Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany poddasz i jego ocieplenie - Proszę o POMOC

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam pewien problem - wynikający z nieumiejętności czytania projektu.

Problem polega na zbyt wysokim zamontowaniu jętek więźby dachowej (tak było w projekcie, czego wcześniej nie zauważyłem :( ). Mój problem polega na tym, że nie wiem jak opuścić sufit z płyt G+K aby znajdował się na wysokości ok. 2,6m - jętki są na wysokości ok. 3,3-3,4m. Jakim sposobem się to robi?? Znajomy doradził mi aby zrobić konstrukcję nośną z profili CD - krzyżową ale na jakich wieszakach ją opuścić poniżej jętek o ok 0,7m, jak to wszystko przymocować do jętek.

Drugie pytanie jakie się nasuwa to jak ocieplić w/w poddasze. W projekcie jest wełna 20cm między krokwie i jętki (elementy więźby mają przekrój 18cm). Ja planuję ocieplenie dwuwarstwowe 15cm + 5cm. I teraz problem bo 15cm daję pomiędzy krokwie i jętki a co z tą 5cm warstwą pomiędzy jętkami? Czy dać ją również przy jętkach (i jak ją przymocować aby nie opadła na sufit?) czy tą drugą warstwę położyć na ruszcie nośnym sufitu podwieszanego? I gdzie położyć folię paroizolacyjną?? - pomiędzy warstwami wełny czy bezpośrednio na ruszcie stalowym przed płytami G+K. Wiem że to dużo pytań ale BARDZO proszę o pomoc.

• 3 months później...

Witaj

Mam podobny problem a rozwiązania nie potrafię nigdzie znaleźć. Sposób podany wyżej wydaje mi się niepewny.

Raz że stelaż będzię dzwigał wełnę oprócz k-g, po drugie jak będzie przebiegać folia gdy napotka ściankę działową ? ( stelaż pewnie będzie niżej niż sciany działowe. Lepiej chyba dac welne do kalenicy i zrobic wentylacje stryszyku. Trudno wiecej kasy pojdzie na ogrzewanie .

• 4 weeks później...