Bader 10.01.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Bader, "Sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji", Oskar Wilde. To tak, coby nie urazić Dobra, idę na układ: czekam na pomysł jak sprawdzić nieszczelność wkładu? I to nie jest misja dla poprawy Twojego, frankofońskiego humoru, tylko dla mojego bezpieczenstwa! Miałem wizję, żeby szczelnie przykryć komin i do wkładu swiece dymną... D...ę mam twardą, więc bez obaw:D Myślę,że z bezpieczeństwem niewiele ma to wspólnego, raczej ze sterowalnością i w lansowanych przypadkach z ekonomią. Pomysł ze świecą też przyszedł mi do głowy, ale podobnie jak z popiołem i sprężarką zostanie zaałszowany np. standardową nieszczelnością na uszczelce drzwiczek. Łatwiejszą metodą byłoby użycie anemometru przyłożonego np. do wlotu powietrza na zew. budynku przy całkowicie zamkniętej przepustnicy przy wkładzie- to załatwiłoby sprawdzenie szczelności poboru z zew. Ukryty pobór z pomieszczenia to trochę trudniejsza sprawa ( przy zabudowanym wkładzie ) - trzeba byłoby zatkać szczelnie dolot zew. i np. zbadać przepływ powietrza na wylocie z komina ( przy pewności ,że ów komin mamy szczelny ) Ew. prześlij na priv. model wkładu- może będę wiedział gdzie szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 10.01.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witam. Dwukrotnie miałem wątpliwą przyjemność przekonywać się o szczelności palenisk i to takich, które uważałem wcześniej nie do końca za szczelne ... właściwie zrobili to za mnie posiadacze kominków instruowani wcześniej o tym, że przepustnicy z powietrzem pod żadnym pozorem nie wolno zamykać jak palenisko jest jeszcze pełne pięknie się palącego drewna. Raz za sprawą całej choinki (świerk - pięknie wysuszony i pełen żywicy oraz olejków eterycznych zawartych w igłach), drugi raz była to cała paczka "zgazowanego" brykietu drzewnego. Myślę że nie chcieli byście przeżyć takiej próby szczelności, bo wyczystka z komina, tudzież kawał szyby czy rama paleniska może np. komuś urwać głowę czy w najlepszym przypadku okaleczyć "tylko" ... Onegdaj podobnie z piecami bywało - bo niczym się od nich nie różnią kominki z paleniskami szczelnymi. Jak piec "pierdyknął" to potrafiło to wyglądać prawie tak samo jak przy wybuchu butli z gazem ... Tyle że ludzie pozapominali już o tym. No i przyzwyczaiły ich do tego wyroby z odlewni ... nie powiem jakich bo się Bader obruszy ... Pozdrawiam. Pieców nie zapomniałem- sam jeden wysadziłem:D ( koronę miałem w całym pokoju w kawałkach) ale Ty chyba zapomniałś ,że wcale nie trzeba było całkowicie zamykać takiego pieca Spalanie dużej ilości gazu potrzebuje dużej ilości tlenu a gdy go brak , przy dużej koncentracji gazu wystarczy nagle dostarczyć małą ilość tlenu, aby zaszło gwałtowne spalanie - prawie detonacja. Wiedzą coś o tym strażacy otwierający zamknięte pomieszczenia podczas pożaru. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.01.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Pieców nie zapomniałem- sam jeden wysadziłem:D ( koronę miałem w całym pokoju w kawałkach) ale Ty chyba zapomniałś ,że wcale nie trzeba było całkowicie zamykać takiego pieca Spalanie dużej ilości gazu potrzebuje dużej ilości tlenu a gdy go brak , przy dużej koncentracji gazu wystarczy nagle dostarczyć małą ilość tlenu, aby zaszło gwałtowne spalanie - prawie detonacja. Wiedzą coś o tym strażacy otwierający zamknięte pomieszczenia podczas pożaru. pzdr. Taką detonację można wywołać także w e wkładzie kominkowym.. W dobrych konstrukcjach wkładów jest coś takiego jak " szczerbina bezpieczeństwa" , w praktyce jeśli ktoś przez przypadek zamknie " na 100%":( dolot powietrza .. to uratuje go 3 % nieszczelności wykonanej fabrycznie . We wkładach Romotop jest to 3% które podajemy nad płomień , oczywiście to powietrze dostarczane jest przez CDP . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.01.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Romole, ale chłam sobie kupiłeś. Trzeba było zaufaćRomotopowi i wziąć "dobrą konstrukcję" zamiast HKD Brunnera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam.Szybko się te "romki" zmieniają ... do niedawna były to jedne z najszczelniejszych palenisk. Teraz jednak nie. I zastanawia mnie jedno ... jak się zamknie szczelną przepustnicę ręczną na dolocie albo sterowniku to którędy sobie to powietrze najdzie do środka ? Musi inna dziura być tajemna o której nie wiemy ... tak jak nie wiedział świat cały o takich dziurach np. w "romkach - telewizorkach".Znów będą płacze i żale że firmy nie lubię ... dementuję od razu - lubię. Coraz bardziej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam. Szybko się te "romki" zmieniają ... do niedawna były to jedne z najszczelniejszych palenisk. Teraz jednak nie. I zastanawia mnie jedno ... jak się zamknie szczelną przepustnicę ręczną na dolocie albo sterowniku to którędy sobie to powietrze najdzie do środka ? . Szczelna są bo nie pobierają do spalania NIC z pomieszczenia , mogą pracować np w domach z rekuperacją . Całe powietrze dostarczane jest przez dolot z poza domu , CDP - Centralne Doprowadzenie Powietrza , fabrycznie na klapach sterujących ilością tego powietrza jest zostawiona zaplanowane "nieszczelność" ... i już. AUTOMATYKA do sterowania spalaniem/pracą wkładu kominkowego posiada w programie takie funkcje jak zabezpieczenie przed wybuchem , no chyba że jest to urządzenie z oferty "okazyjna cena 500zł " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam.Chcesz więcej marchewki?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 11.01.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 D...ę mam twardą, więc bez obaw:D Myślę,że z bezpieczeństwem niewiele ma to wspólnego, raczej ze sterowalnością i w lansowanych przypadkach z ekonomią. Pomysł ze świecą też przyszedł mi do głowy, ale podobnie jak z popiołem i sprężarką zostanie zaałszowany np. standardową nieszczelnością na uszczelce drzwiczek. Łatwiejszą metodą byłoby użycie anemometru przyłożonego np. do wlotu powietrza na zew. budynku przy całkowicie zamkniętej przepustnicy przy wkładzie- to załatwiłoby sprawdzenie szczelności poboru z zew. Ukryty pobór z pomieszczenia to trochę trudniejsza sprawa ( przy zabudowanym wkładzie ) - trzeba byłoby zatkać szczelnie dolot zew. i np. zbadać przepływ powietrza na wylocie z komina ( przy pewności ,że ów komin mamy szczelny ) Ew. prześlij na priv. model wkładu- może będę wiedział gdzie szukać Eniu mnie zdemaskował. Lubię techniczne niuanse i dlatego spodobał mi się hakadek. Szczególnie wzięło mnie jak w przekrojach odkryłem, że ma podwójne ścianki w których podgrzewane jest wtórne powietrze. Patent wyrafinowany i przez to technicznie bardziej złożony niż pospawane blaszane akwarium, tym bardziej, że ścianki są żeliwne, więc mogły się pojawić nieszczelności na łączeniach. Szczęście, że nie jest składany jak "francuz" (szpilki i twarda mastyka), bo na miękkich uszczelkach da się go dokręcić. Tylko ta obudowa z szamotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam.Siecisie szamot nie podoba w nim ... ?To dopiero wyrafinowanie techniczne w tym względzie ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 11.01.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Sam obudowę szamociłem, to aż żal rozbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.01.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Sam obudowę szamociłem, to aż żal rozbierać Bader to ma siłę przekonywania do wełny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 15.01.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Zaczalem palic w kominku w tym sezonie. Wklad KFD 1320. Niestety wyglada na to, ze mimo wysokiej ceny i ladnego wygladu nieszczelny. Podczas palenia, slysze caly czas swist zasysanego powietrza z prawej strony drzwiczek. Nie jest to bardzo glosne, ale mnie wkur... bo chce slyszec tylko szum ognia i trzaskajace drewno. Sprawdzilem drzwi dookola dymem /papieros/ i rzeczywiscie po bokach zasysa, ze az milo. Dol drzwiczek szczelny, gora wypychala dym do pokoju, wiec jest OK. Poniewaz jestem perfekcjonista zamierzam z tym walczyc. Bede wdzieczny za wskazowki jak sie za to zabrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.01.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164394-Kominek-KFD-LINEA-H-1320 nie wyciągnąłeś właściwych wniosków z informacji zamieszczonych przez Ilonę. Teraz to syzyfowe prace. Dość dobry skutek odniesie zamiana na Spartherma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.01.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Witam.Na początek dobra rada, która może rozwiązać problem - wymiana uszczelki na taką o numer (średnicę) większą. Greg - a teraz nie obraź się o to co napiszę. Niech przynajmniej inni wyciągną wnioski. Jesteś można powiedzieć forumowym wyjadaczem, a pomimo tego strzeliłeś sobie gola ... a to jest kolejny wątek "ratunkowy" na FM, w stylu - "zrobiłem kominkową głupotę i poradźcie teraz co robić".Zrobiłeś eksperyment i zamiast sprawdzonej marki skusiłeś się na wcale niewiele tańszy dizajn a nie urządzenie grzewcze. To że paląc w nim będzie przy okazji trochę ciepła - ok. Ale tego ciepła to będzie dopiero jak zamiast 3-4 kg drewna wpakujesz 10-15 kg naraz. Widziałeś jaką sprawność podaje producent? Na poziomie niewiele większym od dobrze i ciekawie technicznie zrobionego kominka otwartego ... Dałeś około 11,5 tysiaka za coś co teraz chcesz poprawiać ... No nie o to przecież chodzi. Dałbyś ze 2-3 tysiaki więcej za "niemca" czy "austriaka" i zamiast sprawności 63 % miałbyś po prostu szczelne palenisko ze sprawnością o dwadzieścia procent większą ... mógłbyś też wtedy mieć np. podwójną szybę żeby nie zrobić sahary z salonu (bo w tamtych firmach można ...) i dołożyć jeszcze jakiś wymiennik konwekcyjny obniżający temperaturę spalin do przyzwoitego poziomu ... Oczywiście za to trzeba dopłacić ... ale "tutaj" jak pisałem można ... a "tam" nie wiedzą co to jest ... No i cieszył byś się zarówno i dizajnem i ciepłem oraz ... dużo wolniej znikającym z drewutni opałem.Dałbyś mniej za polską produkcję - było by ... może tak samo jak masz ... ale z kilkoma tysiakami w kieszeni.No w każdym razie wybór jest. Tymczasem wybranie złotego środka ... hm... U nas na rynku kominkowym naprawdę nie ma warstwy średniej produktu ...Albo są urządzenia na najwyższym poziomie i ... kosztują odpowiednio. Bo muszą takie być i tyle kosztować. Albo są urządzenia dużo tańsze ale odbiegające znacznie też technologicznie od powyższych. Te wszystkie "średniaki" to tak naprawdę ten poziom dużo niższy ale ... z dobrym marketingiem.O jeszcze niższych poziomach pisać nie będę, bo nie o nich wątek. Jeszcze jedna rada - zgłoś reklamację ... bo w końcu masz przecież nieszczelne palenisko ...Pozdrawiam. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.01.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 o widzę info o podwójnej szybieja do końca tego nie rozumię - przecież i tak cieplo wyjdzie z kominka to w pokoju i tak będzie gorącoa może taka szyba pozwala wydłużyć czas oddawania ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.01.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 o widzę info o podwójnej szybie ja do końca tego nie rozumię - przecież i tak cieplo wyjdzie z kominka to w pokoju i tak będzie gorąco a może taka szyba pozwala wydłużyć czas oddawania ciepła? Okna w domu po co masz podwójne, skoro pojedyncze wystarczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.01.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 no tak ale co dla mnie uzytkownika kominka 2-szyba ?lepszy klimat w domu , oszczędności na drewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.01.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Możliwość inaczej rozłożonego "podziału energii" czyli mniej w salonie więcej dzięki DGP w innych pomieszczeniach . W przypadku zabudowy akumulacyjnej więcej ciepła w kanały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 15.01.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Eniu mnie zdemaskował. Lubię techniczne niuanse i dlatego spodobał mi się hakadek. Szczególnie wzięło mnie jak w przekrojach odkryłem, że ma podwójne ścianki w których podgrzewane jest wtórne powietrze. Patent wyrafinowany i przez to technicznie bardziej złożony niż pospawane blaszane akwarium, tym bardziej, że ścianki są żeliwne, więc mogły się pojawić nieszczelności na łączeniach. Szczęście, że nie jest składany jak "francuz" (szpilki i twarda mastyka), bo na miękkich uszczelkach da się go dokręcić. Tylko ta obudowa z szamotu... Jeżeli wierzysz w super trwałość uszczelek to powodzenia . Jedyne ,które przez wiele lat zachowywały niezmienność były wykonane z cholernego azbestu Problem wyrafinowania ....... zachowam milczenie, lub doradzę poszukania dziury w pozornie całym;) A nuż coś Ci przyjdzie do głowy Mój wkład, fakt nie tani , mimo że używany przez ok. 18000h jakoś nie wykazuje cech rozszczelnienia i dalej raczy " bić na łeb" regulowalnością szybkości spalania większość znanych mi zaodrzańców Ale też fakt- nie jest KUŹNIĄ ( tą mam w pracowni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 17.01.2012 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Zaczalem palic w kominku w tym sezonie. Wklad KFD 1320. Niestety wyglada na to, ze mimo wysokiej ceny i ladnego wygladu nieszczelny. Podczas palenia, slysze caly czas swist zasysanego powietrza z prawej strony drzwiczek. Nie jest to bardzo glosne, ale mnie wkur... bo chce slyszec tylko szum ognia i trzaskajace drewno. Sprawdzilem drzwi dookola dymem /papieros/ i rzeczywiscie po bokach zasysa, ze az milo. Dol drzwiczek szczelny, gora wypychala dym do pokoju, wiec jest OK. Poniewaz jestem perfekcjonista zamierzam z tym walczyc. Bede wdzieczny za wskazowki jak sie za to zabrac. Wkład ten ma dosyć nieszczelną przepustnicę- zainstaluj dodatkową np. z Darko - też jast nieszczelna ,ale wyciszy Ci wkład. Poza tym nie przejmuj się Spartherm jest równie nieszczelny ale robi to ciszej Chociaż Varia FD ostatnio gwizdała mi jak stado szpaków w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts