mieczotronix 20.03.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Czy od pieniędzy pożyczonych od rodziców na budowę trzeba płacić państwu jakieś daniny? Czy są jakieś limity? Czy w rodzinie można obejść się bez płacenia podatków? Szukałem na forum, ale jakoś nic nie mogę znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 22.03.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 W zeszłym roku kwota wolna od podatku od darowizn od rodziców wynosiła 9637 zł, drugie tyle można było dostać np. od babci. Od danej osoby można tak dostać 1 raz na 5 lat. Nie wiem jak to jest z pożyczką. Najlepiej dowiedz się u źródła. Tel. do Izby Skarbowej /dział darowizn/ w Warszawie: 8275045. Mam nadzieję, że aktualny Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.03.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Od pożyczki jest 2% podatek od czynności cywilnoprawnych, ale pożyczki między bliskimi krewnymi są zwolnione, na tych samych zasadach co darowizny - niżej cytat z ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Moim zdaniem to znaczy, że jeśli dostaniesz od tej samej osoby i pożyczkę i darowizną, a każda mieści się w kwocie zwolnionej, nie płacisz żadanego podatku, ale lepiej upewnij się. Jest też zwolnienie dla pożyczek do 1 tys. zł - zobacz niżej: Art. 9. Zwalnia się od podatku następujące czynności cywilnoprawne: 10) pożyczki udzielane:c) na podstawie umowy zawartej między osobami zaliczonymi do I grupy podatkowej do wysokości kwoty niepodlegającej opodatkowaniu - na zasadach określonych w przepisach o podatku od spadków i darowizn,d) na podstawie umowy zwartej między innymi podmiotami niż osoby, o których mowa w lit. c), jeżeli łączna kwota lub wartość pożyczek otrzymanych od tego samego podmiotu nie przekracza w ciągu kolejnych 12 miesięcy 1.000 zł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 22.03.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Podajcie proszę źródło informacji o opłatach (?) przy pożyczaniu od rodziny. My chcemy pożyczyć od rodziny na skończenie domu 100 tys, które potem spłacimy kasą uzyskaną ze sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat. Czy US nam to uzna? proszę o więcej info, Wowka pomóż please z góry dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 22.03.2004 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 chcemy pożyczyć od rodziny na skończenie domu 100 tys, które potem spłacimy kasą uzyskaną ze sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat. Czy US nam to uzna? raczej nie należy nastawiać się, że uzna. Znając Urzędy Skarobowe, to dla nich jest to raczej okazja żeby się do człowieka przyczepić (czyli wykazać). Miałem podobną sytuację: Kiedyś chciałem kupić działkę. Miałęm oszczędności w Kasie Mieszkaniowej, w której oszczędzanie kończyło mi się w styczniu, ale kasę oni wypłacają z poślizgiem paru miesięcy. Więc w lutym chciałem kupić działkę za moje oszczędności, ale już po zakończeniu oszczędzania w kasie mieszkaniowej (tylko przed otrzymaniem od nich pieniędy). Pieniądze które by mi kasa wypłaciła (pewnie w marcu) chciałem, żeby trafiły po prostu na moje konto. Logika mówiła, że taki układ jest w porządku, bo oszczędzanie w kasie się zakończyło itepe, ale US był innego zdania. Dowiedziałem się, że dla nich liczy się to kiedy pieniądze wpłyną na konto Najpierw wypłata z kasy, a dopiero potem zakup działki. To nic, że to są te same (moje) pieniądze. Więc wasz pomysł, żeby wytłumaczyć US, że pieniądze poszły na inwestycję budowlaną będzie raczej trudny do zrealizowania. Najgorsze jest to, że o ew. wątpliwościach US możecie dowiedzieć się 2 lata po całej transakcji, bo im się nie spieszy, a odsetki karne biją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.03.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Źródła to: 1) ustawa z 9.09.2000 o podatku od czynności cywilnoprawnych 2) ustawa z 28.07.1983 o podatku od spadków i darowizn. Obie miały tyle nowelizacji, że nie warto podawać tu nrów Dziennika Ustaw - trzeba poszukać tekstu jednolitego, np. na stronach Min.Finansów (http://www.mf.gov.pl). Popieram zdanie Miecza: jak nie będzie pokrycia wydatków (na chwilę ich poniesienia) w dochodach, umowach pożyczki i darowiznach, kłopoty z US bardzo prawdopodobne. Tłumaczenie, że za rok czy 5 lat sprzedacie mieszkanie na pewno nie zadziała . Już lepszy chyba ten numer z dochodami z nierządu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 22.03.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Ale gdybym spisała z rodziną umowę na piśmie, że pożyczam na budowę domu i zbierała faktury od daty zawarcia pożyczki - to chyba US nie miałby z tym problemu? Bo widziałby na fakturach, że wydatki były ponoszone w wysokości przekraczającej w sumie pożyczkę od rodziny?Czy fakt pozyczki na piśmie generuje dla nas jakieś dodatkowe koszty? Jakie? Wowka please odezwij się i poprzyj paragrafami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 22.03.2004 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Ale gdybym spisała z rodziną umowę na piśmie, że pożyczam na budowę domu i zbierała faktury od daty zawarcia pożyczki - to chyba US nie miałby z tym problemu? Bo widziałby na fakturach, że wydatki były ponoszone w wysokości przekraczającej w sumie pożyczkę od rodziny? W moim przypadku (kupno działki z KM) US nie chciał tego łyknąć. Na działkę też miałbym 'fakturę' (czyli akt notarialny). twierdzili, że wszystko musi się odbyć we właściwej kolejności. To głupie podejście, ale co robić - nie dyskutowałem z nimi. To mi powiedziała Pani z Urzędu Skarbowego (telefonicznie). Radzę ci najpierw zadzwoń do urzędu i się o to zapytaj, a jak powiedzą ci telefonicznie, że tak możesz zrobić. To napisz do nich pismo z tym samym pytaniem, wyślij poleconym i poczekaj aż dostaniesz od nich odpowiedź na papierze. To nic nie kosztuje. Tylko i wyłącznie wtedy będziesz na 100% bezpieczna. ps. Ja chcę zrobić to samo, co wy tylko mieszkanie sprzedam już po 5 latach i przynajmniej z tej strony kłopotów ze strony US się nie spodziewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 22.03.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Dzisiaj w domu narada z mężem - co robić by udowodnić US, że nie jestem wielbłądem. Fajne przepisy mamy, nieprawdaż? Wiem jedno - wolę mieć w łazienkach marmury i srebrne krany niż oddać US 5 groszy za sprzedaż mieszkania przed upływem 5 lat! Nie dostaną ani złotówki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.03.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Miałem podobny problem, ale rodzina bliska i dalsza (są trzy progi) wytawiła mi umowy dorowizn na kwoty ww. i takim sposobem przy pomocy familii, uzbierałem "wirtualnie" ponad 70'000pln i sprawę zamknąłem, ale przez dwa tydodnie miałem odobinę zamieszania. Pamietać należy, że kwoty darowizn są dla Ciebie raz na 5 lat. pozdrowenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 22.03.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 U mnie jest inny problem - jak udowodnić, że kasa ze sprzedaży mieszkania poszła na wydatki na budowę skoro kasa za mieszkanie pojawi się w momencie gdy wydatków już nie będzie bo były poniesione wcześniej (za pieniądze pożyczone od rodziny). A nie jestem pewna czy przez kolejne dwa lata wydam tyle kasy na "doróbki" w stylu szafy wnękowe, drzwi, nie wiem co jeszcze...Jeśli nic nie wymyslę to wtedy wydam choćby na pięć par drzwi wewnętrznych po 20 tys każda, ale US nic nie dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.03.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 pyzia rachunki wszystkie zbieraj za wszelką cenę. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 22.03.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Kiedy ja nie chcę rachunków jeśli są mi do niczego nie potrzebne a przedrażają imprezę budowalną o minimum 7%! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 22.03.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 ewentualne reklamacje do odbioru budynku warto byłoby mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 22.03.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Mam umowę i dziennik budowy. Rachunek nic tu nie wnosi dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 24.03.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 No niestety, na moje oko przepis wyraźnie mówi, że uznaliby Ci spłatę kredytu lub pożyczki zaciągniętej wcześniej, ale tylko w banku lub spółdzielczej kasie mieszkaniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 24.03.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 To wyżej to było do Pyzi. A co do pytania Mieczotronix'a to moim zdaniem od najbliższej rodziny można bez podatku dostać ( w ciągu 5 lat ) opróćz tych 9637 zwolnionych drugie tyle, ale z wyraźnym przeznaczeniem na cele mieszkaniowe. Od kilku darczyńców na cele mieszkaniowe można dostać łącznie nie więcej niż 19.274,-Limity na cele mieszkaniowe ( art. 4 ust. 1 pkt.5) ustawy o podatku od spadków i darowizn) są niezależne od limitów ogólnych ( art. 9 ust. 1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 25.03.2004 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 dzięki mwwa jeśli przekroczę te limity to ile muszę zapłacić komu i w jakiej formie?i czy moi rodzice też będą musieli coś płacić, jak im będę te pieniądze oddawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 26.03.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Chyba trochę nabałaganiłam, z tą darowizną ale już robię porządek.1. Co do darowizny jest tak jak pisałam powyżej2. Co do pożyczki, to od rodziców zwolnione od podatku od czynności cywilno-prawnych jest tylko te pierwsze 9637,- bo tylko to jest kwotą niepodlegającą opodatkowaniu. Te cele mieszkaniowe o których pisałam powyżej to jest tylko zwolnienie przy darowiźnie, a więc już nie dotyczy tego ten przepis, który cytował Tomasz M. 3. Przy pożyczce, nadwyżka ponad 9637,- będzie opodatkowana 2% podatkiem od czynności cywilnoprawnych, a od całości odsetek które zapłacisz rodzicom będą oni musieli zapłacić 19% podatku dochodowego od osób fizycznych. Ja to wszystko tak rozumiem, ale może ktoś uważa inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kciuk 26.03.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Czy umowa darowizny do kwoty wolnej od podatku musi być potwierdzona po spisaniu z członkiem rodziny przez Urząd Skarbowy, czy też wystarczy poprostu jej spisanie bez takiego potwierdzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts