Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie czytelników Forum!

Chciałbym prosić o poradę/pomoc przy doborze nowych okien do mieszkania w bloku.

Blok nie jest nowy (ma jakieś 18 lat), mieszkanie kupiliśmy tak z rynku wtórnego. Już przy zakupie popełniliśmy błąd i nie zwróciliśmy większej uwagi na jakość okien (plastiki to plastiki). Po remoncie okazało się, że okna to totalna padaka - ramy okienne poorane (nie wiadomo czemu), w profile na śrubki powkręcane żaluzje, szyby brudne od środka.

Za późno było na jakąś interwencję i wymianę (kapitalny remont właśnie się skończył).

Do tego doszły narastające problemy z mechanizmami zamykającymi, szczelnością okien. Obecny okres grzewczy to przysłowiowa kropla przelewająca czarę goryczy. Po szybach, oknach leje się woda ze skondensowanej pary wodnej. Świata przez okna nie widać, codzienne ścieranie wody a i tak wlazł nam grzyb. Ale koniec opisu katastrofy. Czas na działanie.

Muszę je wymienić na nowe. Czytam na forum głównie dyskusje dotyczące doboru okien do domów.

Doradźcie proszę przy doborze dla mieszkania.

- mieszkanie w lecie mocno nasłonecznione (wschodnio-południowe), w zimie mocno narażone na wiatr (narożne). Ogrzewanie grzejniki z miejskiego grzania.

Zależy mi na przyzwoitych oknach, które będą szczelne, dobrze izolowały. Nie celuję w najtańszą ofertę (tanie mięso psy itd.), nie chcę też przepłacić.

PS.

Tak sobie myślę, że zima to raczej dołek w branży i można dostać dobre ceny?

--

Robert Kaniewski

Toruń

https://forum.murator.pl/topic/164166-okna-do-mieszkania-iv-pi%C4%99tro/

Tak, zima to okres w którym okna mogą być o 5% tańsze niż zwykle. Oferty tańsze o 10% mogą być już podejrzane, albo tylko "podrasowane" by lepiej brzmiało, jak np. rabat do 40% mrożący księgowych.

Ale wracając do sedna - zanim wymienisz okno porozglądaj się trochę. Zobacz jakie są to okna (może 3komorowe z zimną szybą - na ramce szyby powinien być napis z parametrami i datą), czy ściany są ocieplone, sprawdź wentylację, dach (jeśli te 4 piętro jest ostatnim). Poszukaj przyczyn wilgoci.

Ideałem byłaby kamera termowizyjna, ale może pomóc także wizyta u sąsiadów (zobaczysz czy oni mają podobne problemy) - jak nie, to sprawdź co mają lepsze:)

https://forum.murator.pl/topic/164166-okna-do-mieszkania-iv-pi%C4%99tro/#findComment-5062994