emka79 05.01.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) witam prosze wybaczyc moze banalne pytanie, ale czy to normalne, ze w kominku podczas palenia slychac podmuchy i swisty wiatru w wietrzna pogode? wszystko ladnie sie pali, dym nie wraca, tylko jest to troche denerwujace. do wkladu jest doprowadzone powietrze z zewnatrz. Edytowane 5 Stycznia 2012 przez emka79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.01.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Jak nieźle wieje to czasem słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.01.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Będę szybszy od fachowców.............U mnie tez fajnie hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.01.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 U mnie też. Lubię to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.01.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 U mnie się tylko raz zdarzyło Też lubię. Ale zasłonięta jestem lasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emka79 05.01.2012 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 U mnie też. Lubię to bardzo. tak na serio? bo wyczuwam ironie... a to moj pierwszy kominek w zyciu, wiec zero pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Wygląda na to ,że serio Nie hula tylko w szczelnych paleniskach (wkładach). W tych prawie szczelnych świszcze głównie pod Kielcami. W nieszczelnych również w innych rejonach. Nefer ma "prawie szczelny" wkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.01.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 U mnie gwiżdże w mojej rurze :) Ale wtedy u nas drzewa wyrywało z korzeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.01.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 No to "niezła rura" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 05.01.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Jeżeli w szczelnym coś świszczy, to on już nie jest szczelny...?Duje u nas pierońsko. Przed rozpaleniem było słychać, a po rozgrzaniu przestało.Śruby dokręcone, drzwiczki zamknięte, podwójna szyba. Co jest, kurna, co to za humory!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.01.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 No to "niezła rura" Noooo dwuścienna jakieś 9m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.01.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Jeżeli w szczelnym coś świszczy, to on już nie jest szczelny...? Duje u nas pierońsko. Przed rozpaleniem było słychać, a po rozgrzaniu przestało. Śruby dokręcone, drzwiczki zamknięte, podwójna szyba. Co jest, kurna, co to za humory!? A jak miałeś wajchę od luftu ustawioną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.01.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Wygląda na to ,że serio Nie hula tylko w szczelnych paleniskach (wkładach). W tych prawie szczelnych świszcze głównie pod Kielcami. W nieszczelnych również w innych rejonach. Nefer ma "prawie szczelny" wkład To prawda... Wczoraj u klenta przed montażem odetkałem zatkaną styropianem rurę doprowadzającą powietrze - wtedy zaczęło hulać i wiać. Jak ponownie zatkałem szczelnie to przestało hulać i wiać... Powtórzyłem tą czynność kilkakrotnie i mogę stanowczo powiedzieć, że jak rura jest zatkana szczelnie to nie hula, a jak była odetkana to hula. Po podłączeniu wkładu kominkowego, przy otwartym dopływie powietrza w wkładzie hulało, a przy zamkniętym nie hulało. No ale aby rozpalić i potem palić trzeba otworzyć. A jak otwarte to hulało... No ale sprawa się wyjaśniła, bo wczoraj jakoweś anomalia były. Hulało, że ponoć według info z radio, tiry przewracało na drogach. Czyli sytacja ekstremalna. Po analizie, doszliśmy do wniosku, że jak wiatr na zewnątrz akurat z tej strony hula to i na hula do czerpni na zewnątrz. A jak z inszej strony hula to nie nahula do czerpni. Potwierdziło nas w tym, doświadczenie z oknami, jak otworzyliśmy to hulało do pomieszczeń, a jak zamkneliśmy to nie hulało do pomieszczeń. Pozdrawiam w ten długi weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 06.01.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 U was to nie tylko wiatry hulają ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 06.01.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 A jak miałeś wajchę od luftu ustawioną ? Wajcha była przestawiona "do okna" - zamknięte znaczy. Aha, zamknięte na zimnym i rozgrzanym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.01.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Skąd wiesz z której strony ja mam okno !? Gadaj ze po ludzku ! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 09.01.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 To może jakiś ranking wkładów " szczelnych inaczej" Jeżeli po zamknięciu dolotu powietrza do spalania słychać szum, gwizd, wycie( jak zwał, tak zwał ) to mamy do czynienia z ową " swoistą " szczelnością , szyber( przepustnica wylotowa ) nie ma z tym nic wspólnego - redukuje jeno siłę ciągu komina, a przy szczelności, tak tu zachwalanej nie byłoby co ciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 10.01.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Bader, "Sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji", Oskar Wilde. To tak, coby nie urazić Dobra, idę na układ: czekam na pomysł jak sprawdzić nieszczelność wkładu? I to nie jest misja dla poprawy Twojego, frankofońskiego humoru, tylko dla mojego bezpieczenstwa! Miałem wizję, żeby szczelnie przykryć komin i do wkładu swiece dymną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.01.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ciekawa bałby próba sprężonym powietrzem, bez wcześniejszego wyciągania popiołu ... Bader, sprawdzamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.01.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witam.Dwukrotnie miałem wątpliwą przyjemność przekonywać się o szczelności palenisk i to takich, które uważałem wcześniej nie do końca za szczelne ... właściwie zrobili to za mnie posiadacze kominków instruowani wcześniej o tym, że przepustnicy z powietrzem pod żadnym pozorem nie wolno zamykać jak palenisko jest jeszcze pełne pięknie się palącego drewna.Raz za sprawą całej choinki (świerk - pięknie wysuszony i pełen żywicy oraz olejków eterycznych zawartych w igłach), drugi raz była to cała paczka "zgazowanego" brykietu drzewnego.Myślę że nie chcieli byście przeżyć takiej próby szczelności, bo wyczystka z komina, tudzież kawał szyby czy rama paleniska może np. komuś urwać głowę czy w najlepszym przypadku okaleczyć "tylko" ...Onegdaj podobnie z piecami bywało - bo niczym się od nich nie różnią kominki z paleniskami szczelnymi. Jak piec "pierdyknął" to potrafiło to wyglądać prawie tak samo jak przy wybuchu butli z gazem ... Tyle że ludzie pozapominali już o tym. No i przyzwyczaiły ich do tego wyroby z odlewni ... nie powiem jakich bo się Bader obruszy ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts