją podłogą w kuchni??? Byłam, widziałam, powzdychałam:rolleyes: Ale ie pamiętam czy coś napisałam... w każdym razie - jest Cudnie:yes:

To czekam na więcej... no i może nas zdjęciem z przymiarki kinkietowej uraczysz;)

Wklejam co mi wyszło. Trochę ciężko ustawić kamerkę w tym pokoiku żeby było wszystko na raz widać więc zdjęcia są od strony okna.

Wszystkie meble i lampy zupełnie przypadkowe, tylko ustawienie jest jak ma być ;)

opcja 1 bez podwieszanego sufitu i dwa zwisy; jeden centralnie nad łóżkiem symetrycznie do kinkietów i drugi bliżej drzwi w linii tego pierwszego.

opcja 2 dla przykładu jak wygląda podwieszony sufit w takim kształcie jak na rzucie narysowała Dropi; wg mnie za długi i niepotrzebnie wydłuża optycznie pokój

opcja3 podświetlona, prostokątna wnęka tylko nad łóżkiem i zwis w drugiej części pokoju.

dropin1.jpgdropin2.jpgdropin3.jpg

i widok od strony drzwi dla opcji 1 i 3

dropin11.jpgdropin33.jpg

Dropp jak będziesz miała obmyślone konkretne lampy i mebelki to możemy je podmieniać i zrobić jakieś lepsze wizki ;)

Oh, rzeczywiście ten długi podwieszany sufit to katastrofa jakaś (A nie mówiłam, że mi sypialnię ratujesz? Nie mówiłam?) :hug:

Za to podświetlana wnęka nad łóżkiem bardzo interesująca. Nie wiem czy to tylko kwestia ujęcia, czy rzeczywiście tak jest, ale mam wrażenie, że nadaje pomieszczeniu trochę lepszych proporcji - odwraca uwagę od przydługawych ścian :yes:

Ten samotny zwis w okolicach szafy też wygląda zaskakująco dobrze.

Naprawdę bardzo mi się podoba :)

Jedyna moja wątpliwość to czy taka wnęka - pięknie prezentująca się we wnętrzach klasycznych - będzie pasowała do mojej znacznie mniej klasycznej sypialni? http://emoty.blox.pl/resource/zastanawia.gif

Opcja nr 1 też niezła. Myślałam, że w tym średnio-symetrycznym układzie zwisy i kinkiety będą się może jakoś gryzły, ale wygląda na to, że jednak nie :)

Dziękuję Ci Two najserdeczniej i ściskam mocno :hug:

Kochana jesteś, że poświęciłaś swój czas na te piękne wizki.

Gdybyś tylko czegoś potrzebowała, mów śmiało. Chętnie się jakoś odwdzięczę :)

Drop nie ma sprawy :) cieszę się, że pomogłam. Jak wybierzesz mebelki i lampy to możemy wstawić je do wizki i sprawdzić jak to razem gra.

Wydaje mi się, że wnęka lekko optycznie poszerza wnętrze tworząc poprzeczne linie na suficie i dodatkowo koncentruje uwagę na części pokoju z łóżkiem zamiast ciągnąć spojrzenie od razu w stronę okna. A czy pasuje to już sama musisz ocenić ;) zależy jaki jest plan na pokoik, jakie będą mebelki i dodatki. Takie wnęki są i w nowoczesnych wnętrzach :)