Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za duża temperatura podajnika Defro AKM

Rafał Perkowski

Recommended Posts

czesc.

Od pol roku jestem użytkownikiem pieca Defro AKM 15 KW. Od miesiaca zauwazyłem problem przegrzeającego sie podajnika po czym włacza sie alarm i zasypuje całe palenisko weglem zeby wyeliminowac zapalanenie paliwa w pojemniku.

Ustawień nie zmieniałem a żar cofa sie w strone podajnika i nie wiem jak sobie poradzic z tym problemem i niewiem dlaczego tak sie dzieje. ustawienia pieca mam takie jakie podał mi kolega z forum Anusiak1. Wiem ze oboje mamy inny opał, ale działało jakis czas a teraz zaczeło szwankowac. Prosze o pomoc, bo nie wiem jak to ustawic zeby poprawnie działało a sytuacja codzinnego rozpalania pieca mnie przeraza zwłaszcza ze mam małe dziecko a zima przed nami.

• 8 months później...
  • 4 weeks później...
uszczelnij porządnie klapę zasobnika

Witam

akurat kotły defro akm mają dobre uszczelnienie na klapie chyba że kolega ma jakąś wadę uszczelki,domyślam się ,że koledzy palą eko grochem u mnie na kotle AKM eko groch też się szybko wypalał i rosła temp.podajnika na miale akurat to się nie robi.Moim zdaniem albo masz za duży ciąg albo za często dmuchasz a za mało podajesz w podtrzymaniu,sprawdź również wszystkie uszczelnienia na drzwiczkach.

Ciąg mam spory - fi 200, 8m, ale zmniejszyłem szparę wentylatora na 3 cm, zwiększyłem obroty (w czasie pracy wydatek podobny, a w przestoju mniej powietrza przedziera się do komory spalania), przerwa w podtrzymaniu 30 minut, nadmuch 12 s co 19 minut. Jest ok. Przynajmniej na średnioenergetycznej mieszance grochu. Na wysokoenergetycznym trzeba skracać, bo za szybko i za ciepło się wypala...