Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknące kominy + wykwity.

Recommended Posts

A tak po prawdzie, to CO mu dolega :confused:

Wiem, że zdjęcie nie najlepszej jakości ale zastanowił mnie czarny pionowy wzdłuż kanału kominowego "rys" nie wiem jak to zdefiniować. Nie wiem czy to normalne w kominach. Być może widać to bo komin jest jasny i nie ma się czym przejmować ale wolę się zapytać. Po powiększeniu zdjęcia widać wzdłuż. ZAMIESZCZĘ WIĘKSZE ZDJĘCIE

IMG_3197.jpg

Gość Konto usunięte_12*
Wiem, że zdjęcie nie najlepszej jakości ale zastanowił mnie czarny pionowy wzdłuż kanału kominowego "rys" nie wiem jak to zdefiniować.

Możliwe przyczyny:

1. za mały i położony zbyt blisko ścian komina kapinos

2. nieszczelna czapa kominowa

albo te dwie przyczyny naraz ;)

• 4 weeks później...
Możliwe przyczyny:

1. za mały i położony zbyt blisko ścian komina kapinos

2. nieszczelna czapa kominowa

albo te dwie przyczyny naraz ;)

Dziękuję za pomoc. Prawdopodobnie masz rację na wiosnę mąż ma wspiąć się na komin i zając się tym ;-) Przynajmniej strach zażegnany i można spać spokojnie ;-) jeszcze raz dziękuję ;-)

• 1 year później...

JTD znasz moj temat z forum budowlanego.

Innym użytkownikom jednak w skrócie napisze o co chodzi.

Mam nowo wybudowany dom i niestety z obu kominów cieknie...

Wezwałem na gwarancji budowlańca swojego domu, ale widze, ze to co zrobili (weszli z tuba silikonu na dach) nic nie dało. Jak cieklo tak cieknie...

Dzisiaj był inny dekarz (pierwszy ktory znalazł czas) i stwierdził ze trzeba rozebrać wokoł komina cała dachowka lacznie z gasiorami i zrobic na nowo blache i dac jakas tasme.

Calkowity koszt z materialem - okolo 2000 zł.

Czy myslicie ze trafiłem na kogoś kumatego?

Pozdrawiam,

Adam

Zalaczam zdjecia;

12052013584.jpg13052013586.jpg14052013587.jpg14052013590.jpg14052013591.jpg

Panowie to dorzucę swoje pytanie, ponieważ z gruntu rzeczy ciekawią mnie takie rzeczy. Zawsze się zastanawiałem jak komin uszczelnić od zewnatrz, żeby nie ciekło do środka domu. Więc mam pytanie, wystarczy dać 4 blaszki, wyprowadzone na dachówkę, a od strony wewnętrznej tzn między kominem a blachą czym zabezpieczacie żeby nie przeciekała woda ? To mnie nurtuje od zawsze..

Wszelkie fugi, blaszki, wcięcia na opierzenia, i inne kombinacje to dziurawienie komina, by potem to jakoś załatać... tu chyba tkwi problem. Oczywiście dobry dekarz wie jak zdobić opierzenie blacharskie. Czyli sprawa jest dość prosta: DOBRY DEKARZ! :D

Drugi problem, to stoiska z silikonami w marketach budowlanych. Doskonale zaopatrzone;)

Adamoh.

Twój komin oprócz przeciekania, jest źle zamontowany. Klasycznie źle...

• 7 months później...

Świetnym i skutecznym rozwiązaniem teraz są gotowe obudowy kominów, które rozwiązują nasze problemy z kominami.

Ważne, montując taką obudowę, nie ingerujemy w konstrukcję komina, a przy kominach systemowych jest to bardzo istotne by nie stracic gwarancji :)

http://fasadaplus.pl/wpisy/produkty/kominy/

Edytowane przez jks
błąd

• 5 months później...

Witam,

Pozwolę "podnieść" temat równo z zeszłego roku. Rok temu udało mi się namierzyć jakiegoś dekarza, który zafugował mi oba kominy rzekomo do porządku i obiecał, że już teraz na pewno będzie wszystko ok.

Niestety tak się nie stało. Od jakiegoś czasu znowu walczę z przeciekającym kominem w pokoju u mojego 3-letniego syna i nie wiem jak się ratować a budżet po wykończeniu wnętrza domu niestety praktycznie zerowy :(

Poniżej wklejam zdjęcia jak na chwilę obecną wygląda komin;

DSC_0238.jpgDSC_0239.jpgDSC_0240.jpgDSC_0241.jpgDSC_0332.jpg

Zastanawiam się teraz nad zakupem takiego cuda;

http://allegro.pl/daszek-na-komin-parasol-kazdy-wymiar-i4360873150.html

lub czegokolwiek podobnego;

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=daszek+komin&search_scope=

Panowie czy ktoś z Was - osób znających się na rzeczy mógłby mi doradzić co jest sens zrobić bez rozbierania dachu wokół kominu?

Czy da się w ogóle jeszcze coś zrobić?

Pozdrawiam i dziękuje serdecznie za odpowiedź

Adam