Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pożyczka od rodziców

mieczotronix

Recommended Posts

Witam,

Co do darowizn od blizszej i dalszej rodziny to wg mnie nalezy sporzadzic umowy od darowizn i wyslac ich kopie do US (chyba w ciagu 2 tygodni). Lecz pewnosci nie mam. Swoje darowizny robilem jakies 10 lat temu :D Watpliwosci powinien wyjasnic telefon od obslugujacego US.

Pozdrowienia

to okropne

to nasze Państwo jest nienasycone!

moi rodzice już przecież płacili podatki od wynagrodzeń żeby zaoszczędzić te pieniądze

teraz mają pożyczyć mi pieniądzę i Państwo kładzie swoją ciężką łapę na 2%

ja te pieniądze wydam na materiały i robotę (zapłącę VAT, a firmy wykonawców podatki dochodowe), wzrośnie wartość mojej nieruchomości i za to że te pieniądze wpakowałem w budowę będę kiedyś płacił wyższy podatek katastralny.

Cała nadzieja w tym, że samoobrona zrobi rewolucję ludową i mi odbierze to bogactwo i rozda biednym, to przynajmniej już nie będę tak cierpiał

to okropne

to nasze Państwo jest nienasycone!

moi rodzice już przecież płacili podatki od wynagrodzeń żeby zaoszczędzić te pieniądze

teraz mają pożyczyć mi pieniądzę i Państwo kładzie swoją ciężką łapę na 2%

ja te pieniądze wydam na materiały i robotę (zapłącę VAT, a firmy wykonawców podatki dochodowe), wzrośnie wartość mojej nieruchomości i za to że te pieniądze wpakowałem w budowę będę kiedyś płacił wyższy podatek katastralny.

Cała nadzieja w tym, że samoobrona zrobi rewolucję ludową i mi odbierze to bogactwo i rozda biednym, to przynajmniej już nie będę tak cierpiał

Witam,

Zapisuje sie w kolejsce do podzialu wyzej wspomnianej nieruchomosci :D :D :D

Do zobaczenia :D

Już lepiej zapisać się na kurs samoobrony albo chciaż szermierki ...

Z Urzedem Skarbowym to tylko bezwzględne systemy walki ulicznej sie sprawdzają typu KRAV MAGA :wink: Szermierka i inne szlachetne sztuki walki dla dżentelmenów chyba nie zdadzą egzaminu z braku przestrzegania jakichkolwiek reguł (nie tylko kodeksu honorowego) ze strony naszego Fiskusa :cry: :evil: :cry: :evil: :evil: :evil:

Nikt nikomu nie zabroni pożyczyć innej osobie 100 000 zł bez odsetek np na 30 lat tak jak to robi każdy bank ale z chęcią zysku. Zwłaszcza jak to są rodzice.

30 x 12 =360 miesięcy. Czyli 300 zł oddajesz rodzicom co miesiąc zgodnie z umową pożyczki i jest ok (zwrot może być virtualny ...).

Radzę wziąć przykład z naszego byłego Prezydenta Lecha W. który wszystkim synom i córkom pożycza pieniądze na mieszkania i domy, czyli stosuje legalną formę finansowania inwestycji swoich dzieci. :lol:

Nikt nikomu nie zabroni pożyczyć innej osobie 100 000 zł bez odsetek np na 30 lat tak jak to robi każdy bank ale z chęcią zysku. Zwłaszcza jak to są rodzice.

30 x 12 =360 miesięcy. Czyli 300 zł oddajesz rodzicom co miesiąc zgodnie z umową pożyczki i jest ok (zwrot może być virtualny ...).

No to przecież ja o to właśnie pytam, a tu ludzie odpisują że rodzice pożyczyć mogą, owszem, ale podatek od czynności cywilno-prawnych (od tej umowy pożyczki) trzeba zapłacić.

Że mi pożyczyć mogą "pod stołem", to ja wiem bez pytania na tym forum. Tu się chciałem dowiedzieć, czy da się to zrobić legalnie nie płacąc nic za to państwu.

I teraz to już nie wiem, da się czy nie?

a w jakich przypadkach US bada czy skąd miałem kasę na dom? zawsze? czy informacja o rozpoczęciu budowy/ odebraniu budynku trafia do urzędu skarbowego? I jak bada? Robi kosztorys? Ma jakieś przeliczniki za m2 dla różnych standardów wykończenia?

Jeśli jest tak jak mówisz, to Kodiemu dowalą zaraz taki podatek, że się nigy w życiu nie pozbiera.

Takie info. chyba nie trafiają do US ( chyba, bo nigdy nic nie wiadomo). Ale jak kto ma ulgi czy inne odliczenia, to sam informuje urząd, że buduje lub wybudował. A US sprawdza, czy poniesione wydatki mają pokrycie w opodatkowanych dochodach. Ale to to już inny wątek...

• 9 months później...