Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nic nie miesci sie w mojej kuchni.Pomocy!!!!!!

MRS.CONSTR.

Recommended Posts

Julianna16 - skoro masz juz baze to może mogłabyś wrysowac to o co mi chodzi, a moze w ten sposób wspólnymi siłami namowimy koleżąnkę na zmiane decyzji ;)

Ja w tej kuchni kompletnie nie widze spiżarki :(

Nie masz nade mną litości ;)

Wrzucam wersję ze słupkami :). Na czerwono jest słup o którym wspominałaś. Postawiłam ściankę tak, że zyskujesz nieco więcej w tej wnęce w wiatrołapie, a w kuchni jest na równo.

Zastanawiam się jeszcze nad miejscem barkowym - w sumie jest tak blisko do stołu w jadalni, że może nie będzie potrzebne?

Mogę tam zrobić jeszcze podwyższenie na nóżkach i wyższe hokery. To zależy od preferencji Właścicieli :)

Q spiż2.jpg

Q sł.jpg

q spiż3.jpg

O jejku dziekuje ,ze tak szybko zrobilas wizualkę:)Jedno mnie zastanawia...koło lodówki bedzie zmywarka i w zwi,azku z tym zastanawia mnie czy może byc zabudowana w szafce wysokiej?Tak jak to zrobiłaś (jak otwiera sie zmywarke ,to gor,ace powietrze idzie w góre na szafke powyżej-może tak być?)

Na wyspie szafki od strony jadalni bedą wyższe i zakryją płytę gazową od strony jadalni.

Spiżarka jest konieczna ,bo nie mam piwnicy a nie chcę biegac po słoiki do garazu(i tak pewnie tam miejsca zabraknie;))

Bardzo jestem Ci wdzięczna za poświęcony czas .Oczywiscie wszystkim pozostałym również mówię m.in. o szociku:)

Kuchnia wreszcie dostała zycia i wiem jal to będzie w rzeczywistosci DZIEKUJĘ!!!!!!!:)

Cieszę się, że mogłam pomóc :).

Wrzucam jeszcze wyższy barek :).

Co do lodówki i zmywarki to nie martwiłabym się, bo lodówka będzie w obudowie. Teraz bez problemu montuje się piekarniki obok lodówki, więc zmywarka nie powinna być problemem :). Zmywarka nie jest zaraz obok - jest tam ta niegrzeczna szafka na 30 cm ;).

Życzę powodzenia w realizacji planów nie tylko kuchennych :D

wysoki barek.jpg

wys bar.jpg

Aha, wg mnie ten barek tu nie pasi - za blisko stołu.

Super wyglądaja te szafki nad oknami, ale... one będą wisiały bardzo wysoko.Wiec albo bedziesz trzymalą tam rzeczy, które rzadko używasz, albo bedziesz skakać po drabince. (chyba ze jesteś wzrostu mojego męża, bo on to nawet firanki wiesza stojąc na podłodze ;)) Z drugiej strony bedziesz miec spiżarke, więc jakby co będziesz miała gdzie wstawić rzadko używaną blachę czy garnek.

Edytowane przez szocik

Ja bym to widziała tak(trochę inne okna dałam i maławy stół - ale w moim programie nie ma nic ciekawszego)

http://images38.fotosik.pl/1287/c15bfa1a0efde185m.jpg http://images45.fotosik.pl/1299/56fdc26875520a94m.jpg

Nie wiem na ile dużo robisz przetworów, ale ...

jesli do słupka wstawisz jedynie lodówke (piekarnik dasz do niskiej zabudowy, a mikrofale postawisz na blacie) to pozostaje ci 2,5 słupka na przetwory. Jesli zrobisz tam odpowiednią ilośc półek, dostosowanych do wysokości słoików to zmieści ci się tam mnostwo dzemów, ogórków i sałatek z cukinii :)

(Przeliczyłam na predko pojemność jednego słupka: średnia wysokość litrowego słoika: 20 cm, średnica=10, robiąc pólki co 30 cm masz 8 półek, na każdej zmieści ci sie 36 słoików, co daje 8x36=288 litrowych słoikow, słoików z dzemem wejdzie jeszcze więcej :D :D :D :D)

Jak mi idzie przkonywanie? ;) :D

Edytowane przez szocik

:D chyba jednak słabo idzie przekonywanie ;).

Wizualizacje robię w ikea planer, a Ty swoje w jakim programie? Jeśli chodzi o wyspę, to raczej trzeba coś jeszcze dodać, bo inaczej będzie chlapać na podłogę w jadalni. Barek dawał większe bezpieczeństwo. Można ewentualnie pomyśleć tylko o cieńszej ściance :).

:D chyba jednak słabo idzie przekonywanie ;).

No własnie widzę, ze nawet moje matematyczne przeliczenia nie zrobiły wrazenia ;) :D

eśli chodzi o wyspę, to raczej trzeba coś jeszcze dodać, bo inaczej będzie chlapać na podłogę w jadalni.

Tez o tym myslałam, ale moj program nie dał rady tego zwizualizować. Moje pomysły:

1)dodać z drugiej strony szafki, takie które otwierałyby się na jadalnię - np tak jak w białej kuchni na dole tej strony: http://modny-dom.pl/kuchnia-z-wyspa-jak-urzadzic-zeby-byla-funkcjonalna.html (oczywiście przykryte wspólnym blatem)

2)dodać po drugiej stronie szafke otwartą z otworami do przechowywania winka (głeb ok 30 cm - róznież przykryte wspólnym blatem)

3) obudować nieco wyższym murkiem - średnio mi sie to podoba, ale gdzieś już kiedyś to widziałam

4) jeśli blat bedzie drewniany można go poszerzyć od strony pokoju

Tu sporo zdjęć wyspy: http://www.we-dwoje.pl/kuchenna;wyspa,artykul,19602.html?foto_id=1#gallery_0

:Wizualizacje robię w ikea planer, a Ty swoje w jakim programie?

ALNO Kitchen planner

Edytowane przez szocik

Aleee dużo fajnych inspiracji :).

Na tych moich wizualizacjach są od strony salonu szafki 37 otwierane :).

My tu gadu, gadu, a Właścicielki wątku niet ;).

P.s. Odpisałam w wątku łazienkowym nt. Twojego układu:).

Jestem,jestem:)Wszystko przeczytasłam i zobaczyłam i powiem tak.Szafki po drugiej stronie wyspy sa super i tak własnie bedzie (czyli miejsce na jakies naczynia świateczne lub inne rzeczy).Spiżarnia również bedzie:)(uparciuch ze mnie haha)Jak dla mnie wcale nie musi byc tych krzesel przy wyspie,bo te wyzsze szafki mają odslaniac troszke od jadalni.Więcej napisze jutro bo muszę leciec .Dzieki jeszcze raz papa

Oj uparta jestes - wiec odpuszczam, bo argumenty mi się skończyły - he he he

To ja tylko powiem, ze mnie przekonalas a wizualizacje tym bardziej.

Inna kwestia jest taka, ze ergonomiczne używanie zabudowy jest fajniejsze jak masz mozliwosc zainwestowaniaw wysuwane carga itd. Spizarka jednak lepiej wypada cenowo i jest przyjazniejsza dla uzytkownika, bo mozna mniej pilnować porzadku (lepszy dostep do wiekszej ilosci rzeczy na raz na plytkich polkach i nie musisz sie zamartwiac jak je ustawiac jak np. w glebszej zabudowie :)) . Natomiast ja generalnie wolałabym chyba przestronniejsza kuchnie ... Ale cale szczescie sa rozni ludzie i rozne pomysly :)