Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszczelnienie połączeń taśmą butylową

Yorey

Recommended Posts

Paroizolacji nie przewidywałem.Celuloza będzie pompowana luzem w ścianach do 65kg/m3 bez wody.W płytach obiciowych poprzez otwory fi 10mm rozmieszczonych niesymetrycznie na całej powierzchni ściany ,w rzędach co 50cm będzie wstrzykiwana nieduża ilość pianki poliuretanowej.Chodzi o to aby powstały od strony wewnętrznej "korki " blokujące osiadanie izolacji.

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Paroizolacji nie przewidywałem.Celuloza będzie pompowana luzem w ścianach do 65kg/m3 bez wody.W płytach obiciowych poprzez otwory fi 10mm rozmieszczonych niesymetrycznie na całej powierzchni ściany ,w rzędach co 50cm będzie wstrzykiwana nieduża ilość pianki poliuretanowej.Chodzi o to aby powstały od strony wewnętrznej "korki " blokujące osiadanie izolacji.

65kg/m3 blokuje przeplyw powietrza, wiec powiino byc ok

Nie dokończyłeś zdania,ale domyślam się że myślisz o mniejszym zagęszczeniu.Uważam,że aby izolacja spełniała swoją rolę ruch powietrza w niej powinien być jak najmniejszy.

zgadza sie, pamietam ze koledzy testowali filtracje celulozy,powyzej 50 kg/m3 przeplyw byl znikomy, nie zauwazalny przez term wizjer

Myślę ,że Yorey czyta z zainteresowaniem i nie ma nam tego za złe.Może skoryguje pomysł aby zamykać izolację między dwie OSB,a może odejdzie od wełny mineralnej.Koszt celulozy to ok 50PLN/15kg.Przy ścianie 14cm. koszt 1m2 to ok 30PLN.Wtryśnięcie pianki w samej górze nic nie da.Celuloza nadal może osiadać.Jeżeli jednak poprzecinamy w pionie celulozę co 50cm. to osiadanie wstrzymamy.

Ps.Błagam wybaczam brak kropek nad z,czy kresek w l,ale skończ z wtrąceniami anglojęzycznymi.

U nas jak zwykle ułańska fantazja.Niemcy z tego co pamiętam wprowadzili obligatoryjny obowiązek badania szczelności budynku od 2002r.Dla naszych wykonawców to w większości czarna magia.Proszę spytać się inspektorów nadzoru czy wiedzą o co chodzi.Daję głowę,że połowa nie ma pojęcia.Ludzie przywieżli trochę wiedzy ze stanów,trochę ze Szwecji,Norwegi .W Polsce facetem,który próbuje to ogarnąć jest Wojciech Nitka.Ma na pewno głęboką wiedzę o konstrukcji,ale odnoszę wrażenie że trochę błądzi z izolacją.Jest to jednak moja subiektywna ocena.Przypuszczam,że sponsorzy, producenci niektórych materiałów izolacyjnych wymagają pewnych zachowań i ferowania wyroków z jego strony.

Mam wrażenie, że całość naszych dywagacji (rozważań) mieści się w normach. Prawdę rzekłszy to przeraża mnie najbardziej - technologia ćwiczoną jest od wielu, wielu lat, a wygląda na to, że wciąż nie doczekała się powszechnych, jedynie słusznych zasad....

Ale ad rem - prawdę rzekłszy celulozy nawet nie rozważałem - wełnę znam, lubię i mam wrażenie, że jest lepiej (dłużej) przećwiczona w technologii budownictwa szkieletowego, mylę się?

Poza tym zdaje się, że wełna stanowi jednak lepszą izolację.

Wracając na chwilę do moich wątpliwości - pogadałem dzisiaj z moimi inżynierami, którzy zasugerowali jeszcze jedno ciekawe rozwiązanie - mianowicie nie dobijać OSB do górnego zwieńczenia szkieletu, tylko pozostawić tam kilka mm przerwy, co w połączeniu z dylatacjami powinno dać przyzwoite warunki wentylacji wewnętrznej wełny.

z zewnatrz ma byc dodatkowo izolacja, tak?

czyli osb + izolacja zewnetrzna

jak ta sciana ma oddychac ? izolacja przykryje zostawiona szczeline, a jesli nie to stworzysz kanal i potencjalny zimny punkt, przesuwasz punkt rosy z zewnatrz na powierzchnie osb

zakladajac ze sciana bedzie pracowac w jedna strone jest duzym uproszczeniem, jesli ta szczelina ma ventylowac to bedzie tez umozliwiac wchlanianie wilgoci, jesli sciana nie zdazy wyschnac to po pewnem czasie moze degradowac osb

osb po obu stronach pracuje troche jak sip czyli panele z osb z izolacja w srodku, ta technologia nie sprawdza sie gdy panele nie sa szczelne, dlatego gdy sie je montuje uszczelnia sie wszystkie laczenia

zeby wszystko bylo jasne

nie ma idealnych rozwiazan, osb moim zdanie (i wielu innych specow) moze powodowac do zawilgocenia i degradacji obicia, nie musi, ale zwieksza prawdopodobienstwo

kazdy system ma + i -

zwrocilbym uwage na system wentylacji, zeby zadbac o usuniecie nadmiaru wilgoci z wewnatrz budynku

ale gdy bedzie za sucho, bedziemy mieli dyskomfort, wiec nastepny kompromis, i tak bez konca

jest jeszcze jedno , gdy bedziesz mocowal gk do osb z paroizolacja podziurawisz te paroizolacje jak sito, nie przykleisz gk do osb bo paroizolacja stanowi bariere pomiedzy

wiec po co paroizolacja? skoro bedzie dziurawa..

jesli chcesz osb jako baza do wieszania rzeczy to wystarczy w strategicznych punktach umiescic extra paliki (stud bym powiedzial ale mam nie uzywac anglo), z punktu widzenia obciazen jedno osb wystarczy w zupelnosci, gwarantuje bo robilem mase wyliczen konstrukcji szkieletowych

moim zdanie korzysci z instalacji dwoch osb nie sa warte ryzyka jakie to rozwiazanie niesie za soba

jesli uzyjesz 2 x osb radze spedzic sporo czasu w trakcie instalacji i przypilnowac ekipe szczegolnie wokol okien i drzwi

zreszta dotyczy to kazdego systemu, woda to wrog tak drewna jak i cegly czy pustaka

projektant powinien sprawdzic warunki klimatyczne miejsca gdzie dom bedzie budowany, i projektowac dom jako system,

Widzisz, ja to widzę tak - ta szczelina wentylacyjna będzie zabezpieczona od góry dachem i podbitką, więc nie ma możliwości by umożliwiała wchłanianie wilgoci. Przed zimnem z kolei chronić ją ma warstwa wiatroizolacji i wełny mineralnej (tej zewnętrznej).

Ponadto paroprzepuszczalność wełny, która stanowi zewnętrzną izolację jest zupełnie niezła, zatem w tą stronę nie bałbym się o "oddychanie ściany".

a moze tak

gk- osb-listewki ~20mm - paroizolacja - izolacja - osb - izolacja

szczelina za wewnetrzna osb powinna w pewien sposob zapewnic wysychanie, a brak paroizolacji pomiedzy osb i gk pozwoli na wysychanie do wewnatrz

farma na gk bedzie czesciowo ograniczac przenikanie wilgoci z wewnatrz budynku do sciany

Widzisz, ja to widzę tak - ta szczelina wentylacyjna będzie zabezpieczona od góry dachem i podbitką, więc nie ma możliwości by umożliwiała wchłanianie wilgoci. Przed zimnem z kolei chronić ją ma warstwa wiatroizolacji i wełny mineralnej (tej zewnętrznej).

Ponadto paroprzepuszczalność wełny, która stanowi zewnętrzną izolację jest zupełnie niezła, zatem w tą stronę nie bałbym się o "oddychanie ściany".

tak, tylko pamietaj ze to miejsce charakteryzuje sie sporym cisnieniem, tedy ventyluje sie dach, i to cisnienie moze niwelowac mozliwosc swobodnej cyrkulacji

sa 3 sposoby wchlaniania wilgoci