Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

walizki zimują na balkonie, jakoś nie mogę ich dokończyć :/

moje malowane hobby skupiło się ostatnio na drobnych sprzętach zakupionych na allegro i na wielkanocnych jajkach. Zaklinam wiosnę :)

a tu efekty moich ostatnich zmagań

:)

kupiłam na allegro półeczkę na przyprawy, wycięłam z niej przegródki na słoiczki z przyprawami, zostawiłam tylko ostatnią listewkę w rogu by móc tam wstawiać długopisy ....i tak zaczęłam robić moje pudełko na dokumenty :)

najpierw na biało

Obraz 214.jpg

potem szpachlą zamalowałam dziurki

Obraz 464.jpg

później naklejanie serwetek i drapanie papierem ściernym

Obraz 469.jpg

i efekt końcowy

Obraz 471.jpg

za chwilkę pokażę inne moje drobiazgi :)

Obraz 477.jpg

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobiłam też szafeczkę do kuchni

Obraz 477.jpg

najpierw na biało

Obraz 505.jpg

potem wybór i przyklejanie serwetek

Obraz 517.jpg

a potem drapanie do skutku ;)

Obraz 524.jpg

produkcja jajek rozpoczęta :)

Obraz 501.jpg

Jajek robię aż 20, wszystkie rozdam znajomym. Próbuję przywołać wiosnę tym moim malowaniem. Szukam sposobu na przetrwanie zimowych wieczorów

:)

Ostatnia jajkowa odsłona. Zabieram się właśnie za robienie kolejnych już na białym ,gładkim tle. 10 ze spękaniami i 10 gładkich. Na próbę. Robię je pierwszy raz w życiu.

Obraz 507.jpg

i moje ostatnie odkrycie czyli transfer zdjęć na drewno za pomocą farby akrylowej, bardzo miłe dla oka efekty

Obraz 529.jpg

Obraz 550.jpg

Obraz 552.jpg

Obraz 536.jpg

może kogoś zachęcę do takiej zabawym, drewnem,farbą i papierem

pozdrawiam

Stellonka

Stellonko, widzę, że ty też decoupage'owym rękodziełem zarażona :lol2:

Fajnie jest mieć własnoręcznie wykonane dekoracje, prawda? Można je dobrać idealnie do swoich wnętrz i swojego stylu.

Jeśli mogę, to mam małą sugestię. Czy te spękania są konieczne? Moim zdaniem, to delikatnych motywów nie pasują. Może spróbuj preparatu dwuskładnikowego?

I zainteresował mnie transfer. Możesz dokładniej to opisać? Ciekawa jestem, czy to taki sam sposób jak mój, czy coś innego :)

Witam Cię serdecznie narendil

Oj tak dekupażuję z ogromną przyjemnością i duże mebli w domu sama maluję i przerabiam.

Wiem o jakich spękaniach mówisz :) na pierwszym zdjęciu porporina w kolorze miedzi jest bardzo widoczna, dodatkowo zdjęcie(chyba lampa błyskowa) podbiła kolor. Ja później wycieram ją delikatnie tak by został tylko minimalny blask w zagłębieniach.

Masz rację ,że spękania dwuskładnikowe by pasowały ale osoby dla których robiłam serduszka widziały jednoskładnikowe .... i tak miało być :)

Co do transferu to drukuję zdjęcia na drukarce laserowej. Następnie miejsce gdzie mam nałożyć zdjęcie delikatnie przemalowuję farbą. Precyzyjnie nakładam w to miejsce wydrukowany obrazek (oczywiście zadrukowaną stroną do farby) i mocno go dociskam. Potem czekam aż wyschnie i kilkakrotnie ścieram papier mokrym palcem lub delikatnym pędzlem.

Czasem gdzieś coś odpryśnie, więc trzeba to robić niezmiernie delikatnie. Niektóre zdjęcia domalowuję potem pędzlem by zamalować ubytki.

Czy segregatory u siebie w domu malowałaś sama??? chodzi mi o napisy na nich?masz piękne wnętrza :)

pozdrawiam Stellonka