Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie

emka79

Recommended Posts

witam

prosze wybaczyc moze banalne pytanie, ale czy to normalne, ze w kominku podczas palenia slychac podmuchy i swisty wiatru w wietrzna pogode? wszystko ladnie sie pali, dym nie wraca, tylko jest to troche denerwujace. do wkladu jest doprowadzone powietrze z zewnatrz.

Edytowane przez emka79

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli w szczelnym coś świszczy, to on już nie jest szczelny...?

Duje u nas pierońsko. Przed rozpaleniem było słychać, a po rozgrzaniu przestało.

Śruby dokręcone, drzwiczki zamknięte, podwójna szyba. Co jest, kurna, co to za humory!?

A jak miałeś wajchę od luftu ustawioną ?

Wygląda na to ,że serio :D

Nie hula tylko w szczelnych paleniskach (wkładach). W tych prawie szczelnych

świszcze głównie pod Kielcami. W nieszczelnych również w innych rejonach.

Nefer ma "prawie szczelny" wkład :)

To prawda...

Wczoraj u klenta przed montażem odetkałem zatkaną styropianem rurę doprowadzającą powietrze - wtedy zaczęło hulać i wiać.

Jak ponownie zatkałem szczelnie to przestało hulać i wiać...

Powtórzyłem tą czynność kilkakrotnie i mogę stanowczo powiedzieć, że jak rura jest zatkana szczelnie to nie hula, a jak była odetkana to hula.

Po podłączeniu wkładu kominkowego, przy otwartym dopływie powietrza w wkładzie hulało, a przy zamkniętym nie hulało.

No ale aby rozpalić i potem palić trzeba otworzyć. A jak otwarte to hulało...

No ale sprawa się wyjaśniła, bo wczoraj jakoweś anomalia były. Hulało, że ponoć według info z radio, tiry przewracało na drogach. Czyli sytacja ekstremalna.

Po analizie, doszliśmy do wniosku, że jak wiatr na zewnątrz akurat z tej strony hula to i na hula do czerpni na zewnątrz. A jak z inszej strony hula to nie nahula do czerpni. Potwierdziło nas w tym, doświadczenie z oknami, jak otworzyliśmy to hulało do pomieszczeń, a jak zamkneliśmy to nie hulało do pomieszczeń.

Pozdrawiam w ten długi weekend

To może jakiś ranking wkładów " szczelnych inaczej" ;)

Jeżeli po zamknięciu dolotu powietrza do spalania słychać szum, gwizd, wycie( jak zwał, tak zwał ) to mamy do czynienia z ową " swoistą " szczelnością , szyber( przepustnica wylotowa ) nie ma z tym nic wspólnego - redukuje jeno siłę ciągu komina, a przy szczelności, tak tu zachwalanej nie byłoby co ciągnąć:D

Bader,

"Sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji", Oskar Wilde.

To tak, coby nie urazić:D

Dobra, idę na układ: czekam na pomysł jak sprawdzić nieszczelność wkładu?

I to nie jest misja dla poprawy Twojego, frankofońskiego humoru, tylko dla mojego bezpieczenstwa!

Miałem wizję, żeby szczelnie przykryć komin i do wkładu swiece dymną...

Witam.

Dwukrotnie miałem wątpliwą przyjemność przekonywać się o szczelności palenisk i to takich, które uważałem wcześniej nie do końca za szczelne ... właściwie zrobili to za mnie posiadacze kominków instruowani wcześniej o tym, że przepustnicy z powietrzem pod żadnym pozorem nie wolno zamykać jak palenisko jest jeszcze pełne pięknie się palącego drewna.

Raz za sprawą całej choinki (świerk - pięknie wysuszony i pełen żywicy oraz olejków eterycznych zawartych w igłach), drugi raz była to cała paczka "zgazowanego" brykietu drzewnego.

Myślę że nie chcieli byście przeżyć takiej próby szczelności, bo wyczystka z komina, tudzież kawał szyby czy rama paleniska może np. komuś urwać głowę czy w najlepszym przypadku okaleczyć "tylko" ...

Onegdaj podobnie z piecami bywało - bo niczym się od nich nie różnią kominki z paleniskami szczelnymi. Jak piec "pierdyknął" to potrafiło to wyglądać prawie tak samo jak przy wybuchu butli z gazem ... Tyle że ludzie pozapominali już o tym. No i przyzwyczaiły ich do tego wyroby z odlewni ... nie powiem jakich bo się Bader obruszy ...

Pozdrawiam.