Mirek71 05.01.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Ponieważ rozważam zastosowanie silki na ściany działowe (zewnętrzne i nośne są z porothermu) mam pytanie, czy mogę wszystko tynkować później tynkiem cementowo-wapiennym? Dlaczego takie dziwne rozwiązanie, chodzi o izolacyjność akustyczną w alternatywie mam cegłę pełną ale koszty wówczas są dużo wyższe. Panowie murarze twierdzą, że jak dam silkę to na to tylko gips ale jak mówią oni sami nie tynkują. Do zrobienia zostały tylko ściany działowe, dlatego nie rozważam całościowej zmiany technologii. Pytania do fachowców od tynkowania oraz znawców tematu: jak tynkować takie połączenie? Rozwiązanie typu silkę gipsem resztę cement i wapno średnio mi się podoba myślę, że panom od tynkowanie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 06.01.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 WitamNie jestem fachowcem od tynkowania ani znawcą tematu, ale mam chałupę całą z silikatu i całą wytynkowaną tynkiem cementowo-wapiennym (tynki wczesna wiosna 2010). tynk dorabiany w betoniarce. Trzyma bardzo dobrze, nic się nie dzieje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 06.01.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Bzdury jakieś. Tynkuj wszystko CW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Trzymaj się tego co mówią murarze, że oni nie tynkują. I to jest dobre podejście. Od tynkowania są tynkarze. Co do tynku - można dawać każdy każdy rodzaj. A tak swoją drogą - silikaty nie są jakąś nowością. W Polsce używa się ich już conajmniej 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 07.01.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 A u nas firma od sso mówiła odwrotnie - że na silikaty tylko tynki cementowo-wapienne. Takie bedziemy mieć, ale na pewno nie dlatego, ze nam tak zasugerowano. Nauczona doświadczeniem wiem, że najlepiej samemu zbierac informacje w internecie, z literatury itp. a nie ślepo słuchać wykonawców. Zreszta sam się przekonasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 07.01.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 To że niektóre ściany są z silki a niektóre porotherm nie ma absolutnie żadnego znaczenia, tynki mogą być gipsowe lub cementowo-wapienne, wybór należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek71 08.01.2012 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Ogromnie cieszy mnie jednogłośność, to rozwiązuje problem. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts