wushu77 05.01.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witam wszystkich w Nowym Roku. Mam pytanie odnośnie możliwości przekształcenia zabudowy szeregowej w zabudowę wolnostojącą. W skrócie: wybudowany dom mieszkalno-usługowy na działce, jako szeregowy, skrajny. Łączony tylko z jednej strony działki. Sprawa wygląda tak, że myślę nad kupnem działki sąsiedniej, z którą dom ma tworzyć zabudowę szeregową. Jako posiadacz dwóch sąsiednich działek chciałbym pozostać przy jednym wybudowanym domu i połączyć działki w jedną. Czy jest możliwę połączenie tych działek i wystąpienie o zmianę warunków zabudowy i zagospodarowania przestrzennego miasta? Nasza działka jest jako pierwsza, drugą chcielibyśmy kupić by ew. je połączyć. Trzecia działka w szeregu to kolejna z domem mieszkalno-usługowym w zabudowie szeregowej. Jako wyjście mogłoby być rozwiązanie, żeby kupić działkę i po prostu nic na niej nie budować. Ogrodzić z 3 stron, połączyć z moją działką i tyle. Jednak miasto od jakiegoś czasu wprowadziło zapis, że przy kupnie działek od miasta trzeba rozpocząć budowę w ciągu 2 lat a w ciągu 4 zakończyć. ( dla mnie to absurd, bo kupując działkę na własność teoretycznie powinienem ja o tym decydować kiedy i czy w ogóle coś wybuduję). Macie jakieś zdanie lub doświadczenie w tym temacie? Pozdrawiam, i Wszystkiego Najlpeszego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 10.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Po pierwsze - własność czy użytkowanie wieczyste? Jeżeli własność to nie powinno być takiego zapisu, jeżeli uw - to jak najbardziej może.Niestety plan jest po to, żeby był ład w przestrzeni i raczej nie da się postawić domu wolnostojącego w takim miejscu. Trzeba było wybrać działkę, która dopuszcza zabudowę wolnostojącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 16.04.2013 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam. Chciałbym odgrzebać temat, który wciąż jest aktualny. Problem w tym, że działkę już mieliśmy i w czasie kiedy się budowaliśmy nie za bardzo była możliwość i czas na sprzedaż i kupno nowej działki. Pytam z prawnego punktu widzenia, czy takie przekwalifikowanie jest możliwe? Czy np. podział takiej działki na połowę i odsprzedanie jednej części sąsiadowi. Ewentualnie gdybym ogrodził taką działkę, zlikwidował ogrodzenie na granicy tych dwóch działek, żeby było połączenie - czy takie rozwiązanie jest możliwe? czy miasto ma coś do tego? p.s. działki na własność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts