Pagin 26.03.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Witam, Co do darowizn od blizszej i dalszej rodziny to wg mnie nalezy sporzadzic umowy od darowizn i wyslac ich kopie do US (chyba w ciagu 2 tygodni). Lecz pewnosci nie mam. Swoje darowizny robilem jakies 10 lat temu Watpliwosci powinien wyjasnic telefon od obslugujacego US. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.03.2004 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 to okropneto nasze Państwo jest nienasycone!moi rodzice już przecież płacili podatki od wynagrodzeń żeby zaoszczędzić te pieniądze teraz mają pożyczyć mi pieniądzę i Państwo kładzie swoją ciężką łapę na 2% ja te pieniądze wydam na materiały i robotę (zapłącę VAT, a firmy wykonawców podatki dochodowe), wzrośnie wartość mojej nieruchomości i za to że te pieniądze wpakowałem w budowę będę kiedyś płacił wyższy podatek katastralny. Cała nadzieja w tym, że samoobrona zrobi rewolucję ludową i mi odbierze to bogactwo i rozda biednym, to przynajmniej już nie będę tak cierpiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 26.03.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 to okropne to nasze Państwo jest nienasycone! moi rodzice już przecież płacili podatki od wynagrodzeń żeby zaoszczędzić te pieniądze teraz mają pożyczyć mi pieniądzę i Państwo kładzie swoją ciężką łapę na 2% ja te pieniądze wydam na materiały i robotę (zapłącę VAT, a firmy wykonawców podatki dochodowe), wzrośnie wartość mojej nieruchomości i za to że te pieniądze wpakowałem w budowę będę kiedyś płacił wyższy podatek katastralny. Cała nadzieja w tym, że samoobrona zrobi rewolucję ludową i mi odbierze to bogactwo i rozda biednym, to przynajmniej już nie będę tak cierpiał Witam, Zapisuje sie w kolejsce do podzialu wyzej wspomnianej nieruchomosci Do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.03.2004 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 nie zapisuj się do kolejki tylko do samoobrony się zapisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 26.03.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Już lepiej zapisać się na kurs samoobrony albo chciaż szermierki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 26.03.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Już lepiej zapisać się na kurs samoobrony albo chciaż szermierki ... Z Urzedem Skarbowym to tylko bezwzględne systemy walki ulicznej sie sprawdzają typu KRAV MAGA Szermierka i inne szlachetne sztuki walki dla dżentelmenów chyba nie zdadzą egzaminu z braku przestrzegania jakichkolwiek reguł (nie tylko kodeksu honorowego) ze strony naszego Fiskusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 26.03.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Nikt nikomu nie zabroni pożyczyć innej osobie 100 000 zł bez odsetek np na 30 lat tak jak to robi każdy bank ale z chęcią zysku. Zwłaszcza jak to są rodzice. 30 x 12 =360 miesięcy. Czyli 300 zł oddajesz rodzicom co miesiąc zgodnie z umową pożyczki i jest ok (zwrot może być virtualny ...). Radzę wziąć przykład z naszego byłego Prezydenta Lecha W. który wszystkim synom i córkom pożycza pieniądze na mieszkania i domy, czyli stosuje legalną formę finansowania inwestycji swoich dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.03.2004 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Nikt nikomu nie zabroni pożyczyć innej osobie 100 000 zł bez odsetek np na 30 lat tak jak to robi każdy bank ale z chęcią zysku. Zwłaszcza jak to są rodzice. 30 x 12 =360 miesięcy. Czyli 300 zł oddajesz rodzicom co miesiąc zgodnie z umową pożyczki i jest ok (zwrot może być virtualny ...). No to przecież ja o to właśnie pytam, a tu ludzie odpisują że rodzice pożyczyć mogą, owszem, ale podatek od czynności cywilno-prawnych (od tej umowy pożyczki) trzeba zapłacić. Że mi pożyczyć mogą "pod stołem", to ja wiem bez pytania na tym forum. Tu się chciałem dowiedzieć, czy da się to zrobić legalnie nie płacąc nic za to państwu. I teraz to już nie wiem, da się czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 27.03.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 Przelicz, czy ci się opłaca ten 2% podatek, czy ewentualny domiar, jak US zacznie badać skad miałeś kasę na dom....Nielegalny przychód jest opodatkowany 75% i to wyliczony szacunkowo (wydumany) przez US. Kicha!Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 27.03.2004 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 a w jakich przypadkach US bada czy skąd miałem kasę na dom? zawsze? czy informacja o rozpoczęciu budowy/ odebraniu budynku trafia do urzędu skarbowego? I jak bada? Robi kosztorys? Ma jakieś przeliczniki za m2 dla różnych standardów wykończenia? Jeśli jest tak jak mówisz, to Kodiemu dowalą zaraz taki podatek, że się nigy w życiu nie pozbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 29.03.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Takie info. chyba nie trafiają do US ( chyba, bo nigdy nic nie wiadomo). Ale jak kto ma ulgi czy inne odliczenia, to sam informuje urząd, że buduje lub wybudował. A US sprawdza, czy poniesione wydatki mają pokrycie w opodatkowanych dochodach. Ale to to już inny wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 01.04.2004 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 starczy "życzliwy" i jesteś na widelcuZakup nieruchomosci trafia od notariuszy,duze transakcje z banków, ale w US jest bajzel , więc chyba badają losowo no i "na wniosek " kolegi lub sąsiadaDanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 10.01.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Myślę że najlepiej zapytać płatnego fachowca, chociaż ja to robiłem (z pomocą pani z US-u i też wiem jak to się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 10.01.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Sorry Mieczu.Myślałem że to post DankaO i zrobiłem to przewrotnie i z premedytacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts