usrobo 06.01.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Witam wszystkich ! Na wstępie dodam ze mieszkam z rodzinką w własnym domu od 2005 roku, dom raczej mały 140m kw. parter z użytkowym poddaszem na skraju lasu, tzw ostatni dom we wsi i teraz przychodzi dylemat czy warto zaczynać od nowa ? Mam możliwość zakupu domu piętrowego zbudowanego w latach 50 dom z cegły, częściowo podpywniczony, parter + piętro + nieużytkowane poddasze. w ciągu ostatnich lat wymieniono dach (nowa dachówka) oraz okna (dobrej jakości okna drewniane) kapitalnego remontu wymaga wg mnie: 1. ocieplenie zewnętrzne 2. wymiana podłóg, wylewki + terakota i drewno 3. nowe tynki 4. całkowicie nowa instalacja elektryczna 5. nowa instalacja wodn-kan. 6. nowa instalacja ogrzewania centralnego 7. nowe schody na piętro 8. przeprojektowanie wnętrzna.. teraz sa pokoje przedodnie, inaczej widzmy rozkład pomieszczeń kuchnia w innym miejscu, otwarcie pokoi na duży salon, moze kominek moje pytanie do bardziej doświadczonych ile to moze kosztować? czy da się przeprojektować wnętrza? szukac architekta wnętrz ? czy czekają mnie jakieś "typowe" niespodzianki ? pozdrawiam michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.01.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Czekają Cię wszystkie możliwe niespodzianki. Zanim kupisz - obejrzyj z zaufanym fachowcem. Oczywiście wzięłabym architekta, bo nie wiadomo czy w ogóle da się przeprojektować wnętrza nie widząc projektu. Dorzuciłabym wymianę ocieplenia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlueEyedDevil 08.01.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Widze ze czeka Cie podobny problem na który ja się natknąłem żona otrzymała domek z lat 30 w spadku... no cóż nie tylko ja go "oceniałem" poprosiłem też o pomoc lepszych niż ja wyliczyliśmy koszt materiałów na 40 tyś (all zrobiłem we własnym zakresie) no cóż po kasie nie ma śladu a mam max 2/3 za sobą w starym budynku nie sposób (według mojego doświadczenia) wyliczyć "ile to może kosztować" ja założyłem plus 15% dolicz 100% to masz szanse sie zmieścić. Ale co powiem to to że WARTO zawodowo zakładam instalacje wod,kan.c.o i niejednokrotnie dostajemy zlecenia na osiedlach typowo deweloperskich, śmiało moge powiedzieć : remontujcie stare ceglane budynki jeżeli takie się wam trafią niż kupować nową deweloperke ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.01.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Kupowanie developerki to w ogóle ruletka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlueEyedDevil 08.01.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 rosyjska w dodatku dlatego ja podjąłem sie wyzwania z renowacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usrobo 28.07.2012 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 no i zaczęło sięremontuje ....wkrotce zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 29.07.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Widze ze czeka Cie podobny problem na który ja się natknąłem żona otrzymała domek z lat 30 w spadku... no cóż nie tylko ja go "oceniałem" poprosiłem też o pomoc lepszych niż ja wyliczyliśmy koszt materiałów na 40 tyś (all zrobiłem we własnym zakresie) no cóż po kasie nie ma śladu a mam max 2/3 za sobą w starym budynku nie sposób (według mojego doświadczenia) wyliczyć "ile to może kosztować" ja założyłem plus 15% dolicz 100% to masz szanse sie zmieścić. Ale co powiem to to że WARTO zawodowo zakładam instalacje wod,kan.c.o i niejednokrotnie dostajemy zlecenia na osiedlach typowo deweloperskich, śmiało moge powiedzieć : remontujcie stare ceglane budynki jeżeli takie się wam trafią niż kupować nową deweloperke ! dokladnie , a najlepiej kupowac okolo 100 letnie budynki ,bo wtedy nie bylo tabel wytrzymalosciowych materilow budowlanych ,wiec wszystko dawalo sie z duzym naddatkiem.W zwiazku z tym w takich domach ,wiekszosc rzeczy jest duzo solidniejsza niz w pozniejszym budownictwie.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 29.07.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 dokladnie , a najlepiej kupowac okolo 100 letnie budynki ... Dzięki za słowa otuchy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts