Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zaczynać od nowa ?

usrobo

Recommended Posts

Witam wszystkich !

Na wstępie dodam ze mieszkam z rodzinką w własnym domu od 2005 roku, dom raczej mały 140m kw. parter z użytkowym poddaszem na skraju lasu, tzw ostatni dom we wsi ;)

i teraz przychodzi dylemat czy warto zaczynać od nowa ?

Mam możliwość zakupu domu piętrowego zbudowanego w latach 50

dom z cegły, częściowo podpywniczony, parter + piętro + nieużytkowane poddasze.

w ciągu ostatnich lat wymieniono dach (nowa dachówka) oraz okna (dobrej jakości okna drewniane)

kapitalnego remontu wymaga wg mnie:

1. ocieplenie zewnętrzne

2. wymiana podłóg, wylewki + terakota i drewno

3. nowe tynki

4. całkowicie nowa instalacja elektryczna

5. nowa instalacja wodn-kan.

6. nowa instalacja ogrzewania centralnego

7. nowe schody na piętro

8. przeprojektowanie wnętrzna.. teraz sa pokoje przedodnie, inaczej widzmy rozkład pomieszczeń

kuchnia w innym miejscu, otwarcie pokoi na duży salon, moze kominek

moje pytanie do bardziej doświadczonych ile to moze kosztować?

czy da się przeprojektować wnętrza? szukac architekta wnętrz ?

czy czekają mnie jakieś "typowe" niespodzianki ?

pozdrawiam

michal

Czekają Cię wszystkie możliwe niespodzianki. Zanim kupisz - obejrzyj z zaufanym fachowcem. Oczywiście wzięłabym architekta, bo nie wiadomo czy w ogóle da się przeprojektować wnętrza nie widząc projektu. Dorzuciłabym wymianę ocieplenia dachu.

Widze ze czeka Cie podobny problem na który ja się natknąłem :)

żona otrzymała domek z lat 30 w spadku... no cóż nie tylko ja go "oceniałem" poprosiłem też o pomoc lepszych niż ja

wyliczyliśmy koszt materiałów na 40 tyś (all zrobiłem we własnym zakresie) no cóż po kasie nie ma śladu a mam max 2/3 za sobą :)

w starym budynku nie sposób (według mojego doświadczenia) wyliczyć "ile to może kosztować" ja założyłem plus 15% dolicz 100% to masz szanse sie zmieścić.

Ale co powiem to to że WARTO zawodowo zakładam instalacje wod,kan.c.o i niejednokrotnie dostajemy zlecenia na osiedlach typowo deweloperskich, śmiało moge powiedzieć : remontujcie stare ceglane budynki jeżeli takie się wam trafią niż kupować nową deweloperke !

• 6 months później...
Widze ze czeka Cie podobny problem na który ja się natknąłem :)

żona otrzymała domek z lat 30 w spadku... no cóż nie tylko ja go "oceniałem" poprosiłem też o pomoc lepszych niż ja

wyliczyliśmy koszt materiałów na 40 tyś (all zrobiłem we własnym zakresie) no cóż po kasie nie ma śladu a mam max 2/3 za sobą :)

w starym budynku nie sposób (według mojego doświadczenia) wyliczyć "ile to może kosztować" ja założyłem plus 15% dolicz 100% to masz szanse sie zmieścić.

Ale co powiem to to że WARTO zawodowo zakładam instalacje wod,kan.c.o i niejednokrotnie dostajemy zlecenia na osiedlach typowo deweloperskich, śmiało moge powiedzieć : remontujcie stare ceglane budynki jeżeli takie się wam trafią niż kupować nową deweloperke !

dokladnie , a najlepiej kupowac okolo 100 letnie budynki ,bo wtedy nie bylo tabel wytrzymalosciowych materilow budowlanych ,wiec wszystko dawalo sie z duzym naddatkiem.W zwiazku z tym w takich domach ,wiekszosc rzeczy jest duzo solidniejsza niz w pozniejszym budownictwie.Pzdr