Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz retro kącik - making of

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dropku, super, że kinkiety będą :lol2:

Jak tam wymiary? Zmieści się garderoba?

Jak te tapety takie drogie to musimy zwołać skład i zrobić wspólny szablonik http://forum.barcis.pl/images/smilies/chytry.gif

Ja jestem gotowa :lol2:

Dzięki piękne w imieniu zaczątka ;)

To chyba dzięki temu sprytnemu "wyregulowaniu" proporcji coś mi się wreszcie zaczęło układać w głowie.

No właśnie... wreszcie zaczęło, wreszcie wiem czego chcę, czego nie...

I co? I znów wszystko się pokomplikowało :(

Zacznijmy od tego, że trochę się jednak machnęłam wymiarach sypialni.

Ani podałam, że całość ma 550x280 cm. Niestety wczoraj przekonaliśmy się z bólem, że rzeczywistość jest nieco mniej różowa - tak naprawdę to 530x270.

Gniazdka i włączniki przy stolikach nocnych zrobione są według poniższego układu, czyli tak żeby po wstawieniu dawnej szafy łóżko stało mniej więcej na środku. Tym sposobem nie zmieści się już zaproponowana przez Anię komoda (no chyba żeby ją postawić jakoś bliżej drzwi).

rzut%2520sypialnia.JPG

sypialniav3_2.jpg

Garderoba też nam się niestety skurczy :(

Planowana wcześniej szafa narożna po każdej ze stron miała mieć 160 cm długości.

No i odliczając szerokość ścianki działowej tyle samo pewnie zostanie na garderobę (może 170, jeśli trochę bardziej zbliżymy się do szafki nocnej), a więc o jakieś 30-40 cm mniej niż na wizualkach.

Kolejny problem to odległość między drzwiami do sypialni a ścianą po lewej (na zdjęciu zazn. czerwoną klamrą). Z moich średnio dokładnych (i średnio aktualnych) rzutów wyczytałam, że powinna mieć przynajmniej 40 cm. Tymczasem po wczorajszym mierzeniu okazało się, że w rzeczywistości jest zaledwie 32 :sick: Nie wiem czy robienie półek o głębokości poniżej 30 cm ma w ogóle sens (bo trzeba przecież jeszcze odliczyć kilka cm na drzwi przesuwne). Do czego mogłyby mi posłużyć? Co tam przechowywać? Chyba buty jedynie, może ewentualnie jakieś biurowe rzeczy (segregatory na przykład). Z kolei jeśli z nich zrezygnujemy, co z pustym miejscem, które tam zostanie? Szkoda przecież żeby się zmarnowało.

sypialniav3_1_rzut2klamra.jpg

Takie właśnie niedobre wieści przynoszę z wczorajszej wycieczki.

A miało być tak pięknie... eh :(

Magda, dzięki za info w sprawie tapety :)

Faktycznie ściana szeroka nie jest (chociaż na oko chyba wyższa niż u mnie).

Szczerze mówiąc nawet się przez chwilę zastanawiałam, czy to na pewno jedyne miejsce, w którym ją położyliście ;) W życiu nie pomyślałabym, że weszły tam aż 2 rolki :o

U mnie do pokrycia byłaby powierzchnia 264 na powiedzmy 370 cm (pewnie nawet mniej).

Na stronie jednego ze sklepów znalazłam takie parametry:

szerokość rolki: 53 cm

długość rolki: 10,05 m

przesunięcie wzoru: 21,3 cm

Jak rozumieć to przesunięcie wzoru? Że muszę stracić 21,3 cm żeby go zgrać na łączeniach?

:confused:

Hej Dropi,

jestem na bieżąco, sypialnia zapowiada sie cudnie, nie martw sie paroma cm mniej, na pewno wszystko wyjdzie super.

Nie bardzo kumam o co chodzi z tą garderobą, ona już jest wydzielona czy dopiero będziecie budować ścianki działowe?, jesli tak to do garderoby dałabym drzwi łamane lub przesuwne chowane w ścianie, a w przejściu, w tej wąskiej wnęce za drzwiami to regały na książki i dokumenty możesz dać jak najbardziej ;)

nihiru, najgorsze, że przez te komplikacje mężowi od razu wróciło czarnowidztwo - że może to jednak wcale nie jest taki dobry pomysł i że w końcu nie pomieścimy się z niczym. Ani w sypialni ani w garderobie :(

vesi, dopiero będziemy stawiać :yes:

I też na razie chyba najbardziej podoba mi się opcja drzwi łamanych :)

Garderoba fajna sprawa. Dla mnie to pomieszczenie było przesłanką nr 1 przy wyborze projektu :).

Dropku nie mogę do Ciebie wchodzić ... miałam pięknie rozrysowany plan swojej sypialni w stylu nowoczesno-barokowym i .... szlag mi to wszystko trafił. Myślę teraz na kinkietach tolmeo i o nowoczesności takiej industrialnej ... Wszystko mi się teraz zbuliło :(.

nihiru, najgorsze, że przez te komplikacje mężowi od razu wróciło czarnowidztwo - że może to jednak wcale nie jest taki dobry pomysł i że w końcu nie pomieścimy się z niczym. Ani w sypialni ani w garderobie :(

Taak - a najlepiej to Wam będzie pod mostem!

Ugh, nie znoszę takiego gadania:/ zamiast myśleć o rozwiązaniu problemu, to on się martwi problemem. Od samego martwienia się jeszcze nikomu się nie poprawiło. Kopnij męża w 4 litery - niech myśli co zrobić w tej sytuacji, a nie sieje defetyzm! :lol2:

Dropku, pomału :hug:

32 cm to nie tak mało. Akurat na półki na buty, takie, gdzie buty stoją pod skosem. Jeśli nie, to pudełka na buty też się zmieszczą.

Właśnie zmierzyłam swojego paskudnego komandora - mechanizm przesuwany ma 9 cm, ale można zrobić drzwi bez profili (bodajże Hettich ma takie) i wtedy będzie mniej :) Poza tym wcale nie muszą być drzwi przesuwane. Może łamane?

Dalej, jak masz zamontowaną ościeżnicę do drzwi? Może tam uda się jakieś centymetry wyszarpnąć?

Czy komoda w sypialni jest Wam naprawdę potrzebna?

Może inne szafki nocne?

Wiem, że już macie łóżko, ale może zrobić za zagłówkiem jakąś półkę?

Garderoba na wizualce ma dokładnie 164 cm. To sporo. Przecież walca tam tańczyć nie będziecie. A o ile więcej się zmieści w porównaniu z szafą!

Bierz kartony, kredę i rysuj po podłodze.

Moim zdaniem będzie dobrze.

Ścianki stawiajcie jak najcieńsze :)

Mąż niech nie marudzi.

Może jednak przesunie wejście do pokoju?

Pomyślcie, a jak będzie trzeba to Wam zwizualizuję Wasze przemyślenia :hug:

Na stronie jednego ze sklepów znalazłam takie parametry:

szerokość rolki: 53 cm

długość rolki: 10,05 m

przesunięcie wzoru: 21,3 cm

Jak rozumieć to przesunięcie wzoru? Że muszę stracić 21,3 cm żeby go zgrać na łączeniach?

:confused:

Dokładnie tak, na całej rolce stracisz te 21 cm ( ale liczyłabym plus jeszcze kilka cm straty) żeby spasować wzór.

mirelko, ale to w sensie, że moje sypialniane niezdecydowanie namieszało Ci w głowie?

Mam nadzieję, że mimo wszystko jeszcze zajrzysz :)

PS Industrialny klimat brzmi baaardzo interesująco. Go for it! :yes:

nihiru, myślę, że u męża bierze się to nie tyle z niewiary, co zwykłej przezorności.

W końcu im dokładniej teraz wszystko przemyślimy i im więcej potencjalnych niedogodności wyeliminujemy, tym bardziej prawdopodobne, że żonie za miesiąc nie zachce się jednak wszystkiego burzyć :rolleyes:

narendilku, 164? To super, chyba właśnie przestałam się martwić :wiggle:

Garderoba na wizu wydaje się w zupełności wystarczająca, tyle, że ja (nie wiedzieć czemu) byłam przekonana, że ma 2 m.

I tak naprawdę chyba właśnie przez te moje zawyżone oczekiwania dopadła nas panika, że się nie zmieści.

(Stoi tam teraz tyle pudełek przeróżnych, że ciężko realnie ocenić odległości.

A mnie nawet w sprzyjających warunkach nie przychodzi to łatwo)

Ościeżnic jeszcze nie mamy - przyjadą razem z drzwiami za jakieś 2-3 tygodnie.

I oczywiście pierwsze o czym wczoraj pomyślałam to jakby zamontować tę sypialnianą żeby zyskać na centymetrach :yes:

Pomysł z drzwiami łamanymi faktycznie lepszy. Przynajmniej po obu stronach będzie ten sam wzór. Na szybko znalazłam całkiem przyjemny model za 502 zł (wersja 2-elementowa) i 897 (wersja 4-elementowa). Ciekawe ile ta przyjemność kosztowałaby u stolarza...

Czy komoda potrzebna? Chyba niekoniecznie. To co miałoby trafić do komody, może przecież trafić do garderoby (różnica kilku kroków - przeżyjemy) :)

Bardziej martwi mnie klitkowatość sypialni po zmniejszeniu...

Chociaż z drugiej strony... im ciaśniej tym przytulniej, prawda? ;)

mrówciu, dzięki za info :)

Edytowane przez Drop_Inn

Adme, ale mieszam z tą garderobą, co? Już sama mam siebie trochę dosyć :lol2:

Pobawiłam się właśnie jednym z wizualkowych zdjęć i przycięłam lekko sypialnię.

sypialniav3_1_rzut2ma%25C5%2582y.jpg

Jest mała, ale chyba nie ma tragedii. Na początek wystarczy.

A gdyby z czasem okazało się, że jednak brakuje nam miejsca, zawsze można pomyśleć o jakichś wiszących półkach / szafkach...

Coś się wymyśli :yes:

Kami, własny scraproom? Noo, to jest dopiero luksus :D

W ogóle im więcej opowiadasz o swoim domu (mieszkaniu?), tym bardziej zżera mnie ciekawość co to będzie za miejsce.

Przemyśl jeszcze swój wątek. Serio :)

Mirelko, dzięki :hug:

Ja tam się cieszę, że ciągnie Cię do industrialnych klimatów - będziesz mieć świetne, oryginalne wnętrze.

Masz już jakiś pomysł, co byś chciała? Może cegła? O, albo paletowe łóżko? :D

Zobacz jaką mam ładną inspirację z łóżkiem podobnym do mojego.

Uwielbiam takie mieszanki stylów. Jest zadziornie, surowo, a jednocześnie całkiem romantycznie. No mistrzostwo! :)

http://blog.arcadianlighting.com/wp-content/uploads/2012/01/8-Industrial-Metal.jpg

Cześć Betib :bye:

U mnie niestety to nie len, ale spójrz na zdjęcie powyżej :)

Czy nie o coś takiego chodzi?

Fajny pomysł, może kiedy moje obicie się zniszczy, też sprawię sobie lniane...

Mam coś jeszcze dla Ciebie :)

W tak mieszkam numer 11-12/2010 znalazłam takie mieszkanie.

Może wymiary Cię zainspirują :)

plan_dla_Dropka.jpg

Skoro komoda znika, to może wejście do garderoby zrobić od strony sypialni?

Jak znajdę chwilę, to Ci wrzucę do SH3D :)

Niestety zdjęcia garderoby w środku nie umieścili :p

Dropku ależ genialne wizualki porobiła Ci narendil :jawdrop: Świetne naprawdę :yes: I też ogromnie podoba mi się wersja nr 3 :)

Mam nadzieję, że mimo iż wymiary okazały się inne niż początkowo myśleliście nie porzucicie tego projektu i go zrealizujecie. To naprawdę super rozwiązanie, a mając taką garderobę to w sypialni w sumie nie potrzebujecie już niczego poza łóżkiem i szafkami nocnymi :)

Edytowane przez pysiaczek