romole 17.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Jeżeli wierzysz w super trwałość uszczelek to powodzenia . Jedyne ,które przez wiele lat zachowywały niezmienność były wykonane z cholernego azbestu Problem wyrafinowania ....... zachowam milczenie, lub doradzę poszukania dziury w pozornie całym;) A nuż coś Ci przyjdzie do głowy Bader, nie wiem jakiego dopalacza musiałbyś użyć, żeby w swoim "filipku" uzyskać takie piekiełko jakie ja mam. A na pewno jest to zasługa podgrzanego wtórnego powietrza. I jeszcze końcowy efekt - popiół, który przy paleniu codziennym wybieram co 2 tygodnie (objętościowo ok 6 litrów). To mnie cieszy! Ale, Ty chcesz mnie czymś zmartwić...? -Korozja na ściankach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.01.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Eeee tam. Takie numery jak chłodzenie uszczelki (HKD) to Bader ze śwagrem przed wojną robili. A w razie czego mają patent na nieszczelną uszczelkę w drzwiach - szczelniejsza przepustnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 17.01.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Bader, nie wiem jakiego dopalacza musiałbyś użyć, żeby w swoim "filipku" uzyskać takie piekiełko jakie ja mam. A na pewno jest to zasługa podgrzanego wtórnego powietrza. I jeszcze końcowy efekt - popiół, który przy paleniu codziennym wybieram co 2 tygodnie (objętościowo ok 6 litrów). To mnie cieszy! Ale, Ty chcesz mnie czymś zmartwić...? -Korozja na ściankach? Cholerka, nie chcę Cię niczym martwić. Kiedy dobierałem sobie wkład szukałem dziury w całym i parę znalazłem;). Nawet po wprowadzonych modyfikacjach daleki jest od ideału, który bryka mi po głowie. Korozją raczej nie martwiłbym się - w końcu to żeliwo a nie jakaś blaszka Idea podawania podgrzanego powietrza nie jest nowa- od lat stosowana jest w piecach kondensacyjnych. Jednakże zastanów się czym różni się Twój Gadulec od systemu zastosowanego w w/w piecach Zawsze to kłóciło mi się z logiką . Podobnie jak to,że nie to jest ważne jaką temperaturę ( zapewniam ,że uzyskuję niewiele mniejsze, a mógłbym i podkręcić bez dopalacza ) uzyskasz ale to gdzie ją uzyskasz i gdzie ją zatrzymasz oraz jaki masz przepływ rozgrzanych gazów poza odbiornikiem ( tylko tak możesz próbować obliczyć straty generowane przez układ ) Popiół- masz go sporo mniej - przy grabinie mam go ok 10l / 2tyg. i fakt opróżniam popielnik co 3 dni , ale pojemność mojego wynosi ok. 1,5-2l A Twojego? Paląc w popiele masz na pewno mniej niedopaleńców niż ja , ale też zastanawiało mnie ile popiołku przy takim przepływie powietrza wylatuje przez komin? Wybacz, jeśli sieję wątpliwości, ale taką mam naturę. Nawet jak sam coś kończę ,to po chwili zadowolenia dopada mnie świadomość ,że mógłbym zrobić to inaczej , lepiej. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 17.01.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Eeee tam. Takie numery jak chłodzenie uszczelki (HKD) to Bader ze śwagrem przed wojną robili. A w razie czego mają patent na nieszczelną uszczelkę w drzwiach - szczelniejsza przepustnica. Eniu drogi , nie znasz wkładu , nie pisz. Ten wkład ma , jak dobrze pamiętam tylko dwie uszczelki przy drzwiczkach - górną i dolną poziomą- od biedy szczelne i zamiana na większe , jak radził Forest guzik da . A per analogiam do zdjęć tzw. szczelnego wkładu , który w innym wątku zamieściłem gwizdy dobiegały z innego miejsca Zresztą w Varii było podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 18.01.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Wkład ten ma dosyć nieszczelną przepustnicę- zainstaluj dodatkową np. z Darko - też jast nieszczelna ,ale wyciszy Ci wkład. Poza tym nie przejmuj się Spartherm jest równie nieszczelny ale robi to ciszej Chociaż Varia FD ostatnio gwizdała mi jak stado szpaków w maju Bader, nawet nie wiesz jak mnie pocieszyles:) Rozumie, ze chodzi Ci o przepustnice doprowadzenia powietrza z zewnatrz? Da sie tam dojsc bez rozbierania obudowy kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 18.01.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Idea podawania podgrzanego powietrza nie jest nowa- od lat stosowana jest w piecach kondensacyjnych. Jednakże zastanów się czym różni się Twój Gadulec od systemu zastosowanego w w/w piecach Zawsze to kłóciło mi się z logiką Tutaj nie nadążam. Mam piec gazowy, nie kondensat z zamkniętą komorą spalania i mniemam, iż tenże jest lepszą analogią dla Gadulca. Obawy o korozję powstały po tym jak wyczytałem w instrukcji montażu o konieczności przyklejenia kształtek szamotowych do wewnętrznych, żeliwnych ścianek paleniska. O punkt rosy na ściankach będzie trudno, ale jakaś tam różnica temp. jest... Wątpliwości uwielbiam, dbam w ten sposób o szare komórki, czyli nigdy dość konstruktywnej krytyki dla perfekcjonistów! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 18.01.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Mmmmmm,....pierwszy wątek i tak... swojsko. Gadulce się mnożą...? (o nazwie myślę)Prawdę mówiąc, piec, który nie gada... to bez życia jest. Wg. mnie to przyjemnie słuchać ognia: czasami się pieści, czasami kłóci... zupełnie jak my. Te pomruki, gwiżdżenia, kwilenia, fajną atmosferę wprowadzają. Pozdrawiam wszystkich cieplutko. (Chyba pierwszy raz w tym roku.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 19.01.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Bajana, chyba nie rościsz sobie praw do nazewnictwa:)Ty tak poetycko z Gadulcem, ciepło - po kobiecemu, a mnie wkurza jak coś bokiem furga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 21.01.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Bader, nawet nie wiesz jak mnie pocieszyles:) Rozumie, ze chodzi Ci o przepustnice doprowadzenia powietrza z zewnatrz? Da sie tam dojsc bez rozbierania obudowy kominka? Dokładnie! Możesz to zrobić przez dolną kratkę. Wystarczy nożyk + przepustnica+ 2 obejmy i trochę ekwilibrystyki . Jeżeli masz model z końcówką 2.0 CI to dodatkowo możesz mieć problem z poborem powietrza przez ukrytą klapkę bezpieczeństwa ( umiejscowiona na tylnej ściance podajnika powietrza) - takie zabezpieczenie przed " geniuszami " instalującymi szczelne przepustnice - niezbyt dobry pomysł, ale nie ja go wymyśliłem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 21.01.2012 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Tutaj nie nadążam. Mam piec gazowy, nie kondensat z zamkniętą komorą spalania i mniemam, iż tenże jest lepszą analogią dla Gadulca. Obawy o korozję powstały po tym jak wyczytałem w instrukcji montażu o konieczności przyklejenia kształtek szamotowych do wewnętrznych, żeliwnych ścianek paleniska. O punkt rosy na ściankach będzie trudno, ale jakaś tam różnica temp. jest... Wątpliwości uwielbiam, dbam w ten sposób o szare komórki, czyli nigdy dość konstruktywnej krytyki dla perfekcjonistów! Pozdrawiam Celowo użyłem porównania z kondensatem- też dostaje powietrze do spalania podgrzewane ( bardzo dobry pomysł ) ale nie " kradnie " ciepła do podgrzania tegoż ze strefy "produkcji" tylko pobiera je ze strefy strat. Cóż, jestem za głupi żeby zrozumieć to szczególne "wyrafinowanie " pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 21.01.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Mmmmmm, ....pierwszy wątek i tak... swojsko. Gadulce się mnożą...? (o nazwie myślę) Prawdę mówiąc, piec, który nie gada... to bez życia jest. Wg. mnie to przyjemnie słuchać ognia: czasami się pieści, czasami kłóci... zupełnie jak my. Te pomruki, gwiżdżenia, kwilenia, fajną atmosferę wprowadzają. Pozdrawiam wszystkich cieplutko. (Chyba pierwszy raz w tym roku.) Baja wybacz. Tak bez pozwoleństwa sobie używam i jeszcze do tego moi pracownicy "ochrzcili" tak naszą kotlinkę W razie czego prawa autorskie jakoś opłacę pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 21.04.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam. Na początek dobra rada, która może rozwiązać problem - wymiana uszczelki na taką o numer (średnicę) większą. Hej, Forest, gdzie dostane taka uszczelke na metry? Przeszukalem internet ale na razie nic nie znalazlem. Pewnie wiesz jak wyglada, ale dla pewnosci napisze ze jest o przekroju kola, pusta w srodku z dodatkowym paskiem, ktory wsywa sie pomiedzy dwie metalowe listwy, w przekroju ma ksztalt 'okraglego lizaka na patyku'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 08.08.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Dokładnie! Możesz to zrobić przez dolną kratkę. Wystarczy nożyk + przepustnica+ 2 obejmy i trochę ekwilibrystyki . Jeżeli masz model z końcówką 2.0 CI to dodatkowo możesz mieć problem z poborem powietrza przez ukrytą klapkę bezpieczeństwa ( umiejscowiona na tylnej ściance podajnika powietrza) - takie zabezpieczenie przed " geniuszami " instalującymi szczelne przepustnice - niezbyt dobry pomysł, ale nie ja go wymyśliłem. pzdr. Minelo juz troche czasu, wklad juz po gwarancji, wiec zabieram sie za maly tuning. Przepustnice juz zamowilem Darco z uszczelka - mam nadzieje, ze bedzie szczelna. Wlasnie ogladnalem sobie ta klapke bezpieczenstwa... zeby bylo smiesznie, ta klapa nigdy nie zamyka sie do konca, wiec powietrze jest pobierane chyba rownoczesnie z zewnatrz i z pomieszczenia. Zastanawiam sie, co z tym zrobic. Opcje sa takie: 1. Zostawic tak jak jest. 2. Zakleic calkowicie. 3. Zakleic 80 procent. Mam rekuperator i podobno ma byc szczelnie... wiec sklaniam sie ku opcji 2 lub 3. Duzo tu osob znajacych dobrze temat. Napiszczie co myslicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.08.2014 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Greg. Napisz jeszcze raz o co chodzi i jaki masz wkład. Zbierz w jednym poście, jeśli pisałeś o tym wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 10.08.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Greg. Napisz jeszcze raz o co chodzi i jaki masz wkład. Zbierz w jednym poście, jeśli pisałeś o tym wcześniej. Wklad KFD LINEA 1320 CI. Ten model ma doprowadzenie powietrza z zewnatrz i z wewnatrz. Chodzi o to, ze w dolnej czesci wkladu jest dodatkowy prostokatny otwor, przez ktory wklad zasysa powietrze z pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts