kalawok0 06.01.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Witam.Moja siostra rozwiodła sie z męzem ok 15 lat temu(z winy męża-alkoholik) .Byli współwłaścicielami mieszkania ,które spłacała tylko ona (ma imienne rachunki).W mieszkaniu przez cały ten czas mieszkała tylko siostra z ich wspólna córka,oraz synem z innego związku.Przez ten cały okres po rozwodzie ojciec dziecka nie kontaktował sie z córka ,a alimenty dostawała z funduszu alimentacyjnego.Teraz ojciec zmarł,nie miał żadnego innego majatku prócz tego udziału w mieszkaniu i długi alimentacyjne,z tego co nam wiadomo nigdzie nie pracował,mieszkał z swoją matka.Córka dziś ma 22 lata i jest studentka studiów dziennych 3 roku.Pytanie,jezeli siostrzenica nie dostanie już alimentów z funduszu to czy ma szanse na jakiekolwiek pieniadze na utrzymanie,oraz co z mieszkaniem ,komu przypada częśc po zmarłym .Co z długami alimentacyjnymi ojca,czy zostaną w spadku córce,która przecież jeszcze się uczy i nie ma zadnego dochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 06.01.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Nie znam się na prawie spadkowym, ale podam przykład z mojego otoczenia: również zmarł ojciec dzieci w wieku studenckim; alimenty dostawali z Funduszu Alimentacyjnego, ojciec był po rozwodzie z matką dzieci, był alkoholikiem, nigdzie nie pracowal, nie utrzymywał z dziecmi kontaktu; wiem na pewno,że nikt dzieci z tytułu zadłużenia w Funduszu nie ścigał, minęły już 4 lata, częściowo się już usamodzielniły i mają swoje dochody. Na logikę to sytuacja byłaby trochę kuriozalna - to tak jakby dzieci musiały oddać do Funduszu to, co wcześniej dostały z tytułu alimentów. Jeśli chodzi o mieszkanie - nie wypowiem się, tu chyba istotne jest jak sprawa majątkowa została załatwiona przy rozwodzie. Najrozsądniej byłoby zasięgnąć porady prawnika gdzieś w swoim otoczeniu - żeby sprawa była jasna i pewna.Im szybciej tym lepiej, w sprawach spadkowych również czas odgrywa rolę; wiem,że istnieje czasookres, w którym można odrzucić spadek ( jeśli spadkodawca posiadał udokumetowane długi, albo po prostu spadkobierca nie chce należnego spadku). To są takie moje pobieżne wiadomości i informacje, ale każda sytuacja jest inna, dlatego szukajcie porady u doradcy, nie na forum. Edytowane 6 Stycznia 2012 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalawok0 06.01.2012 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 07.01.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Długi alimentacyjne nie są dziedziczne, więc córka siostry ich nie odziedziczy. Jeśli chodzi o udział w mieszkaniu - jeśli nie było testamentu to wg dziedziczenia ustawowego dziedziczy córka oraz rodzice lub rodzeństwo zmarłego (w częściach ułamkowych). Alimenty z FA już nie przysługują, bo zobowiązany do alimentacji nie żyje, jednak Twoja siostra może się teraz starać o zasiłek dla matki samotnie wychowującej dziecko (ojciec dziecka nie żyje) w wysokości chyba 170 zł / miesięcznie. Czy po rozwodzie był przeprowadzony podział majątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts