BeataSlawek 05.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witam, Mam ogromny problem z kominami nie bardzo wiem jak dobrac się do skóry wykonawcy gdyż musialbym mieć jakieś dowody na moje podejrzenia. Moje kominy to schiedel niestety na skutek bledów lub niechlujstwa w wykonaniu ciekna w środku a na zewnatrz mam wykwity. Podejrzewam, ze wykonawca mogl przywlaszczyc zakupiona przeze mnie specjana zaprawe do klinkieru i murowal kominy na kleju do silkiatow: http://images35.fotosik.pl/1108/55b33262ee02b85c.jpg Jak widać na zalaczonych obrazkach zaprawa jest nie wyrownana w niektórych miejscach murarz pozostawil niewielka ilosc na fuge, ktora rowniez byla kupywana specjalnie do klinkieru, niestety nie wiem jaki powinien byc kolor kupionje przeze mie zaprawy wiem tylko,ze za rada sprzedawcy materialow nie kupowalem zaprawo-fugi tylko zaprawe i fuge oddzielnie.Moje kominy wygladaja teraz tak: http://images37.fotosik.pl/1258/145cbf43186b5928.jpg Poza tym ciekna do srodka jak cholera szczegolnie komin z tylu budynku, kominy byly juz traktowane impregnatem ale nic to nie pomoglo, opierzenie sprawdzone bylo prze kierownika nie stwierdzil bledow, czy mozliwe,ze woda dostaje sie poprzez otwory wentylacyjne. Pytam bo ciekną tylko po opadach z wiatrem, jesli nie ma wiatru nawet po najciezszych ulewach przeciekow nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) A do tego wszystkiego ta cegła, to pewnie "kratówka" ("dziurawka") Czap kominowych nie widać (a może ich po prostu nie ma) Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 07.01.2012 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Cegła kratówka zdążyłem się już zorientować, że to był bład moim usprawiedliwieniem może być to, że nie kupowalem, problemu w tej cegle nie widzą ani sprzedawaca ani kierownik ani wynalazca. Kierownik twierdzi , że norma dotycząca stosowania tylko cegiel pelnych dotyczy tylko cegły użytej do zabudowania przewodów dymnych a nie obudowania komina systemowego. Poza tym fuga cofnięta jak się spytałem o to wykonawcy to powiedzia, że chcial mi upiększyć komin. Czapy z metalu nie ma, gdy się o to spytałem wykonawca powiedział, że u gory jest zrobiona płyta z betonu o odpowiednim kształcie i że wszedzie tak robił i nie ma reklamacji. P.S. Na wiosnę zamierzam sam to porawić tzn kupię frac do fug nap boscha, wyciąć te fugi na około 1.5 cm zaprawić to co zostanie w fudze szklną wodą, Potem wypelnić to wszystko jakąs dobrą fugą na rowni z cegłami na koniec wyczyścić wykwity i na koniec dać impregnat np ceresit c13. Co do czapy nie wystrczy to co zrobil psedo murarz pomalować jakąs farbą kauczukową? Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.01.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Cegła kratówka zdążyłem się już zorientować, że to był bład moim usprawiedliwieniem może być to, że nie kupowalem, problemu w tej cegle nie widzą ani sprzedawaca ani kierownik ani wynalazca(?). Kierownik twierdzi , że norma dotycząca stosowania tylko cegiel pelnych dotyczy tylko cegły użytej do zabudowania przewodów dymnych a nie obudowania komina systemowego(?). Poza tym fuga cofnięta jak się spytałem o to wykonawcy to powiedzia, że chcial mi upiększyć komin. Czapy z metalu nie ma, gdy się o to spytałem wykonawca powiedział, że u gory jest zrobiona płyta z betonu o odpowiednim kształcie i że wszedzie tak robił i nie ma reklamacji. 1. Cegła klinkierowa "kratówka" NIE NADAJE SIĘ NA KOMINY (także na obudowę komina systemowego, bo w 95% przecieka!) 2. Jeśli (nawet) obudowa, to z PEŁNĄ fugą!! Żadne "pacykowanie" szkłem wodnym a czapy jakimiś farbami - na długo nie pomoże! 3. Twoją "czapę" pokaż jakiemuś innemu fachowcowi z "prawdziwego zdarzenia". Może się okazać, że i tam ci coś sknocono Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.01.2012 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Pseudo murarz murowął z pseudomateriału pod kontorla pseudo kierownika. Masz efekt. Żadna farba nie pomoże. Wypelnienie fugi moze na krótka tak. Wszystko to półśrodki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.01.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Zgadzam się z przedmówcami, cegła kratówka nie nadaje się na kominy, fugi powinny być pełne i równe. Czapa komina też może nie być szczelna. Przypuszczalne powody wykwitów:- użycie niewłaściwej zaprawy do murowania - zła jakość cegły klinkierowej ( źle wypalona, złe dodatki, nasiąkliwość powyżej 3%) Brak kratek bocznych i woda dostaje się do środka komina, podczas zacinających deszczów.Załóż je więc i obserwuj komin. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 08.01.2012 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dziekuje za rady.Poczytalem troche internet i perspektywy nie sa ciekawe, czytalem rady zeby takie kominy rozbierac i stawiac na nowo z pelnej cegly, latwo radzic gorzej wykonac zwlaszcza,ze za darmo tego nie zrobie 2 takie kominy to bedzie lekko 5 tys. Na pewno zrobie tak jak wiekszosc rad w necie dam fugi na rowno z cegla ale nie bede doklejal tylko wytne stara fuge i dam nowa, zastanawiam sie tylko jak poprawic jejszczelnosc, czy mozna fuge( jaka fuge dac najlepiej) rozrabiac w preparacie hydrofobowym? Jesli chodzi o wykwity do widac ze sa to w zasadzie wycieki z fug czyli krotko mowiac woda sie dostaje a potem wyplukuje zaprawe na zewnatrz. Co do kratek to rzeczywiscie jakas ilosc wody moze tamtety wlatywac wiec sie zastosuje do tej rady.Tylko nie wiem dlaczego niektorzy pisza,ze to i tak nic nie da bo skoro tak to albo kominy w polsce bylyby nagminnie robierane albo czesc ludzi mieszkalaby w wiecznie zalanych mieszkaniach. Musi byc jakis sposob. A co jesli wyfrezuje fugi i dostane sie do drazonych otworów (w sumie nie jest to tak gleboko okolo 2cm od krawedzi), jest cos co moglbym do nich wpuscic tak aby powypelniac i uszczelnic cegly i co zastygnie przy malym dostepie powietrza? (jakies zywice, pianki, silikony?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.01.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Tak jak pisałem wyżej, te wykwity mogą być spowodowane przez użycie do murowania niewłaściwej zaprawy. Jeżeli to jest główną przyczyną, to wykwity z czasem powinny zniknąć. Wystarczy wtedy tylko poprawić fugi. Szkła wodnego do impregnacji nie stosowałbym, bo mogą powstać właśnie takie same wykwity jak na twoich kominach. Do zmywania wykwitów, można zastosować preparat na bazie kwasu fosforowego, zmywa również szkło wodne. Natomiast jak przyczyną wykwitów jest zła jakość cegły, to wystąpi szybka degradacja komina. I tutaj zwykle jedynym skutecznym rozwiązaniem jest rozbiórka i odbudowa.Ewentualne problemy z jakością cegły będzie widać, już nawet po pierwszej zimie. Cegła zacznie rysować się, pękać i zacznie kawałkami odpadać. Oczywiście, nikomu nie życzę takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 08.01.2012 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 A co z pomyslem zeby wypelnc cegle w celu zatrzymania przeciekow. U mnie jak juz wspomnialem klinkier jest tylko obudowa komina systemowego. Calosc wyglada tak,ze na kominie systemowym zostala wylana plyta komin zostal powyzej dachowek dodatkowo ocieplony wata i obudowany klinkierem. Tak wiec w razie koniecznosci mam dostep do scianek od obu stron po zdjeciu czapy. Cegla z ktorej obmurowalem komin to klinkier robena drazone polowki, wydrazenia (o ile pamietam 3 lub zaczynaja sie jakies 1.5 do 2 cm od krawedzi czyli po wycieciu fug mialbym do nich dostep zeby ewentualnie czyms je wypelnic: http://images37.fotosik.pl/1263/dd299f22a20613c1m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.01.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) A co z pomyslem zeby wypelnc cegle w celu zatrzymania przeciekow. Jest to zbyt pracochłonne i zarazem zbyt ryzykowne, że coś da bo chyba nie dojdziesz wszędzie z tym wypełnieniem. Proponowałbym jedynie wykonać nowe, pełne fugi i wszystko zaimpregnować "czymś" najbardziej odpowiednim dla klinkieru. Przy okazji zamieszczenia fotki twego komina w trakcie budowy widać naocznie, że twoi "twórcy" (projektant? wykonawca?) zostawili ci kolejne "prezenty". Są to: 1. ślepe wyloty wentylacyjne (tylko z jednej strony ). Grozi to w przyszłości wtłaczaniem wiatru lub co najmniej zakłóceniami ciągu 2. Pomiędzy cegłą "kratówką" a pustakiem systemowym jest też zwykła(?) wełna do dociepleń zamiast dylatacji. Teraz ta wełna zamiast izolować (tylko po co?) przypomina już pewnie mokrą szmatę i fajnie utrzymuje wilgoć długo po ustaniu opadów. Poczytaj też to: http://muratordom.pl/gotowe-rozwiazania/budowa/elewacja-z-klinkieru-skad-biora-sie-wykwity,146_1921.html?cat=20 Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.01.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Najprościej będzie to zrobić tak jak na zdjęciu. Latem w czasie jakiejś suszy, otworzyć tu i tam, trochę podsuszyć i potem zrobić z tego konserwę z sardynkami , tylko ze z wełny , tynku i blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.01.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Jak tynk Ci się nie podoba , to może tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Jak tynk Ci się nie podoba , to może tak? To jest tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.01.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Gont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.01.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) A co z pomyslem zeby wypelnc cegle w celu zatrzymania przeciekow. U mnie jak juz wspomnialem klinkier jest tylko obudowa komina systemowego. Calosc wyglada tak,ze na kominie systemowym zostala wylana plyta komin zostal powyzej dachowek dodatkowo ocieplony wata i obudowany klinkierem. Tak wiec w razie koniecznosci mam dostep do scianek od obu stron po zdjeciu czapy. Cegla z ktorej obmurowalem komin to klinkier robena drazone polowki, wydrazenia (o ile pamietam 3 lub zaczynaja sie jakies 1.5 do 2 cm od krawedzi czyli po wycieciu fug mialbym do nich dostep zeby ewentualnie czyms je wypelnic: http://images37.fotosik.pl/1263/dd299f22a20613c1m.jpg Wycinanie fug i wypełnianie otworów w kratówce, to kiepski pomysł. Tak jak i ta wełna między pustakiem a cegłą. Miała ocieplać a faktycznie to nic nie ociepla, bo jest mokra. Wystarczyło obmurowac samą cegłą lub ocieplić wełną fasadową skalną, w płytach. Na to klej, 2 razy siatka i zatynkować. Jak spojrzałem na Twoje pierwsze zdjęcia to zwróciło moją uwagę, że najwięcej wykwitów jest do 9 warstwy cegły, licząc od dołu. Od 10 warstwy, wykwitów jest mniej. I tu jest pewnie przyczyna, pustaki oraz wełna są bardzo mokre. Wilgoć ze środka, przechodzi przez spoiny i cegłę, na zewnątrz i powstają wykwity. Wełna zamokła albo podczas wznoszenia obudowy albo później przez niezabezpieczone otwory wentylacyjne. Ewentualnie woda mogła dostać się przez szczeliny w fugach lub czapkę kominową. Drugi problem to, źle zrobione wyloty boczne z kanałów wentylacyjnych. Tak się nie powinno robić, każdy kanał powinien mieć boczne otwory na przestrzał lub otwór do góry zakończony szczelną nasadą. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.01.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Gont Źle przeczytałem i zrozumiałem Twój post, stąd to pytanie. A komin jest świetny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 08.01.2012 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Drugi problem to, źle zrobione wyloty boczne z kanałów wentylacyjnych. Tak się nie powinno robić, każdy kanał powinien mieć boczne otwory na przestrzał lub otwór do góry zakończony szczelną nasadą Czyli w moim wypadku nalezaloby wyciac ta przegrode pomiedzy kanalami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Prawidłowo to jeden kanał powinien mieć dwa otwory boczne, na przestrzał lub otwór do góry, zabezpieczony nasadą.W tym wypadku, kanały wentylacyjne usytuowane są obok siebie. Trzeba więc rozbić przegrodę między tymi kanałami.Będzie to lepsze rozwiązanie od dotychczasowego. Natomiast najlepsze byłoby wyprowadzenie z każdego kanału otworów do góry i zamurowanie otworów bocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka25 31.01.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam wszystkich, mam problem z kominem i potrzebuję dobrej oceny. Co mogło się stać i czy to coś poważnego? Palimy w nim od października 2011 węglem i drzewem piec z podajnikiem. W kominie jest kwasówka. ZAŁĄCZAM ZDJĘCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 31.01.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A tak po prawdzie, to CO mu dolega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts