Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dostawienie pokoju

bartekiaga1

Recommended Posts

Ze względu na to to iż rozbudowa mojego domu strzeliła w łeb (za duże koszty jak na nasz portfel) mam pytanko jaki może być orientacyjny koszt dostawienia pokoju 4x3,5 metra .Dodam iz dom to kostka z lat 80 . Jeszcze jedno czy ewentualnie lać strop nad pokojem czy tylko krokwie wełna i karton gips.

Witaj!

Mało informacji, żeby coś radzić w kwestii dostawienia pokoju. Jakby nie patrzeć to jest rozbudowa istniejącego budynku. Koszty wykonania projektu i pozwolenia na budowę nie będzie zbytnio różnił się w przypadku tak jednego pokoju, jak i kolejnego. Może warto jednak uwzględnić przyszłe potrzeby i wykonać projekt zgodnie z wcześniejszymi zamierzeniami? Bo chyba nie warto pakować się w samowolkę...

Sam koszt materiałów i robocizny można obliczyć bardzo łatwo w zależności od technologii jaką wybierzecie, no ale to już dalsza historia.

Co do stropu nad tym przyszłym pokojem. Jeśli poddasze nad nim nie będzie miało spełniać funkcji gospodarczej lub służyć ewentualnej dalszej rozbudowie w górę, to wykonywanie stropu monolitycznego będzie tylko niepotrzebnym wydatkiem. Sposobów na wykończenie tak zadaszonego pokoju może być co najmniej kilka. Ale według mnie mamy zbyt mało informacji, żeby cokolwiek doradzać.

Pozdrawiam

Projekt mam pozwolenie też ale na adaptację poddasz i zmiana dachu z kopertowego na dwu spadowy z dostawienie klatki schodowej. Ale po analizie kosztów stwierdzilismy iż wystarczy nam jeszcze jeden pokój a pieniądze przeznaczyć na elewację, kostkę i doprowadzić resztę do stanu używalności. Ciesla który oglądał więżbę stwierdził iż wytrzyma ona następne 50 lat. Z drugiej strony 4 pokoje łazienka kuchnia dla naszej rodziny w sam raz . Zanim wykończymy góre dzieci nam uciekną z domu ikomu to robić . teraz skoro mam pozwolenie na ta rozbudowe co zrobić aby dostawić ten pokój w ramach tej rozbudowy?

To już nie jest "ta" rozbudowa. Tylko zupełnie inna.

Skoro masz projekt na adaptację strychu to nie jest to rozbudowa. Rozumiem,że nie chcesz już robić tego na co masz wydane PnB tylko coś innego (piszesz dość enigmatycznie)

Jesli nie piszesz się na adaptację poddasza i zmiana dachu z kopertowego na dwu spadowy z dostawienie klatki schodowej - to musisz mieć pozwolenie na to co zamierzasz zrobić.

Edytowane przez Nefer

Z tego, co rozumiem, to chodzi Ci o dobudowanie pokoju do budynku przy którejś ze ścian zewnętrznych. Projekt, który masz dotyczy adaptacji poddasza, zmiany dachu i dostawienie klatki schodowej. Pozwolenie zostało wydane na taki właśnie zakres przebudowy. Dobudowanie pokoju nie jest w tej dokumentacji uwzględnione, więc moim skromnym zdaniem nie można go sobie dowolnie "podłączyć" do tejże dokumentacji. Zgodnie z prawem trzeba wykonać nowy projekt i wystąpić o nowe pozwolenie.

• 3 months później...
Dobudowanie pokoju raczej mało różni się od stawiania domu. Można liczyć w takich samych stawkach. Ostatnio trawię ten sam temat i jak nie liczyć wychodzą te same pieniądze. Sporo można obniżyć koszt własnoręczną robotą, ale ceny materiałów są jakie są.