Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie stropu

szero

Recommended Posts

Witam

Mam takie pytanie, jak powinno wyglądać ocieplenie stropu nad poddaszem użytkowym?

Plan mam taki, pomiędzy płatwie ułożyć 15cm, nabić pozostałe po budowie kontrłaty wzdłuż i na zakładkę ułożyć jeszcze 5cm wełny. Na to płyte osb lub mdf. Ale czy ma sens dawać te 5cm?

inna sprawa, czy jest sens ocieplać dach na strychu, nad poddaszem użytkowym Smile ?

pozdrawiam

Witam

Mam takie pytanie, jak powinno wyglądać ocieplenie stropu nad poddaszem użytkowym?

Plan mam taki, pomiędzy płatwie ułożyć 15cm, nabić pozostałe po budowie kontrłaty wzdłuż i na zakładkę ułożyć jeszcze 5cm wełny. Na to płyte osb lub mdf. Ale czy ma sens dawać te 5cm?

inna sprawa, czy jest sens ocieplać dach na strychu, nad poddaszem użytkowym Smile ?

pozdrawiam

Czy chodzi Ci o taki rodzaj tylko w trochę wiekszej skali?

http://przewodnik.rockwool.pl/elementy-budynkow/stropodachy-wentylowane-i-poddasza/ocieplenie-dwuwarstwowe-stropu-w-poziomie-sufitu-poddasza-uzytkowego-–-polac-dachowa-typu-nieszczelnego-dla-pary-wodnej.aspx?page=3598

Witam wszystkich. Chciałbym docieplić strop (podłogę) strychu, który tylko częściowo jest użytkowy. Jeżeli to możliwe, to chciałbym uniknąć robienia prowizorycznej podłogi, żeby chodzić wywieszać coś do suszenia lub wynieść niepotrzebne w danej chwili rzeczy. Czy można zrobić to łącząc styropian podłogowy (twardy?) z watą? W miejscach, gdzie się chodzi chciałbym położyć 2x15cm styropianu, na styropian płytę wiórową lub coś innego, a pozostałą część wyłożyć wełną 25-30cm. Moje pytanie odnośnie styropianu, czy może leżeć zakryty tylko płytą i nie będzie z nim się nic działo? Dom stary, poniemiecki. Strop wylewany, widać stalowe elementy. Pod styropian i wełnę oczywiście paroizolacja, a co ewentualnie na wełnę? Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomysły. Pozdrawiam.

im więcej takich przekładek tym lepiej, można szczeliny uzupełnić pianka albo zasypać każdą warstwę jakims granulatem, będzie cieplej niż goły styropian ułożony byle jak

przykryć go można czymkolwiek tanim, panelami z promocji po 16zł/m2, albo starą wykładziną, albo płytą OSB najcieńszą najtańszą

Czyli, przy 30cm styro zrobić np. 3 warstwy np. 15cm, przekładka 10cm i ponownie przekładka 5cm? Faktycznie świetny pomysł z panelami. Skoro nie muszę zalewać styro żadną zaprawą to i fajnie będzie wyglądać. Dzięki bardzo.

• 1 month później...

@mpoplaw

Może mógłbyś doradzić jakąś wełnę, bo nie znam się zupełnie. Na stronie knaufa pobrałem kalkulator grubości izolacji z wełny i wyszło mi 16cm, przy współczynniku 040. Może wystarczy w moim przypadku 20cm o tym parametrze? Tylko, czy knauf, a może inna firma? Na co zwrócić jeszcze uwagę przy zakupie wełny? Dziękuję z góry za wskazówki.