Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie wodnprawne - na co potrzeba, a na co nie?

maqsz

Recommended Posts

Moja sytuacja wyglada tak: mam dom jednorodzinny i chce zagospodarowac wode z rynien: albo a) skierowac ja w calosci osobnymi rurami do podziemnego, szczelnego zbiornika, albo b) skierowac ja do tego zbiornika, ale czesciowo rurami drenarskimi, aby pewna jej ilosc rozsaczyc "po drodze" w gruncie.

Nie ma u mnie kanalizacji ogolnospławnej.

Czy w sytuacji a) lub b) potrzebne mi pozwolenie wodnoprawne?

Art. 39 ustawy mowi, ze:

"Dopuszcza się wprowadzanie:

1) wód opadowych lub roztopowych, wód z przelewów kanalizacji deszczowej

oraz wód chłodniczych do wód powierzchniowych lub do ziemi, w odległości mniejszej niż 1 kilometr

od granic kąpielisk i plaz publicznych nad wodami".

Nie wiem jednak, czy to "dopuszcza" oznacza brak koniecznosci uzyskania pozwolenia.

Prosze o pomoc, bo zanim pojde z pytaniami do gminy, chcialbym wiedziec na czym stoje.

Zwykłe korzystanie z wody nie wymaga pozwolenia. A takie masz pewnie w swoim przypadku. Nie wolno tylko zmieniać stanu wody na gruncie w sposób, który mógłby szkodliwe oddziaływać na nieruchomości sąsiednie. Drenaż lub studnia chłonna są OK jeśli warunki gruntowe pozwalają, zbiornik też, można z niego korzystać przy podlewaniu ogrodu , myciu podjazdu itp. Dla środowiska jest najlepiej, jeśli woda zostanie jak najbliżej miejsca, w którym spadła.

Reguluje to Art.36 i 124 Ustawy, która była cytowana wyżej.

Ale uwaga – teoretycznie zbiornik może zostać uznany za urządzenie wodne (Art.9.1.19.b.), a w związku z tym, może (teoretycznie) obowiązywać Art.122.1.3.

Najlepiej zapytać u źródła.

Jezeli przeznaczeniem zbiornika jest podlewanie trawnika (nie nawadnianie w celu gospodarczym), to mamy do czynienia z sytuacja, kiedy pozwolenie wodno-prawne nie jest wymagane, tak?

(nie kazda budowa zbiornika wymaga PnB - u mnie teren jest tak uksztaltowany, ze plastikowe zbiorniki moga stac na powierzchni gruntu).

OK - zbiornik moze byc podziemny, ale nie musi. Powiedzmy, ze sprawa PnB nie jest tu problemem.

Zauwaz, ze napisalem tez:

"b) skierowac ja do tego zbiornika, ale czesciowo rurami drenarskimi, aby pewna jej ilosc rozsaczyc "po drodze" w gruncie."

Rozsaczanie drenami wedle przepisow nie rozni sie chyba od studni chlonnej...?

Tak samo nie różni się przemieszczanie windą i samochodem – idąc tym tropem.

Zdecyduj się na jakieś rozwiązanie, zbiornik, czy studnia – bo to jest kluczem.

Najprościej jest wybudowanie studni kopanej na 2, 3 kręgi (woda dla celów gospodarczych), zgłoszenie do starostwa, zamiaru wykonania jej obudowy (na 30 dni przed planowanym przystąpieniem do prac).

Czy podłączysz do niej dreny, czy też nie, nie ma znaczenia z punktu prawa wodnego – chyba, że w odległości mniejszej niż 1km znajdują się ……

Nie bardzo nadążam za Twoimi „zmianami taktycznymi”.

Masz wyjątkowy dar komplikowania spraw prostych i zadawania „dziwnych” pytań.

Wykop sobie studnię o odpowiedniej pojemności, zrób w niej szczelne dno, oraz przelew rozsączający nadmiar wody do gruntu.

Jak chcesz sobie nazwać tą studnię zbiornikiem – to tak sobie nazwij, bo różnica będzie tylko w sposobie budowy – na zgłoszenie lub PnB.

FINITO

Ja komplikuje? Wyliczylem rzeczy, ktore byc moze bede musial zbudowac - zbiornik podziemny lub naziemny, doprowadzenie rura pelna lub drenarska, ewentualnie do tego studnia chlonna. Zaznaczylem, ze kwestie PnB mnie nie interesuja w tym watku.

Zamieszales Ty, piszac "Ale uwaga – teoretycznie zbiornik może zostać uznany za urządzenie wodne (Art.9.1.19.b.), a w związku z tym, może (teoretycznie) obowiązywać Art.122.1.3.". Dla mnie sytuacja, w ktorj cos TEORETYCZNIE moze byc lub nie byc uznane za urzadzenie wodne, jest kuriozalna - takie rzeczy powinny byc doprecyzowane w stopniu wykluczajacym jakiekolwiek widzimisie urzednika i mozliwosci interpretacyjne...

Tak czy inaczej dziekuje za pomoc, chociaz nadal chetnie bym sie dowiedzial, dlaczego "Studnia chłonna nie wypełnia definicji urządzenia wodnego, ani urządzenia melioracji wodnej (dla tego przypadku)" - ja tego nie kwestionuje, tylko chce dokladnie wiedziec na czy stoje w odniesieniu do wszystkich potencjalnych sposobow zagospodarowania deszczowki.