Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach mansardowy

CooleRek

Recommended Posts

Witam

Posiadam dom z dachem mansardowym i mam z nim problem. Otóż do dwóch tygodni zauważyłem że wieje z gniazdka na ścianie "dolnej" mansardy, przy czym wcześniej nie było takich objawów, a mieszkam w wietrznej okolicy. Po wyjęciu gniazdka z puszki nie było już żadnych wątpliwości.

Wyciołem otwór 100 x 80 cm w płycie karton-gips od podłogi w górę, niby wełna dobrze przylega do konstrukcji dachu, jest sucha, nie ma dziur a WIEJE.

Jak poradzić sobie z tym problemem ?

Pozdrawiam

Witam

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

No więc po kolei odpowiadam:

- podbitki nie ma ponieważ strop pomiędzy parterem domu, a pietrem wystaje poza obrys budynku o 50 cm z każdej strony, a następnie zaczyna się dach,

- murłaty leżą na wysokości ścian parteru, od wewnątrz dochodzi do niech styropian pod wylewką, a od strony zewnętrznej czyli na wspomnianym stropie leży wełna o gr 20 cm, na murłacie również,

- cały dach przedstawia się na następująco: dachówka ceramiczna, folia paroprzepuszczalna, 20 cm wełny, 5 cm wełny, folia paroizolacyjna, płyta karton gips.

Ogólnie ręce opadają, a zdejmowanie dachówki przyprawia mnie o ból głowy, czy może zdjąć dachówkę w połowie dachu i wsypać "coś" pomiędzy folie paroprzepuszczalną a wełnę aż do podstawy dachu ?

Pozdrawiam

Mi to wyglada, ze masz przedmuchy , ktore dostaja sie ze szczeliny wentylacyjnej pomiedzy warstwami..Dzieje sie tak dlatego, ze folia jest polozona ze spadkiem - z gory na dół, a ruch powietrza odbywa sie w odwrotna strone. Na skladaniach folii powietrze dostaje sie poza ocieplenie..Dach mansardowy jest pionowy, lub niemal pionowy, wiec ruch powietrza jest dosc szybki, a jesli dodatkowo wymuszaja go wiatry , to ma dostateczne cisnienie, by wedrzec sie do srodka.

Trzeba do maximum uszczelnic wszystkie elementy na okapie i pod nim .Moze gąbka ???? Bedzie nadal przepuszczac powietrze, ale zatryzmywac wiatr .Bron Cie Panie Boze przed zasypywaniem "czymś" szczeliny pomiędzy folia a wełną!!

Odradzam uszczelnianie okapów. Należy ustalić przyczynę. Przepływy powietrza w wełnie praktycznie nie występują. W przypadku gdy zjawisko wcześniej nie występowało jego przyczyną może być nieproszony gość czyli np. kuna domowa. Pozdrawiam.

Witam

Dziękuje za odzew. Na chwilę obecną jedynie ustaliłem że membrana dachowa nie jest sklejona na łączeniach.

Czy to może być przyczyną przyczyną przedmuchów ?

Mam nadzieje że w tym tygodniu zjawi się "majster" od dachu i zacznie ustalać przyczynę.

Jeszce sprawa okapu, jak napisałem wcześnie okap jest integralną częścią stropu i wystaje poza obrys budynku o 50 cm na stronę, na okapie leży wełna i przechodzi w dach, tworząc coś na kształt L, ale jest jeszcze pustka pomiędzy wełną a membraną dachową. Nie jest ona duża, ale jest i tą pustkę chciałem właśnie wypełnić granulatem, tak aby już żadne przedmuchy nie występowały. Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam