jajmar 02.07.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 jarmar jak możesz to podaj mi ten wzór według którego liczyłeś. sory ale wzór na pole koła to chyba wszyscy znają, potem wstawiesz ile kół na metrze i liczysz. Ja korzystałem z gotowych tabel są taki w ksiązkach do konstrukcji żelbetowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbaty 02.07.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 a widzisz oczywiście że znam ten wzór ale mój architekt niestety nie zna i wprowadził mnie w błąd przekazując od konstruktora informacje. dzięki za pomoc. napisz mi tylko czy mogę zamienić zbrojenie w obu kierunkach. a przy okazji od czego zależy to czy zbrojenie jest jedno czy dwukierunkowe?bo w dużym pomieszczeniu 4/7,5m mam jednokierunkowe (pomimo tego że na środku będzie postawiony słup drewniany podtrzymujący dach) a w małym 2,5/4m mam dwukierunkowe a tam nic nie będzie bo to korytarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.07.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Zbrojenie stropu jedno lub dwu kierunkowe zależy od ilości podparć danej plyty i proporcji kształtu. Zakladając 4 ściany nośne to im pomieszczenie bardziej kwadratowe to zbroejnie dwukierunkowe , pomieszczenie podłużne -zbrojenia jednokierunkowe. W podanych przez Ciebie wymiarach ja bym projektował zbrojenia jednokierunkowe (chyba że jest coś czego tu nie opisujesz), pokaż może rzut bedzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbaty 02.07.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 parter piętro nie chce tego stropu spartolić szczególnie że ten nad piwnicą dozbrajałem. a na zbrojenie górne #8 się nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbaty 06.07.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 ponawiam pytanie fi8 na zbrojenie górne się nadaje? bo jak nie to jutro muszę kupić fi12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Raz się nadaje raz nie. Nie ma jednej odpowiedzi. Zbrojenie górne w podporach pośrednich wychodzi wieksze niż w przęśle czasem odległości między prętami wychodzą zbyt małe aby zabetonować -wtedy nie wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbaty 06.07.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 w projekcie mam górne zbrojenie z fi 12 co 100/120/150. czyli fi 8 pewnie dużo gęściej by trzeba było dawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 w projekcie mam górne zbrojenie z fi 12 co 100/120/150. czyli fi 8 pewnie dużo gęściej by trzeba było dawać Zamiana nie ma sensu. fi 12 co 150 to 7,54cm2/mb fi 8 muisłbyś dac co 5-6cm , nie wiem dokładnie co ile bo tabele nie obejmują takich rozstawów a liczyć mi sie nie chce Pozostałe jeszcze gęsciej fi 12 co 100 to 8 by wyszła coś poniżej 3 cm - nie zabetonujesz tego prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbaty 06.07.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 dzięki za pomoc. skoro się nie da to przynajmniej wiem że muszę jutro jeszcze 1,5 tony stali dokupić. szkoda bo fi 8 mam jeszcze 47 prętów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts